30 Eylül 2024 Pazartesi

Kırıklar Hapishanesi önünden iktidara: Hesap vereceksiniz

Tutsak yakınlarının mücadelesine dayanışma çağrısı yapan HDP Milletvekili Murat Çepni, iktidara da şu uyarıyı yaptı: "Yaşanan tüm ölümlerin hesabını mutlaka ama mutlaka vereceksiniz."

Tusak yakınlarının İzmir'de sürdürdüğü Adalet Nöbeti sürüyor. Aileler nöbetlerinin 103. gününde Buca Kırıklar Hapishanesi önünde bir araya geldi. "Hasta tutsaklara özgürlük", "Deng bide zindanan" ve "Girtiyen nexweş re azadî" yazılı önlükleri giyen ailelere Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni de katıldı. 

Tutsak yakını Medine Kaymaz, PKK lideri Abdullah Öcalan özgürleşmeden barışın bu topraklara gelmeyeceğini belirterek, "Barış Abdullah Öcalan'ın ellerindedir. Bunu bilin ve anlayın. 20 yılı aşkındır cezaevinde bulunan tutukluların infazları yakılıyor. Cezaevlerinde işkence yapılıyor, eşyaları verilmiyor, iyi yemek verilmiyor, ilaç verilmiyor sonra kalp krizinden öldü diyorlar, oysa tutuklulara işkence yapılıyor. Birçok tutuklu yaşamını yitiriyor. Hepsi katliamdır ve sebebi Türk devletidir. Çocuklarımız tahliye olana kadar mücadele edeceğiz" dedi. 

Söz alan Çepni, başta İstanbul olmak üzere tutsak yakınlarının eylemlerine yönelik polis saldırılarına ve işkenceli gözaltılara dikkat çekti. Ailelerin hapishanelerdeki işkencelerin sona ermesi ve hasta tutsakların tahliye edilmesi için eylemde olduklarını hatırlatan Çepni, iktidara "kendi yasalarınıza uyun" çağrısı yaptı. 

Çepni, "Son dönemde cezaevlerinden sistematik olarak hasta mahpusların cenazeleri çıkıyor. Hasta mahpuslar kasıtlı olarak cezaevlerinde öldürülüyor. Mahkeme kararlarına, hastane raporlarına rağmen mahpuslar tahliye edilmiyor. Ama halk düşmanları, kadın katilleri teker teker tahliye ediliyor; Sivas katliamı canileri, çeteler, mafyalar. Suçlu generaller demans hastası diye tahliye edildi ama Aysel Tuğluk demans hastası olmasına rağmen tahliye edilmedi. Israrla cezalandırılmaya çalışılıyor. Bu siyasi bir intikam kararıdır. Buradan Adalet Bakanlığını ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağı, tüm devlet yönetimini bir kez daha uyarıyoruz; cezaevlerinde yaşanan tüm ölümlerin, işkencelerin sorumlusu sizlersiniz. Yaşanan tüm ölümlerin hesabını mutlaka ama mutlaka vereceksiniz" dedi. 

"Bu mücadele sadece tutsak yakınlarının mücadelesi değil" diyen Çepni, kamuoyuna tutsak yakınlarıyla dayanışma ve birlikte mücadele çağrısı yaptı.