30 Eylül 2024 Pazartesi

Kobanê davası adli tatilde de devam edecek

Kobanê davasında siyasetçilerin tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, adli tatilde de duruşmaların devam etmesine hükmetti.

IŞİD'in Kobanê'ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014'te gerçekleşen eylemleri gerekçe göstererek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem eş genel başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21'i tutsak 108 kişinin yargılandığı Kobanê davasında mahkeme heyeti duruşmaların adli tatilde de devam etmesi kararı aldı.

Dün görülen duruşmanın ardından ara karar alarak bugün UYAP'a yükleyen Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, bir önceki celse mahkeme salonunda dinlenmesine karar verilen ancak bulunamayan tanıklar Hicra Berna Ayverdi ve Gül Tanrıverdi'nin güncel adreslerinin tespit edilerek, sonraki duruşma periyodunda dinlenmesine karar verdi.

Avukat ve siyasetçilerin yalan tanıklıkta bulunduğu tespit edilen bir kısım açık ve gizli tanık hakkında suç duyurusunda bulunulması talebini reddeden mahkeme heyeti, kararın hükümle birlikle verileceğini açıkladı.

GİZLİCE TANIK DİNLEMEYE GEREKÇE
Mahkeme heyeti, avukatlar ve siyasetçiler olmadan hafta sonu yalancı gizli tanıklar Mahir, Ulaş ve Seher'i dinlemesine yönelik itirazları da değerlendirdi. Mahkeme heyeti ara kararda şunları belirtti: "Kendisinin ve ailesinin hayatı konusunda endişe eden bir kısım tanıkların başvuruları ve mahkemeye ulaşan açıklanması deşifre sonucunu doğuracak somut olgular (gizli tanıkların tespit edilmesine yönelik gizli tanıklık yapabilecek kişi ihtimallerinin daraltılarak takip edilmesi, duruşma gününde veya ifade esnasında telefonunun aranması, evine veya iş yerine gidilmesi gibi araştırmalar) karşısında gizli tanıkların ifade verdiği günün taraflardan saklanması yönünde bir tedbir uygulanarak 29. Celse de taraflar hazır bulunmaksızın gizli tanıklar Mahir, Seher ve Ulaş dinlenmiştir.

TEHDİT UNSURU ETKİLİ GÖRÜLMÜŞ!
"Sanıklar ve müdafilerince bu usule ve alınan beyana itiraz edilmektedir. Burada tehdit unsuru olan sanıkların üyesi veya yöneticisi oldukları iddiasında bulunulan örgütün müdahale gücüdür. Mahkememizce bu tehdit unsuru etkili görülmüştür. Bir ihtimal olarak sanıklar ve müdafilerinden biri huzurunda duruşma yapılması gözetilmişse de tehdit unsurunu bertaraf edici bir çözüm olarak görülmemiştir. Bu anlamda tarafların haklarına halel gelmemesi düşüncesiyle gizli tanıkların beyanlarını tutanağa bağlayıp taraflara okumayı reva görmeyen mahkememiz geniş bir yorumla yapılan duruşmayı baştan sona SEGBİS sistemi ile kayıt altına almış ve bu kaydın yasal bir gereklilik olmamasına rağmen duruşmada dinlenilmesi yönünde karar almıştır."
 
20 Temmuz'da başlayacak olan adli tatil dolayısıyla avukatların duruşmaya ara verilmesi talebini de reddeden mahkeme heyeti bir sonraki duruşmanın 25-26-28-29 Temmuz-1-2-4-5 Ağustos tarihlerinde görülmesi kararı aldı.