22 Eylül 2024 Pazar

KESK, TMMOB, TTB heyeti maden sahasına alınmadı

İliç'te yaşanan maden katliamı sonrası incelemelerde bulunmak üzere bölgeye giden KESK, TMMOB, TTB heyeti maden sahasına alınmadı. Heyet Çöpler Altın Madeni'nin derhal kapatılması çağrısında bulundu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'ndan (KESK) oluşan bir heyet; Çöpler Altın Madeni'nde yaşanan maden katliamı nedeniyle yerinde incelemelerde bulunmak üzere İliç'e gitti.

Bölgede incelemelerde bulunan ve hem meslektaşlarıyla hem de halkla görüşmeler yapan heyetin Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni sahasına girmesine Erzincan Valiliği kararıyla izin verilmedi.

Saha girişinde açıklama yapan heyet maden ocağının kapatılması çağrısında bulundu.

Dr. Vedat Bulut, TTB'nin Çöpler Altın Madeni'ne ilişkin uyarılarını ve suç duyurularını hatırlattı. Bulut, madenin çalıştırılmasına gerekçe yapılan Çevresel Etki Değerlendirme raporlarının iptal edilmesi, madenin derhal kapatılması, faciada sorumluluğu bulunan tüm şirket yetkilileri ve kamu görevlileri hakkında etkin soruşturma yürütülmesi çağrısı yaptı.

Maden sahasında konuşan KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz, "Doğamız, suyumuz, ormanımız, toprağımız sermayeye peşkeş çekiliyor" dedi.

TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül ise "Büyük bir felaketle karşı karşıyayız. Bunun olası sonuçlarını daha sonra göreceğiz. Sürecin takipçisi olacağız" dedi.