23 Eylül 2024 Pazartesi

KESK'ten Adana'da 'geçinemiyoruz' eylemi

İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret için çözümün en düşük maaşın yoksulluk sınırı üzerine çıkarılması gerektiğini kaydeden KESK Adana Şubeler Platformu, bunun için alınması gereken önerileri sundu. 

KESK Adana Şubeler Platformu, "Sanal rakamlara göre enflasyon farkı değil insanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz" şiarıyla eylem yaptı. "Geçinemiyoruz" yazılı pankartın açıldığı eylemin basın metnini Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya okudu.

Yoksulluktan, işsizlikten bunalan milyonlarla dalga geçercesine, "Ülke büyüyor, çarklar dönüyor, insanlar iş buluyor" gibi nutuklara her gün bir yenisinin eklendiğini söyleyen Kaya, maaşların daha ceplerine girmeden buharlaştığını belirtti. 

İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret için çözümün en düşük maaşın yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasından geçtiğini dile getiren Kaya, şu önerileri sundu: 
🔹 "Eşi çalışmayan, iki çocuklu, en düşük maaşı alan kamu emekçisinin geliri maaşında yapılacak artışın yanı sıra eş ve çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım yardımı, yiyecek yardımı, ikramiye, yakacak yardımı gibi kalemlerde artışlarla yoksulluk sınırının (2022 Mayıs itibari ile 19 bin 785 TL) üzerine çıkarılmalıdır.
🔹 Tüm tüketim maddelerine yapılan zamlar geri alınmalı, bu maddelerde KDV sıfırlanmalıdır. Akaryakıt ürünlerinden telefona kadar lüks olmaktan çıkan her üründe ÖTV kaldırılmalıdır.
🔹 Halkın, emekçilerin cebinden alıp zenginlere, beşli çeteye, yandaşlara aktarmanın araçları olan Kur Korumalı Mevduat Sistemi, Kamu Özel İş birliği Projeleri, Döviz Garantili İhaleler sonlandırılmalıdır."

Bu taleplerin 2023 Ağustos "toplu sözleşmesi" beklenmeden hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Kaya, şöyle devam etti: "Hem kamu emekçilerinin, emeklilerin hem de asgari ücretlilerin kayıpları bir an önce giderilmelidir. Bugün burada yoksulluğumuzun belgesi olan bordrolarımızı yakarken tüm kamu emekçilerini bir kez daha; hepimizin temel talepleri olan güvenceli bir çalışma yaşamı ve insanca yaşamaya yetecek bir ücret taleplerine sahip çıkmaya, emeğin haklarını korumak için KESK'e bağlı sendikalarda örgütlenmeye birlikte mücadeleye çağırıyoruz."