23 Eylül 2024 Pazartesi

'Kobanê'de direnenler dünyayı DAİŞ belasından kurtardı'

1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla birçok kentte yapılan açıklamalarla tarihi direniş selamlanarak, hayatını kaybedenler anıldı.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Kobanê kentine dönük DAİŞ saldırılarına karşı verilen direnişin anısına 2014 yılında 1 Kasım Dünya Kobanê Günü olarak ilan edildi. Kobanê'ye dönük saldırılar aradan geçen 9 yılda devam ederken, bugün bir kez daha dünyanın birçok yerinde Kobanê Günü çeşitli eylem ve etkinliklerle kutlandı.

DİYARBAKIR 
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Örgütü öncülüğünde siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri tarafından Bağlar'da il örgütü binası önünde açıklama yapıldı. Açıklamada "1 ê Mijdarê roja Kobanê ya cihanê li gelê me pîroz be/1 Kasım Dünya Kobanê Günü halkımıza hayırlı olsun" yazılı pankart açıldı.

DBP İl Eşbaşkanı Sultan Yaray, Kürdistan'ın dört parçasında Kürtlerin yıllardır saldırı, baskı, yok sayılma, işkenceye karşı direndiğini söyledi. Kürtlerin kendi davalarını savunmak için başkaldırdığını ve hiçbir zaman baş eğmediğini vurgulayan Yaray, Rojava Devrimiyle yeni bir yaşamın kurulduğunu kaydetti.

Yaray şöyle devam etti. "Kobanê, DAİŞ'e karşı bir sembol oldu. Kobanê'de direnenler dünyayı DAİŞ belasından kurtardı. Bu nedenle Kobanê'ye destek çok önemlidir. Bizler, tüm kurum ve kuruluşlara, uluslararası güçlere, dünya kamuoyu, insan hakları savunucularına Kobanê'ye sahip çıkma çağrısında bulunuyoruz. Kobanê ve Rojava'yla dayanışmayı güçlendirin."

Açıklama alkış ve "Biji berxwedana Kobanê" sloganlarıyla son buldu.

SİİRT
HEDEP İl Örgütü önünde yapılan basın açıklaması ile 1 Kasım Dünya Kobanê Günü'ne dikkat çekildi. Açıklamaya TJA, Barış Anneleri Meclisi, HEDEP, DBP yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı. Yapılan açıklamada, Kobanê direnişi ve onun etrafında şekillenen dayanışmanın DAİŞ ve onu besleyen zihniyeti yenilgiye uğrattığı vurgulandı.

VAN
Van'da 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla panel düzenlendi. HEDEP binasında yapılan panelin moderatörlüğünü Sinan Ok yaptı. DBP İl Eşbaşkanı Şengül Polat ve DBP MYK üyesi Ökkeş Kava ise konuşmacı olarak panele katıldı.

Kobanê'de kadınlar öncülüğünde büyük bir direnişin verildiğini belirten Polat, "Orada yaşayan insanların iradelerine dönük bir saldırı gerçekleştirildi. Bu savaş DAİŞ tarafından başlatıldı. 2014 yılında ise savaşı Kobanê'ye sıçrattılar. Kobanê kantonunu nefesiz bırakıp, yok etmek istediler. Saldırı yaparken sanıyorlardı ki Kobanê'yi işgal edecekler. Fakat orada halkın, kadınların ve gençlerin mücadelesiyle karşı karşıya kaldılar. Halk orada birlik ve beraberlik göstererek, kirli savaşa karşı omuz omuza verdi. Erkek egemen zihniyetine karşı eşsiz bir mücadele gerçekleştiler" diye konuştu.

Ökkeş Kava ise, Kobanê direnişini kutlayarak söze başladı. Kava, Kobanê'nin PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın evrenselleşen paradigmasıyla kurtarıldığını söyledi. Kava, "Herkese hayal gibi gelen paradigmanın temeli bugün Rojava'da atılmış durumda. Kobanê direnişi Kürt halkı ve diğer bütün halklar için bir semboldür. Dünya Kobanê Günü, bütün esir ve baskı altında olan halklara tekrardan kutlu olsun. Kobanê direnişi daima sürecektir" dedi.

Panel halaylarla son buldu.

Dünya Kobanê Günü'nde İHD Van Şubesi basın açıklaması yaptı. Şube binasında yapılan açıklamada konuşan dernek yöneticisi Ayten Kıran, DAİŞ'e karşı verilen direnişi selamladıklarını ifade etti.

