30 Eylül 2024 Pazartesi

Kobanê davasına bağlanan Aysel Tuğluk savunma yapamadı

Kobanê davasının 14. duruşmasının 2. gününe katılan Kürt siyasetçi hasta tutsak Aysel Tuğluk, konuşmakta ve mahkeme başkanının sorularını algılamakta zorluk çekti. Tuğluk'un durumunu yok sayan mahkeme başkanı geçmişte verdiği röportaj ve bazı haber içeriklerini sordu. Tuğluk, savunmayı daha sonra yapacağını kaydetti. 

DAİŞ'in Kobanê'ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014'te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21'i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê davasının 14. duruşması 2. gününde Sincan Hapishanesi Kampüsü duruşma salonunda görülmeye başladı.

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasına HDP'li milletvekilleri, Halkevleri ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Yenimahalle İlçe örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda avukat katıldı.

Sincan Hapishanesi'nde tutsak siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı. Kimlik tespitinin ardından dosyaya eklenen evrakların okunmasıyla başlayan duruşma, Kürt siyasetçi hasta tutuklu Aysel Tuğluk'un bugün duruşmaya getirilmesine dair yazılan müzekkereye Kocaeli Hapishanesi'nden gelen yanıtın okunmasıyla devam etti. Yanıtta, Tuğluk'un öğleden önceki oturumda hazır olmayacağı belirtilirken, müşteki dinlenmesine geçildi.

MÜŞTEKİNİN DAVADAN HABERİ YOK
Duruşma SEGBİS ile bağlanan müşteki Hasan Uzun, söz alarak "Bu ne davası? Ben bilmiyorum" dedi. Diğer  müştekiler de şikayetlerini geri çekti.

Müşteki beyanlarının ardından Tevgera Jinen Azad (TJA) aktivisti Ayla Akat Ata söz alarak, "Biz de hukukun bir parçasıyız ve bu haklardan yararlanmak istiyoruz. Cezaevinde de olsak belli başlı haklarımız var" diyerek duruşma periyotlarının yoğunluğuna ve kendilerine haber verilmeden tanık dinlenmesine tepki gösterdi.

TUĞLUK, DURUŞMAYA KATILDI
Duruşmaya, mahkemenin bir önceki oturumda kurduğu karar üzerine hasta tutuklu Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk, tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Kandıra Cezaevi'nden duruşmaya bağlanan Tuğluk'a, avukatları refakat ediyor.

Tuğluk, konuşmakta ve mahkeme başkanının sorularını algılamakta zorluk çekti. Mahkeme başkanı Tuğluk'a geçmişte röportaj verdiği bazı haber içeriklerini sordu. Tuğluk, "Benim özel bir durumum var. Hasta olduğum için kendimi ifade edemiyorum. Bu hastalıktan dolayı savunmamı daha sonra yapacağım" dedi. 
 
Avukat Kenan Maçoğlu, Tuğluk hakkında yeni bir rapor geleceğini belirterek, savunma yapamayacak durumda olduğunu belirtti.

KIŞANAK: YARGILANAN KOBANÊ PROTESTOLARI DEĞİL HDP'DİR
Daha sonra söz alan Gültan Kışanak, Kobanê protestolarının sivil katliamların ve kadınlara yönelik saldırıların önüne geçme çağrısı olduğunu söyledi ve devam etti: "Bu demokratik talebin sonrasında da gerçekleşen bir provokasyon var. Gönül isterdi ki bu provokasyonların açığa çıkması için yargılamalar yapılsın. Senelerdir HDP bunun mücadelesini veriyor. Komisyonlar kurulsun diyor. Bugüne kadar dinlenen müşteki ve tanıklar, o provokatif olaylarla bizim hiçbir alakamız olmadığını söylüyor ama ısrarla bizi yargılıyorsunuz. Ben bu davaya artık Kobanê isminin verilmesini istemiyorum. Çünkü burada yargılanan Kobanê protestoları değil HDP'dir. Bu bir siyasi kumpas davasıdır."

YÜKSEKDAĞ'DAN MAHKEMEYE SİZE BU HAKKI KİM VERİYOR
Önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da Kobanê protestolarıyla alakası olmayan insanlara ısrarla sorular sorarak tanıklık yapmaya zorlandığını kaydetti. Yüksekdağ, "İnsanları mağdur ediyorsunuz. En katı faşizm rejimlerinde bile bu kadar hukuksuzluk yoktur. Davayı olabildiği kadar içinden çıkılmaz bir hale getiriyorsunuz. Dosyayı çorbaya çevirmek, ‘bu da size ders olsun' demektir. Siz dağıtıyorsunuz, bize ‘toplayın' diyorsunuz. Bize ve avukatlarımıza bu şekilde davranma hakkını size kim veriyor?" sözleriyle tepki gösterdi. 

TUNCEL: ÖZELEŞTİRİMİZİ HALKLARIMIZA VERİRİZ
Sebahat Tuncel ise "HDP'nin yükselişi bu davanın kumpas olduğunu ortaya çıkarıyor. Biz ne yaptıysak Türkiye halklarının eşitliği ve özgürlüğü için yaptık. Eksik yaptığımız şeyler varsa özeleştirimizi halklarımıza veririz" dedi. 

Önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da, "Dosyaya bağlı olsaydınız savcı gibi soruşturma yapmazdınız ama ısrarla aleyhimize delil üretmeye çalışıyorsunuz. Müştekiler şikayette bulunmazlarsa üzülüyorsunuz. Şikayetçi olan müştekiyi neredeyse ayakta alkışlayacaksınız" dedi. 

Duruşmaya 30 Haziran'a kadar ara verildi.