21 Eylül 2024 Cumartesi

KESK'li kadınlar: Şiddet ve taciz sözleşmesini uygulayın

KESK Kadın Meclisi, birçok kentte basın açıklaması yaptı, ILO'nun Şiddet ve Taciz Sözleşmesi'nin uygulanmasını istedi. Kadınlar açıklama yaptıktan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na taleplerini içeren dilekçeleri gönderdi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Meclisi birçok kentte açıklama yaparak ILO 190 sayılı şiddet ve taciz sözleşmesinin uygulanmasını istedi.

KESK Mersin Kadın Meclisi, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 25 Haziran 2021 yılında yürürlüğe koyduğu "İş Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılması" sayılı sözleşmenin uygulanması talebiyle Mersin Merkez Postanesi önünde açıklama yaptı.

KESK Kadın Meclisi adına Nasibe Keskin, kapitalist ataerkil sistemin yapısı ve sebep olduğu güç eşitsizliklerinin iş yaşamında da sürdüğünü belirtti. Keskin, "Kadınlar neoliberal politikaların yarattığı rekabetçi, esnek, güvencesiz ve kayıt dışı istihdam koşullarında çalışmaya mecbur bırakılıyor, sadece çalışan oldukları için değil kadın olmalarından dolayı da şiddete, tacize, ayrımcılığa ve mobbinge daha fazla maruz kalıyor" diye konuştu.

AMED
KESK Amed Kadın Meclisi, ILO 190 sayılı sözleşmesinin uygulanması talebiyle Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) şube binasında açıklama yaptı. "ILO 190 sayılı şiddet ve taciz sözleşmesi uygulansın" pankartının yer aldığı açıklamaya sendika üyesi kadınlar katıldı.

Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Kadın Sekreteri Ezgi Çelik, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının ardından kadın kazanımlarına dönük saldırıların arttığını vurguladı, "Haklarımızdan da hayatlarımızdan da vazgeçmiyoruz" dedi.

Kadınların iş yerlerinde kendilerini özgürce ifade edemediği, idareciler tarafından baskı altına alındığını kaydeden Çelik, iktidarın şiddet ve tacizi önlemeye dair bütüncül bir politika izlemesi gerektiğini ifade etti. ILO'nun 2021 yılında yürürlüğe koyduğu 190 sayılı yasanın uluslararası bağlayıcılığına değinen Çelik, çalışma yaşamında şiddet ve tacizin tanımını yapan sözleşmenin, şiddet ve taciz sayılan tüm davranışları yasakladığını hatırlattı.

Çelik, bağımsız çalışanlar, stajyer ve çıraklar dahil mesleki eğitim alan kişiler, işten çıkarılanlar, gönüllüler, iş arayanlar, iş başvurusunda bulunanları kapsayan sözleşmenin ayrımcılığı, fiziksel, psikolojik, cinsel veya ekonomik zararı amaçlayan, bunlarla neticelenen veya neticelenmesi muhtemel olan her türlü şiddet ve taciz oluşturan davranış ve uygulamaları veya tehditleri yasakladığını vurguladı.

Sözleşmenin Türkiye'de uygulanmasını isteyen kadınlar açıklamanın ardından taleplerini içeren dilekçeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na gönderdi.

ANTALYA
KESK Antalya Kadın Meclisi de Büro Emekçileri Sendikası (BES) Antalya Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. Kadınlar açıklamanın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na faks çekti.