ANKARA 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü'ne ilişkin dernek binasında basın toplantısı düzenledi. İHD Şube Eşbaşkanı Aslı Saraç, "Bizler, insan hakları savunucuları olarak DAİŞ'e karşı Kürt halkının 134 günlük direnişini selamlıyoruz. Tüm dünyada barış ve demokrasi isteğimizi bir kez daha dile getiriyoruz" dedi.

Saraç, 2014 yılında DAİŞ çetelerinin Kobanê kentini kuşattığını, insanlara baskı ve zulüm uyguladığını belirterek, "1 Kasım tarihi, dünyada, barış ve insan haklarını savunan herkes için önemli bir gün. Çünkü bir grup akademisyen, Nobel Barış Ödüllü yazarlar, bir grup insan hakları savunucuları ve sivil toplum örgütleri, 1 Kasım tarihini Dünya Kobanê Günü olarak ilan ettiler. Hepimiz hatırlıyoruz, 15 Eylül 2014 tarihinde IŞİD isimli örgüt, Kobanê kentini kuşattı, büyük insan hakları ihlalleri işledi, baskı ve zulüm uyguladı" ifadelerini kullandı.

'KÜRT HALKININ DİRENİŞİNİ SELAMLIYORUZ' 
Saraç şöyle devam etti: "134 günün sonunda Kobanê kenti saldırganlardan temizlendi. Bu 134 gün boyunca büyük acılar yaşandı. Kobanê ve köylerine, araçlarla giren IŞİD üyeleri kadın ve çocuklara, tüm sivillere ateş açtı. Girdikleri her evde savunmasız birçok insanı acımasızca katlettiler. Bütün bunlar dünyanın gözleri önünde oldu. Bizler, insan hakları savunucuları olarak IŞİD'e karşı Kürt halkının, 134 günlük direnişini selamlıyoruz. Tüm dünyada barış ve demokrasi isteğimizi bir kez daha dile getiriyoruz. Dünya Kobanê Günü kutlu olsun."

URFA 
DBP, HEDEP ve HDP, Urfa'da Bahçıvan İş Merkezi önünde açıklama yaptı. Barış Anneleri Meclisi, Urfa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri ve çok sayıda kişi açıklamaya katıldı. "1 Kasım Dünya Kobanê Günü kutlu olsun" pankartının açıldığı açıklamada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Garip Yeşil, Kobanê'de ortaya konulan direnişe dikkat çekti. Açıklama, "Bijî berxwedana Kobanê" sloganlarıyla son buldu.

MARDİN
Mardin'de HDP, HEDEP ve DBP tarafından düzenlenen programlar kapsamında mezarlık ziyaretleri yapıldı. Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerinde Kobanê Direnişi'nde ve Suruç Katliamında ölümsüzleşenlerin mezarları ziyaret edildi.

Nusaybin'de HDP İlçe Eşbaşkanı Şindar Akıncı, Kobanê'de vahşi saldırılara karşı tarihi bir direniş verildiğini dile getirerek, Kobanê'ye saldırıları kabul etmeyeceklerini söyledi.

Kızıltepe'de Suruç Katliamında hayatını kaybeden Murat Yurtgül ile Emrullah Akhamur'un mezarı başında yapılan anmada konuşan HDP ilçe Eşbaşkanı Aysel Ayav ise, "Onların elinde silah değil, kalem vardı ve Kobanêli çocuklara oyuncak götüreceklerdi. Ancak işgalci sistem çocuklarımızı katletti. Onlar ise özgürlük güvercini oldular. Bu vahşeti bir kez daha kınıyoruz" dedi.

HEDEP Mardin İl Eşbaşkanı Alaaddin Turan ise yaşamını yitirenlerin tarih sayfalarında yer aldığını ifade ederek, "Faşizme karşı büyük bir savaş yaşandı ve kazanıldı. Bu dünyada bir örnektir" dedi. Murat Yurtgül'ün amcası Yusuf Yurtgül de, Ortadoğu'da devam eden savaşa dikkat çekerek, Kürtlere yönelik ırkçılığın son bulması gerektiğini belirtti.

Konuşmaların ardından mezarlara kırmızı karanfiller bırakıldı.

AĞRI
HDP Doğubayazıt ilçe örgütü tarafından parti binasında gerçekleştirilen kutlamaya çok sayıda kişi katıldı. HDP ilçe Eşbaşkanı Serhat Ceylan'ın günün anlam ve önemine dair yaptığı konuşmanın ardından çocukları Kobanê direnişinde yaşamını yitiren aileler, hazırlanan pastayı kesti.Kutlamada sık sık "Bijî berxwedana Kobanê" sloganları atıldı.