25 Eylül 2024 Çarşamba

Kobanê Davası savcısı 8 kişi hakkında tutuklama talep etti

Sincan Hapishanesi Kampüsü'nde görülen Kobanê Davası'nda savunmalar bitmeden savcının mütalaayı okumaya başlamasını protesto eden tutsak siyasetçiler ve avukatlar salonu terk etti. 5 bin sayfadan oluşan mütalaayı okumaya başlayan savcı, dava kapsamında tutuklanan ve bir süre sonra serbest bırakılan 11 kişiden 8'inin tutuklanmasını istedi.

DAİŞ'in Kobanê'ye saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleştirilen direniş gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş başta olmak üzere HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 17'si tutuklu 108 kişinin yargılandığı davanın 24'üncü duruşması Sincan Hapishanesi Kampüsü Duruşma Salonu'nda görülüyor. Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya siyasetçilerin bir kısmı katılırken, farklı hapishanelerden tutsak siyasetçiler Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmada yer aldı. Duruşma, mahkemenin 2'nci periyotta verilen ara kararın okunması ile başladı. Savcı esas hakkındaki mütalaasını okumaya başlarken, tutsak siyasetçiler savunma yapmak istediklerini dile getirmesine rağmen savcı mütalaasını okunmaya devam etti.

AVUKATLAR VE TUTSAK SİYASETÇİLER SALONU TERK ETTİ
Savunmalar tamamlanmadan mütalaa okunmasını proteso eden tutsak siyasetçiler ayağa kalkıp alkışladı. Protestolar sürerken, savcı mütalaasını okumayı sürdürünce, mahkeme başkanı "Dinlemek istemeyen gidebilir" dedi. Yaşananlara tepki gösteren siyasetçiler, alkış, zılgıt ve "Jin, jiyan azadî", "Faşizme karşı omuz omuza", "Direne direne kazanacağız" sloganlarını atarak salonu terk etti. SEGBİS'ten katılım sağlayan tutsak siyasetçiler de bulundukları odayı "Jin, jiyan, azadî" sloganını atarak terk etti.

Salonda bulunan katılımcılar ve avukatlarda alkışlayarak protesto etti. HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü avukat Nuray Özdoğan, "Buyurun, seçim beyannamenizi verin" derken, avukat ve katılımcılar salonu terk etti. Tutsakların salonu terk etmesinin ardından mahkeme salonunun alt katında tutsak siyasetçilerin slogan ve zılgıt sesleri duyulmaya devam etti.

SAVCI KOBANÊ DİRENİŞİNİ CEZALANDIRDIKLARI İTİRAFI
13 bölümden oluşan mütalaayı okuyan savcı Cemalettin Şimşek, Kobanê Davasında rehin tutulan HDP yöneticilerinin "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozduğunu" iddia ederek bu maddeden cezalandırılmasını istedi. Mütalaada her yıl düzenlenen Newroz kutlamalarına katılmak, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın doğum gününü kutlamak ve uluslararası komplo yıldönümünü protestolarına katılmak suç sayıldı. Anadilde eğitim ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) çalışmalarına katılmayı da suç olarak tanımlayan savcı Şimşek, siyasetçilerin "sürekli Kürdistan diyerek kuracakları hayali ülkeden bahsettiği"ni söyledi. Kobanê direnişini başkaldırı ve isyan provası olarak nitelendiren savcı, çözüm sürecinde devlet bilgisi dahilinde Kandil'e yapılan ziyaretleri de suç kapsamında ele aldı.

SAVCI 8 KİŞİNİN TUTUKLANMASINI İSTEDİ
Tüm itirazlara rağmen mütalaayı okumayı sürdüren Kobanê Davası savcısı Cemalatten Şimşek, dava kapsımında tutuklanan ve çeşitli dönemlerde serbest bırakılan 11 kişiden 8'inin tutuklanmasını istedi. Sağlık sorunları bulunan Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un yanı sıra Altan Tan hakkındaki adli kontrol şartlarının devamını isteyen savcı, dava kapsamında serbest bırakılan Beyza Üstün, Berfin Köse, Bircan Korkmaz, Cihan Erdal, Zeki Çelik, Nazmi Gür, Mesut Bağcık, Zeynep Ölmeci hakkında tutuklama talebinde bulundu.

Metinde, "Sanıklar Ahmet Türk, Bircan Yorulmaz,Ali Ürküt, Alp Altınörs, Altan Tan, Ayhan Bilgen,  Ayla Akat Ata, Aysel Tuğluk, Ayşe Yağcı, Bircan Yorulmaz, Bülent Parmaksız, Cihan Erdal, Nazmi Gür, Dilek Yağlı, Emine Ayna, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Sırrı Süreyya Önder, Gülser Yıldırım, Gültan Kışanak, Günay Kubilay, İsmail Şengül, Zeki Çelik, Pervin Oduncu, Sebahat Tuncel, Zeynep Karaman hakkında aşağıda belirtilen ceza kanunu maddeleri gereğince cezalandırılması ve tutukluluk hallerinin devamına, tutuklu olmayanların tutuklanmasının istenmesine" ibarelerine yer verildi. Mütalaa 36 sanık hakkında devlet birliği ve bütünlüğünü bozma suçlaması ile  Türk Ceza Kanunu (TCK) 302\1’den ağırlaştırılmış müebbet cezası talep edildi. Ara suçlardan ise yine TCK ve Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında ceza verilmesi talep edildi.

AVUKATLARDAN AÇIKLAMA
Duruşmayı terk eden avukatlar mahkeme salonu dışında açıklama yaptı. Söz alan Avukat Sevda Çelik Özbingöl, Kobanê davasını yargılama sürecinin başından bu yana hukuksuzluklarla ve siyasi etkilerle sürdüğünü kaydetti. Özbingöl, gizli tanıkların avukatlardan gizli dinlendiğini ve yargılama ilkelerinin yok sayıldığına işaret ederek, yargılama süresi boyunca hukuksuzluklara tanıklık ettiklerini söyledi.

6 Şubat'ta yaşanan depreme rağmen arada 3 periyod duruşma yapılmaya çalışıldığını belirten Özbingöl, "Hayatın olağan akışı içerisindeki hukuki hassasiyetler orada kalsın, insani hassasiyetin dahil gözetilmediği bir pratik yaşadık. Hepimiz, siyasetçilerin siyaset meydanında malzeme olarak kullanıldığı hukuki ve adalete hizmet etmediğini bildiğimiz siyasi bir sürecin tanıklarıyız. Son periyotta 4 müvekkilimizin savunmalarının dahi bitirilmesine izin verilmeksizin, dosyamızın mütalaaya sevk edildiğini gördük. Savunma yapmaya hazır olan müvekkillerimizin savunmalarının yapılmasına izin verilmeyerek, hukuki hassasiyetler, taraf olduğumuz sözleşme, yargı mekanizmaları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş kararları dikkate alınmaksızın, keyfi, siyasi çıkarlara hizmet eden bir yargı sürecinin içerisindeyiz. Biz hukuksuzluklara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Arkadaşlarımız serbest bırakılana kadar da adalet mücadelesini sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.