22 Eylül 2024 Pazar

Kobanê davasında yargılanmak istenen HDP'li kadınlarla dayanışma çağrısı

Kobanê davası kapsamında yargılanmak istenen HDP'li kadınlara destek çağrısı yapıldı. ÖHD'li kadın avukatlar, davayı "yargı cinayeti" olarak tanımladı, amacın Kürt kadın hareketinin yükselmetini engelemek olduğunu vurguladı.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği'nden (ÖHD) kadın avukatlar Diyarbakır ve ve Urfa'da açıklama yaparak, Kobanê dosyasında yargılanan HDP'li kadınlarla dayanışma çağrısında bulundu.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü kapsamında ÖHD Diyarbakır Şubesi'nde yapılan açıklamaya Rosa Kadın Derneği üyeleri de katıldı.

Açıklamada konuşan ÖHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Halise Dakalı, insanlık tarihi boyunca eşitlik, adalet ve özgürlük mücadelesi veren kadınların iktidarı elinde bulunduranların hedefi olduğunu söyledi. Dakalı, buna karşı kadınların mücadelesinden vazgeçmediğini vurguladı.

Türkiye'de uzun süredir, kadına yönelik şiddet, sömürü ve eşitsizliğe karşı mücadele eden ve her türlü konuda kadınlarla dayanışan kurumların yargı eliyle baskı altına alınmaya çalışıldığını dile getiren Dakalı, "Kadın kurumları kapatılmakta, kadın mücadelesi verenler tutuklanmakta ve yargı baskısıyla karşı karşıya bırakılmaktadır" diye konuştu.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Kadınlara yönelik baskı politikalarından birinin de Kobanê davasında yaşandığını söyleyen Dakalı, "Kadın mücadelesinde yer alan kişiler başkaca yargılamalarda olduğu gibi bu davada da, yargı eliyle devlet şiddeti uygulanarak, sindirilmeye çalışılmaktadır. 6 senedir süren bir soruşturmada herhangi bir gözaltı işlemi uygulanmamış iken, dosyada bir anda gizlilik kararı alınmış ve bir siyasi operasyon ile toplu olarak birçok kişi gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınanlar arasında; kadın mücadelesi yürüten, kadın hakları aktivistliği yapan birçok kadın bulunmaktadır. Dosyada kadınların mücadele kapsamında yaptıkları eylemler suçlama konusu yapılmaktadır" ifadelerini kullandı.

Kadın mücadelesinin yargılanamayacağını dile getiren Dakalı, 29 Kasım'da Ankara'da görülecek davanın duruşmasına katılım çağrısında bulundu.

'KADINLARI SUSTURMAK İSTİYORLAR'
Ardından söz alan dava avukatlarından Cemile Turhallı, dava kapsamında yargılanmak istenen Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak ve çok sayıda kadın bulunduğunu hatırlattı. Bu kadınların politik ve siyasal özneler olduğunu belirten Turhallı, 5 yıldır tutsak edilen kadın siyasetçilerin Kobanê kumpas davasında ceza tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını vurguladı.

Turhallı, yargının kadınları ve muhalefeti susturmanın aracı haline geldiğini söyledi, "En çok da biz sesi çıkan kadınları susturmaya çalışıyor. Susturamadıkları her bir kadını yargı eliyle susturmaya çalışıyorlar. Kadın arkadaşlarımıza olan bütün saldırılar nasıl ki kadın itirazı üzerine yapılıyorsa Gültanlar, Sebahatler, Ayseller gibi kadınların sözlerinin toplumla buluşmasına izin verilmiyor. Davanın amacı Kürt kadın hareketinin yükselmesini engellemek ve boğmaktır. Son beş yılda olanlara bakıldığında bunlar yargı tacizi değil, taciz demek hafif kalır, çünkü bu yargı cinayetidir" diye belirtti.

'MÜCADELEDE MUHATABIMIZ TOPLUMDUR' 
Aysel Tuğluk'un sağlık sorunlarına değinen Turhallı, tahliye edilmemesine tepki gösterdi. Turhallı, "Kadına dönük olan her yargılama politik bir ikrar olarak görülmesi gerekir. Bizim muhatabımız kadın mücadelesinde olduğu gibi toplumun kendisidir. Ankara Sincan'da 29 Kasım'da görülecek duruşmaya herkesi davet ediyoruz" çağrısında bulundu.

'YAPILANLAR ÖZEL SAVAŞ POLİTİKASIDIR'
ÖHD Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Özüm Vurgun ise, 30 yıl hapis cezası verilen müvekkili TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan'ın yargılanması sırasında yaşananlara değindi. Yargı eliyle kadınlara karşı özel savaş politikası yürütüldüğünü vurgulayan Vurgun, hapishanelerde kadın tutsaklara yönelik özel alanlara kamera yerleştirilmesi, çift kelepçe uygulamasına değindi. Vurgun şunları söyledi: "Bir örümcek ağının içindeyiz, nasıl işlediğini görüyoruz. Bu yapılan bir özel savaş politikasıdır. Bizler, bu özel savaş sistematiğimi dillendirmeyle farkındalık yaratacağımızı yineliyoruz."

'KADIN YOLDAŞLARIMIZ ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'
ÖHD Urfa Şubesi de dava kapsamında yargılanan kadınların durumuna ilişkin şube binasında basın toplantısı düzeneldi. Urfa Kadın Platformu'nun da destek verdiği açıklamada dosyayı takip eden avukatlardan Sevda Çelik Özbingöl konuştu.

Konuşmasına erkek şiddeti sonucu yaşamını yitiren kadınları anarak başlayan Özbingöl, 29 Kasım'da Sincan Hapishanesi Kampüsü'nde devam edecek duruşmalara katılım ve dayanışma çağrısı yaptı.

ÖHD Urfa Şube Eşbaşkanı Ayşe Şehriban Demirel de, "Siyasi rehine olarak tutulan tüm kadın yoldaşlarımız özgürlüğüne kavuşana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.