1 Ekim 2024 Salı

'Kobanê davası meşru değildir'

Birçok kentte yapılan açıklamalarda Kobanê davasına karşı birlikte mücadele çağrısı yapıldı. 

Ankara'da bugün devam edilen Kobanê davasına ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP), birçok kentte açıklama yaptı. Açıklamalarda davanın çoktan çöktüğü, iddianamenin sarayda hazırlandığı kaydedildi ve HDP'yle dayanışma çağrısı yapıldı.

MARDİN
Mardin, Artuklu Kızıltepe, Nusaybin, Midyat, Savur, Derik, Dargeçit, Mazıdağı ve Ömerli ilçelerinde yapılan açıklamalara çok sayıda kişi katıldı. HDP İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu, Kobanê Davası'nda HDP'lilerin yargılayan taraf olduğunu belirerek, mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eyleminin ardından nöbet eylemi başlatıldı.

MERSİN
HDP Mersin İl Örgütü, Özgür Çocuk Parkı'nda yaptığı açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada "Saldırılar ve tehditler bizleri yıldıramaz" pankartı açıldı. HDP Mersin İl Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız, davanın bugüne kadarki sürecinde yaşanan hukuksuzlukları teşhir ettiklerini söyledi.

Hazırlanan delillerin, sipariş tanıklar, gerçekle uzaktan yakından ilgisi olmayan iddialarının tamamı AKP-MHP faşizminin mutfağından çıktığı ve hukukun yok sayıldığını kaydeden Sarıyıldız, "Siyasi hesaplarla hazırlanan, savcısı Bahçeli hakimi Erdoğan olan Kobanê Davası'nın hukuki herhangi bir tarafı kalmamış ve heyetin vereceği beraat dahil hiçbir karar adil olmayacaktır" dedi. 

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapan kitle "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganı attı.

MUĞLA
HDP Datça İlçe Örgütü de, Datça Meydanı'nda bir araya gelerek açıklama yaptı. Açıklamaya Marmaris'ten gelenlerin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

URFA
HDP Urfa il ve ilçe örgütleri, nöbet tuttu. HDP Urfa il binasında yapılan nöbete; HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Urfa Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), TMOOB İKK, Urfa 78'ler Girişimi, KESK Urfa Şubeler Platformu temsilcileri, Suruç Aileleri İnisiyatifi ve çok sayıda kişi katıldı.

HDP Urfa İl Eşbaşkanı Ziya Çalışkan, "Türkiye'de kanunların nasıl keyfi olarak uygulandığını her gün çeşitli örnekleri ile görüyoruz. Kobanê Davası ile bizi mahkum etmek istiyorlar. Bu nöbet ile davaya karşı duruşumuzu belirtmek için tutacağız. Tarihte mahkum olanların kim olacağını biliyoruz" dedi.

İHD Urfa Şube Eşbaşkanı Mustafa Vefa, yapılan yargılanmanın örgütlenme özgürlüğüne karşı olduğunu dile getirerek "Örgütlenme özgürlüğü çerçevesinde hep HDP'nin yanında olduk. Yapılmak istenen büyük bir kitlenin siyaset yasağına mahkum edilmesidir. Bizler bu davayı başından beri takip ediyoruz. Hukuk ile alakası olmayan bir dosya. Siyaseten yenemediği bir siyasi parti yargı eliyle başarısızlığa mahkum etmek isteniyor. Hak örgütü olarak HDP'nin siyaset yapma hakkını savunacağız" ifadelerini kullandı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Urfa Şube Eşbaşkanı Mamut Binici, "Hukuk bir gün herkese lazım olacak. Kobanê Davası bir düşüncenin yargılanmasıdır. Tekçilik dayatılıyor. Yaşadığımız bütün sorunlar hukukun ayaklar altına alınmasının sonucudur" dedi. ÖHD Urfa Şube Eşbaşkanı İbrahim Halil Öyke, "İktidar kendine muhalif olanları istemiyor. Yapılan yargılamalar kesinlikle hukuki değil. Tamamen hukuk dışı, soruşturma konusu olmayacak vakalar davaya gerekçe yapılıyor" dedi.

HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, yapılan yargılamaların hukuk katliamı olduğuna dikkat çekti ve "Faşist AKP-MHP iktidarına karşı birlikte mücadele ederek ayakta kalabiliriz. Her alanda en temel haklar ayaklar altına alınmış durumda. Cezaevlerinde yaşanan haksızlıklara karlı birçok ilde adalet nöbeti var. Şenyaşar ailesi yaklaşık 450 gündür Adalet Nöbeti'nde. Her yerde bir tıkanıklık var ve kaos ile iktidar ömrünü uzatmak istiyor. Hedeflerinde ise HDP var. HDP'yi kendilerine karşı tehlike olarak görüyorlar. HDP halkların partisi, herkesin kendi rengi, kimliği ile kabul ediyor. İktidar ise tekçiliği dayatıyor. Kumpaslar ile HDP'yi durdurmak istiyorlar, mücadelemizi büyüyeceğiz. Kazanan biz olacağız" dedi.

78'liler Girişimi üyesi Vahit Akgün, yaşananları "hukuksuzluk" olarak tanımlayarak, hak arama mücadelesinde HDP ile omuz omuza olacaklarını belirtti. Suruç Aileleri İnisiyatifi üyeleri de Suruç Katliamı Davası'nın İlhami Bali ve Deniz Büyükçelibi açısından ayrılan ve 1 Haziran tarihinde Hilvan Cezaevi Kampüsü'nde görülecek 2. duruşmasına katılım çağrısı yaptı.

IĞDIR
HDP Iğdır İl Örgütü, il binası önünde açıklama yaptı. Açıklamada "Mutlaka kazanacağız" pankartı açıldı. Açıklamada konuşan HDP Milletvekili Habip Eksik, Erdoğan'ın 6-7 Ekim olaylarını siyasi bir malzemeye dönüştürdüğünü söyleyerek, "Partimize yönelik hukuksuz bir şekilde açılan bir kapatma davası var. Bu kapatma davasına zemin hazırlamak için, DAİŞ'in saldırılarına karşı demokratik tepkilerini ortaya koyan halkımızın tepkisi gerekçe gösterildi. 108 siyasetçi hukuksuz bir şekilde yargılanıyorlar" dedi. 

BATMAN
Batman'da yapılan açıklamaya HDP Batman Milletvekilli Necdet İpekyüz, görevden alınarak yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, TJA, Barış Anneleri Meclisi, HDP Batman İl Örgütü ve çok sayıda yurttaş katıldı. İl binası önünde bir süre oturma eylemi yapan kitle daha sonra "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganı eşliğinde il binasına geçerek nöbet eylemine geçti.

İpekyüz, 7 Haziran 2015 seçimlerini hazmedemeyen bir iktidar ile karşı karşıya olduklarını söyledi İpekyüz, "Ne yaparlarsa yapsınlar meşru davamızdan vazgeçmeyeceğiz. HDP'nin başarısını önüne geçmek için böyle bir davaya ihtiyaç duydular. Ancak her mahkemede arkadaşlarımız yargılanan değil yargılayan oldu. Mahkemede bu kumpas davasına ders verdiler. Mahkeme başkanı Ata Dedeler Çete üyesi çıktı. Çeteler HDP'yi yargılayamaz. Onların haddi değil. Dayanışma ile bu kumpas davasını aşacağız" diye konuştu.

Konuşmanın ardından nöbet eylemi yapıldı.

SİİRT
Siirt de il binası önünde nöbet eylemi yapıldı. Nöbet eylemine HDP Siirt Milletvekilli Sıdık Taş, görevden alınarak yerine kayyım atanan Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, TJA, Barış Anneleri Meclisi, HDP İl Örgüt ve çok sayıda yurttaş katıldı. "Kobanê Davası ile yargılanmıyoruz, yargılıyoruz" pankartının asıldığı salonda konuşan HDP Siirt İl Örgütü Eşbaşkanı Hatice Tay, hukuka uygun maddi delil bulamayan savcının, iddialarına gerekçe bulmak için gizli-açık tanık arayışına çıktığı belirtti.

Açıklamanın ardından nöbet eylemi yapıldı.