22 Eylül 2024 Pazar

Kiliseden yayınlanan görüntü bakan Yerlikaya'yı yalanladı

Sarıyer'de Santa Maria Kilisesine yönelik silahlı saldırının ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırının bir kişiye yönelik olduğunu iddia ederken, kilise içinden yayınlanan görüntüler bakanı yalanladı. İki saldırgan kiliseye girerek içeride bulunanların üzerine ateş açıyor. Bu arada kilise saldırısına ilişkin hızla yayın yasağı getirildi.

İstanbul Sarıyer'de bulunan Santa Maria adlı Katolik kilisesine sabah saatlerinde iki kişi saldırı saldırıda bulundu. Saldırıda bir kişi yaşamını yitirirken, saldırıdan kısa bir süre sonra İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya açıklama yaptı.

Bakan Yerlikaya, saldırıda C.T. adlı kişinin yaşamını yitirdiğini duyururken yaşamını yitiren kişinin 82 yaşındaki Tuncer Murat Cihan olduğu öğrenildi. Yerlikaya saldırının kilisede bulunan ve yaşamını yitiren kişiye yönelik olduğunu açıklarken, kilise içinden yayınlanan görüntüler bakanı yalanladı.

Görüntüde, yüzleri maskeli silahlı iki kişinin kiliseye girdiği, önce bir kişiye saldırdığı ardından kilise içindekilere ateş ettiği görülüyor.

'MASUM BİR KURBAN'
Saldırıda yaşamını yitiren Tuncer Murat Cihan'ın yeğeni Çağın Cihan, "Kendisi amcam olur. Sadece oraya ziyarete geldi ve tesadüfen ona denk geldi. Sade masum biriydi, kesinlikle masum bir kurbandı. Emekliydi, hafif zihinsel engelliydi. Son iki aydır da pazarları kiliseye gidip geliyordu" dedi.

Saldırıda ölen Cihan'ın dayısı Kazım Aydemir ise, "Benimle birlikte kiliseye geliyordu. Cemaat tarafından çok sevilen biriydi. Boşu boşuna öldürdüler. Çok üzgünüz" diye konuştu.

Saldırganları yakalamak için çalışma başlatan polis ekipleri il genelinde denetleme noktaları oluşturdu. Olayla ilgili ortaya çıkan güvenlik kamerası görüntülerinde iki saldırganın kiliseye doğru yürüdüğü ve yüzlerinin büyük bir kısmının kapalı olduğu ve üzerlerinde palto olduğu görüldü.

Öte yandan ayinde Polonya'nın İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak ve çocuklarının da bulunduğu öğrenildi.

ÇIKMAZ SOKAKTA DUVARIN ÜSTÜNDEN ATLADILAR
Saldırganlar Santa Maria Kilisesi'nin arkasındaki Uzun Fıstık ile Albayraklar sokağında bulunan çıkmaz sokaktan gelerek kiliseye girdi. Saldırının ardından maskeli iki kişi yine aynı sokaktan kaçtı. Görgü tanıklarına göre saldırganlar Albayraklar sokağı üzerinden CHP Sarıyer İlçe Başkanlığı yanında bulunan çıkmaz sokaktan atlayarak, Kırkçılar sokaktan çıktı. Buradan Mühendis Şevket sokağına doğru kaçmaya devam etti.

YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ
Bu arada kilisedeki silahlı saldırıya ilişkin hızla yayın yasağı kararı aldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, olay ile ilgili görsel ve işitsel tüm haber ve sosyal paylaşım sitelerine yönelik yayın yasağı getirildiğini açıkladı.