23 Eylül 2024 Pazartesi

KESK: OHAL Komisyonu lağvedilsin

Diyarbakır ve Mersin'de basın açıklaması düzenleyen KESK üyeleri, KHK'ler aracılığıyla düzenlenen ihraçlara itiraz ederek, sivil ölüme mahkum edilen on binlerce kamu emekçisi haklarını geri alana kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Diyarbakır ve Mersin'de Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu üyeleri, düzenledikleri basın açıklamalarıyla Ohal İncelemeleri Komisyonu ve 375 sayılı KHK'ye eklenen 35'inci maddeyle gerçekleştirilen ihraçlara itiraz etti.

DİYARBAKIR
KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, Ofis semtindeki Hazal Park'ta toplanarak ihraçlara gerekçe yapılan 375 sayılı KHK'ye eklenen 35'inci maddenin kaldırılmasını istedi.

"KHK'ler gidecek, biz kalacağız" pankartı açılan eylemde, Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Şube Sekreteri Serdar Keskin, siyasi iktidarın 15 Temmuz darbe girişimi sonrası emekçiler, sendikalar, meslek odaları ve demokratik kitle örgütleri üzerindeki baskılarını arttırdığını söyledi. Keskin, OHAL ile on binlerce kamu emekçisinin ihraç edilerek açlığa ve ölüme terk edildiğini belirtti ve sendikal hak ve özgürlüklerin suç olmadığını vurguladı.

Keskin OHAL Komisyonu'nun lağvedilmesi gerektiğini söyleyerek, ihraçları istenen tüm arkadaşlarının dosyalarının herhangi bir ceza verilmeden sonuçlandırılmasını ve ihraç edilen tüm arkadaşlarının bütün haklarıyla görevlerine iade edilmesini istedi.

MERSİN
KESK Mersin Şubeler Platformu, ihraçlarla ilgili Özgür Çocuk Parkı'nda açıklama yaptı. "Haksız ve hukuksuz işten atılan KESK üyeleri işlerine iade edilsin" ve "Reddinizi reddediyoruz! KHK'ler gidecek biz kalacağız" pankartının açıldığı açıklamaya, Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri ve TİP katıldı.

KESK Mersin Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Büro Emekçileri Sendikası (BES) Şube Başkanı Murat Doğan, AKP hükümetinin OHAL'i fırsata çevirerek on binlerce kamu emekçisini ihraç ettiğini dile getirdi.

AKP hükümetinin OHAL'i fırsata çevirerek on binlerce kamu emekçisini ihraç ettiğini belirten Doğan, "İşçi sınıfının, emekçilerin yüzyıllardır binbir türlü bedel ödeyerek elde ettiği hak ve özgürlüklerin hangi gerekçe ile olursa olsun ortadan kaldırılmasına yönelik girişimlere karşı fiili ve meşru mücadele hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Biz de bu meydandan bir kez daha haykırıyoruz; haksız ve hukuksuz ihraçlar zulümdür, cinayettir. KHK hukuksuzluğunu yaratanlara ve ortak olanlara diyoruz ki 5 yıl değil, 45 yıl sürse de bu hukuksuzluğunuz mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Doğan OHAL Komisyonu'nun lağvedilerek 375 sayılı KHK'ye eklenen geçici 35. madde eliyle yapılan ihraç uygulamasının derhal sona ermesi gerektiğini söyledi. Doğan, "İş güvencesi iktidarın sopası haline getirilmemeli, sendikal örgütlenme önündeki engeller kaldırılmalıdır" ifadelerini kullandı ve hukuksuz ihraçlardan dolayı mağdur olan tüm kamu emekçilerinin maddi ve manevi hak kayıplarının karşılanması gerektiğini vurguladı.

Eylemde, "KHK'ler gidecek biz kazanacağız" ve "İşimize geri döneceğiz" sloganları atıldı.