25 Eylül 2024 Çarşamba

Kırıklar'da tutsak yakınlarına 'arama' adı altında cinsel taciz

Kırıklar 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde, görüşe giden tutsak yakınlarına "arama" adı altında cinsel taciz uygulanıyor. Tutsak yakınları alt ve üst iç çamaşırlarını çıkarmaya zorlanıyor, gardiyanlar iç çamaşırların içine elini sokuyor. Öte yandan bir tutsak yakını pantalonunu çıkarıp eşofman giymeye zorlandı. 

İzmir Kırıklar 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde tutsakları ziyarete gelen görüşçülere "arama" adı altında cinsel taciz uygulanıyor. Tutsaklardan Fehmi Çapan, yaşananları avukatı aracılığıyla ajansımıza yolladığı mektupla aktardı. 

Mektupta şu ifadeler yer aldı: "Son süreçte Kırıklar 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde ziyarete gelen yakınlarımıza 'arama' adı altında, onur kırıcı, cinsel tacize varan uygulamalar dayatılmaktadır. Genelde ziyaretlerimize özelde kadın ziyaretçilerimize karşı x-ray cihazının ötmesi bahane edilerek alt ve üst çamaşırları çıkartılmak biçiminde insan haysiyetiyle bağdaşmayan uygulamalar, alt ve üst iç çamaşırların içine elini sokmak biçiminde cinsel tacize varan uygulamalar yaşanmaktadır. 

Bu konuda hapishane yönetimiyle görüşmemize, rahatsızlığımızı ve tepkimizi iletmemize rağmen hapishane idaresi bu konuda önlem alacaklarını söyledikleri halde bu uygulamaları artırma örneği gösterdi. 

En son 3 Nisan 2023 tarihinde gerçekleşen açık ziyarette bilgi sahibi olduğumuz en az beş kadın ziyaretçimize x-ray cihazından geçerken cihazın ötmesi nedeniyle -ki bu cihazlar bırakalım iç çamaşırlardaki kopça, kanca ve çamaşırlardaki düğme gibi küçük metalik şeylere ötmesini insan vücudundaki elektrikten dahi ötmektedir- üst iç çamaşırlarını çıkarttırarak, bir ziyaretçimizin alt ve üstü iç çamaşırlarını çıkarttırarak ziyarete almışlar, bir ziyaretçimizin pantolonunu çıkarttırıp yerine eşofman vererek ziyarete sokmuşlardır. 

Bu onur kırıcı, insan haysiyetiyle bağdaşmayan, cinsel tacize yönelik uygulamalarıyla hapishane idaresi görevini kötüye kullanmakta, suç işlemektedir. Bu konuda Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduk. Bu durum tutsaklar arasında gerginliğe, büyük bir rahatsızlığa yol açtı. Yaşananlara ve yaşanacak olanlara sessiz kalmayacağız. Kamuoyunu yaşananlar hakkında bilgilendirirken aynı zamanda gereken duyarlılığı bekliyoruz."