23 Eylül 2024 Pazartesi

KESK'ten 3600 ek gösterge açıklaması

16 Mart'ta kapılı kapılar ardında Çalışma Bakanlığı ve  Memur-Sen arasında yapılacak 3600 ek gösterge toplantısının sır gibi saklanmasının kabul edilemez olduğunu kaydeden KESK Eş Genel Başkanı Bozgeyik, emekçilerin taleplerinin kabul edilmesi istendi. 

KESK Genel Merkezi'nde Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Kadın Sekreteri Döne Gevher ile KESK'e bağlı işkolu sendikaları Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Sekreteri Aziz Özkan ve Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Murat Oral ile BTS Havacılık Şube MYK üyesi Osman Karaman'ın katıldığı 3600 ek göstergeye ilişkin basın toplantısı düzenlendi. 

'16 MART'TA YİNE TOPLANACAKLAR'
Basın metini okuyan Bozgeyik, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bazı meslek gruplarına verdiği 3600 ek gösterge sözünün üzerinden dört yıl geçtiğini hatırlattı. 3600 konusunun şimdi de Çalışma Bakanlığı ve Memur-Sen arasında kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerle sürdüğünü belirten Bozgeyik, tarafların 16 Mart'ta bir kez daha bir araya geleceğini söyledi.

'ADETA SIR GİBİ SAKLANIYOR'
"Şimdiye kadar yapılan toplantılarda neler konuşuldu kendileri dışında kimse bilmiyor. Adeta sır gibi saklanıyor" diyen Bozgeyik, şu soruları yöneltti:
🔹 "3600 Ek gösterge tüm kamu emekçilerini kapsıyor mu?
🔹 Kimler düzenlemenin dışarıda kalacak?
🔹 Kimler, nasıl etkilenecek?
🔹 Ek Gösterge Adaletsizliği ve düşük emekli maaşları sadece kamu emekçilerinin bir kısmını kapsaması planlanan 3600 ile çözülebilir mi?
🔹 Çalışma Bakanlığı ve Memur Sen arasında devam eden çalışmada neden diğer konfederasyonlar devre dışı bırakılıyor?"

'3600 EK GÖSTERGESİ HİÇ GÜNDEME GELMİYOR'
İktidarın emek karşıtı, sermaye yanlısı politikalarına dikkat çeken Bozgeyik, yandaş konfederasyonunu gerek TİS görüşmelerinde ve gerekse de bağlantılı olması nedeniyle 3600 ek gösterge tartışmalarında konuyu hiç gündeme getirmiyor olmasının kabul edilemeyeceğini söyledi. 

'KAPILAR ARDINDA YAPILAN TOPLANTILAR KABUL EDİLEMEZ'
Bozgeyik, "Sorunun çözümü; on yıl boyunca kurulan toplu sözleşme masalarına yansıyan tutumu ve altına imza attığı mutabakatlar başta olmak üzere altı milyon kamu emekçisinin ve emeklinin temel taleplerini savunmaktan uzak olduğunu defalarca ispatlayanlar ile iktidar arasında kapalı kapılar ardında yapılacak görüşmelere bırakılamaz. Kaldı ki, tüm geriliklerine rağmen mevcut 4688 sayılı yasa hükümlerine göre kamu emekçilerinin ve emeklilerinin geneline ilişkin görüşmelere en çok üyeye sahip üç konfederasyonun katılması zorunludur. Dolaysıyla yarın yapılacak toplantının TİS mevzuatına ve toplu sözleşme ruhuna aykırı olduğuna dikkat çekmek istiyoruz. Milyonları ilgilendiren bir konu sırf iktidara yakın diye tek bir konfederasyonla bağıtlanacak, tartışılacak bir durum değildir Tüm kamu emekçilerini yakından ilgilendiren ek gösterge adaletsizliğinin çözümü ve bu temelde 3600 ek gösterge talebinin ele alınmasını kapalı kapılar ardında yapılan toplantılarla oldubittiye getirilmesini doğru bulmuyoruz" dedi. 

'EMEKÇİLERİN HAKLARINI GÖZETİN'
Memur Sen'e kamu emekçilerinin hak çıkarlarını gözden çıkarma pahasına iktidarın elini rahatlatmaktan, iktidara da diyet olarak Memur Sen'i büyütmek için sendikal ayrımcılığı körüklemekten vazgeçme uyarısı yapan Bozgeyik, şöyle devam etti: "KESK olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı temel hak ve özgürlüklere, tüm eksiklerine rağmen 4688 sayılı yasa başta olmak üzere kendi yaptığı yasalara ve temel ILO sözleşmelerine uymaya çağırıyor, 'toplu sözleşme' masasının konusu olan ek gösterge adaletsizliğinin çözümü, 3600 ek gösterge ve emekli aylığı bağlama oranı ile emekli aylığı güncelleme katsayısının artırılması talebinin karşılanması için bir an önce tüm konfederasyonların katılımının sağlandığı toplantıları hayata geçirmeye davet ediyoruz."