1 Ekim 2024 Salı

Kırıklar Hapishanesi'nde tutsaklar pahalılık ve tecritle boğulmak isteniyor

Kırıklar 1 Nolu Hapishanesinde eski basım olup yeni basım olmayan kitaplar alınmayacak. Öte yandan 3-4 aydır aynı hücrede kalan tutsaklara yalnızca 50 dakika spor hakkı tanınıyor. Tutsaklar, başka hapishanelere sevk taleplerinin yoğunluk gerekçesiyle reddedilirken sürgün sevklerde ise artışların yaşandığını kaydetti. 

İzmir'in Buca ilçesinde bulunan Kırıklar 1 Nolu Hapishanesindeki tutsaklar maruz kaldıkları hak ihlallerini paylaştı. Hasta Mahpuslara Özgürlük-İzmir sosyal medya hesabından yayınlanan mektuba göre tutsaklar, pahalılık ve tecrit ile boğulmaya çalışılıyor. 

Sağlık ve haberleşme hakları engellenen tutsaklar, dayanışmaya çağırıyor ve seslerinin duyulmasını istiyor.

'KİTAP SINIRLAMASI BAŞLADI'
Tekirdağ'da müebbet yatan ve tahliyesi gelen tutsakların birkaçı bırakılmadığı için süresiz açlık grevinde olan tutsakların olduğu belirtilen mektupta yer alan ifadeler şöyle: "Hapishanelerde genel durum darbe itibariyle bilhassa da son birkaç yıldır sürekli daha kötüye gidiyor. Pahalılık, yemeklerin kalitesi ortak problem zaten. Onun dışında birçok hapishanede olduğu gibi burada da kitap sınırlaması başladı.

'HÜCRE BAŞI 15 KİTAP OLACAK, ESKİ BASIMLAR ALINMAYACAKMIŞ'
Hücrede kişi başı 15 kitap olacakmış İSBN numarası olmayan kitaplar alınmayacakmış artık. Eski basım olup yeni baskısı olmayan belki binlerce kitap var bu memlekette ve artık onlar alınmayacakmış içeriye! Kitap hediye kapsamında olup sadece iki ayda bir o da ilk 10 günü kabul edilecekmiş!

'OKUMAYIN DENİYOR'
Öncede her hafta gerçekleştirilen hapishane kütüphanesinden kitap temini artık ayda iki defa yapılır oldu. Gerekçe iş yoğunluğu. Ne değişti, nasıl bir yoğunluk olduysa artık. Anlayacağın 'okumayın' deniyor tutsaklara.

Yeni düzenlemeye göre şartlı salıverilme tarihin geldiğinde bırakılman için belirli şartları yerine getirmen isteniyor. Puan sistemi oluşturulmuş. Kitap okumakta olumlu davranışlar kategorisinde sözüm ona. Ama okumayalım diye de her türlü engeli çıkarmaktan geri durmuyor.

'AYNI HÜCREYİ PAYLAŞANLAR 50 DK SPORA ÇIKABİLİYOR YALNIZCA'
Bunun dışında 2 yıldır sohbet-spor etkinliklerine çıkamıyoruz zaten. Üç-dört aydır aynı hücreyi paylaşanlar 50 dk spora çıkabiliyor yalnızca. Ne büyük lütuf değil mi?

'HABERLEŞME ARTIK BAŞLI BAŞINA SORUN'
Haberleşmekte artık başlı başıma sorun mahpuslar için, fax 9 TL,20 gr'a kadar taahhütlü mektup 15TL, APS 20 TL.

Sonra bazı ürünlerin satışının yasaklanması hususu var. Daksil satılmıyor artık mesela. En son toplu iğne satışı yasaklanmış.

'SÜRGÜN SEVKLERDE BARİZ ARTIŞ VAR'
Son dönemlerde sürgün sevklerde de bariz artış var. Sevk talepleri kapasite bahanesiyle kabul edilmezken aynı yerlere sürgünler var."