1 Ekim 2024 Salı

Kobanê davasının birinci yılında yargılananlara sahip çıkma çağrısı

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, Kobanê davasının 13. duruşması öncesinde açıklama yaptı. Partisinin genel merkez binasında açıklama yapan Dede, müşteki ve tanık beyanlarıyla kumpasın açığa çıkması üzerine, yargılanmak istenen arkadaşlarının savunmalarının kısıtlanması kararı alındığını hatırlattı. Dede, avukatlar, hukuk kurumları ve demokrasi güçlerine yargılanan arkadaşlarının yanında olma, iktidarın operasyonunu boşa çıkarmak için mücadele etme çağrısında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, Kobanê davasının yarın görülecek 13. duruşması öncesinde açıklama yaptı.

Davanın açılmasının üzerinden bir yılın geçtiğini hatırlatan Dede, davanın 2018 seçimlerinde Erdoğan'ın Kobanê olaylarını seçim malzemesi yapması üzerine başlatıldığını belirtti. Dosyaya özel olarak atanan Ahmet Altun adlı savcının 2019 yılında dosyaya gizlilik kararı vermesi ile birlikte kumpas davasının adım adım örüldüğünü kaydeden Dede, dava sürecindeki hukuksuzluklara ilişkin ayrıntılı bilgi verdi.

Duruşmaların keskin nişancılar, polis ve jandarma tehdidi altında başladığını hatırlatan Dede, savunma haklarının engellendiğini duruşmalarda yaşananları aktardı. 45 gün kesintisiz süren duruşmalara itiraz ettiklerini hatırlatan Dede, "Bugüne kadar Türkiye hukuk tarihinde 45 gün kesintisiz süren bir yargılama asla yaşanmış değildi. Bu hem yargılanan arkadaşlar hem de kötü muamele ve işkence yasağına aykırı bir durumdur. Avukatlar açısından da davayı takip edememeleri ve görevlerini yapamamaları sonucunu doğurmaya dönük karardı. Bu kararları alan mahkeme heyeti başkanının ilerleyen aşamalarda bir çetenin üyesi olduğu ve bu çete faaliyetini yürütürken MİT'i, Süleyman Soylu'yu ve Devlet Bahçeli'yi referans gösterdiğini biz etkin pişmanlıktan faydalanmak suretiyle verdiği ifadelerinden öğrendik" diye kaydetti. İsmi zikredilen kurumların davada şikayetçi pozisyonunda bulunduğunu belirten Dede, "Mahkeme başkanının yürüttüğü işlemlerin hukuki olduğunu kabul etmek mümkün müdür" sorusunu yöneltti.

SAVUNMALAR ENGELLENDİ
Dava dosyasının 1000 klasörden oluştuğunu fakat yargılanmak istenenlere bir gün savunma hakkı tanındığını belirten Dede, verilen ara kararı duruşmalardan sonra öğrendiklerini söyledi. Dede, savunmaların bir günle sınırlandırılmasının "savunma yapmayın" anlamına geldiğini vurguladı.

Kobanê davasında temel oluşturan HDP'nin o dönem attığı tweetin AİHM Büyük Dairesi tarafından suç unsuru taşımadığı tespiti yapıldığını hatırlatan Dede, savcının gizli ve açık tanık avuna çıktığını, tanıklar üretildiğini aktardı. Savcının bulduğu tanıkların dosya kapsamında yargılananları tanımadıklarını ve şikayetçi olmadıklarını söylediklerini belirten Dede, müştekilerin beyanlarının da hukuksuz bir şekilde avukatlar olmadan alındığını hatırlattı.

MÜŞTEKİ VE TANIK BEYANLARIYLA KUMPAS AÇIĞA ÇIKTI
İtirazlarının ardından müştekilerin mahkemede dinlendiğini ve sanıklardan şikayetçi olmadıklarını dile getirdiklerini aktaran Dede, "Müşteki ve tanık beyanlarıyla kumpasın iyiden iyiye açığa çıktığı bir ortamda mahkeme heyeti, bu kez hakikatin ortaya çıkmasını engellemek adına 6-7-8 Ekim'de yaşanan olaylarda gerçekte o zararların yaşanmasına sebep olanların kimler olduğunu açığa çıkmasına engel olmak adına arkadaşlarımızın ve avukatların savunma hakkını kısıtlamak ve bir an önce bu dosyayı karar aşamasına getirme çabasında" değerlendirmesinde bulundu.

'KOBANÊ DAVASIYLA SİYASET DİZAYN EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR'
Gezi direnişi ve Canan Kaftancıoğlu kararlarını hatırlatan Dede, "Kobanê kumpas davasında da bir karar verilmek suretiyle seçime gidilen bir ortamda vesayeti altındaki yargı eliyle siyaseti dizayn etme çabası içinde siyasi iktidar" diye konuştu.

OPERASYONU BOŞA ÇIKARMA ÇAĞRISI
Kobanê davası kapsamında yargılanan arkadaşları, avukat ve HDP'nin hukuksuzluğa karşı direndiğini, mücadele ettiğini vurgulayan Dede, bundan sonra da bu mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

Dede son olarak şu çağrıda bulundu: "Fakat siyasi iktidarın emellerine ulaşamaması ve iktidarını uzatmak adına vesayeti altındaki yargı eliyle geliştirilen operasyonlara karşı durulması adına tüm avukatlara, hukuk kurumlarına ve tüm demokrasi güçlerine Sincan Adliyesi'nde yaşanan hukuk kırımına karşı mücadele etmeye, bu mücadeleyi yürüten yargılanan arkadaşlarımızın yanında olmaya ve siyasi iktidarın bugün mahkeme başkanlığı ve üyeliği yapan sözüm ona yargı mensuplarının eliyle gerçekleştirmek istediği bu operasyonu boşa çıkarmaya davet ediyoruz."