22 Eylül 2024 Pazar

KESK: OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu lağvedilsin

KESK, birçok ilde sokağa çıkarak OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun lağvedilmesi istedi. KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen de OHAL Komisyonu'nu tanımadıklarını söyledi.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun lağvedilmesi ve ihraç edilen kamu emekçilerinin işlerine iade edilmesi talebiyle birçok kentte eylem gerçekleştirdi.
 
ANKARA
 
Sakarya Meydanı'nda bir araya gelerek basın açıklaması yapmak isteyen KESK'liler, polisler tarafından engellendi. KESK'iler, bunun üzerine "KHK'lar gidecek biz kalacağız" sloganıyla Eğitim Sen Ankara 5 No'lu Şube önüne yürüdü.
 
Burada açıklama yapan Eğitim Sen 3 No'lu Şube Başkanı Fevzi Yılmaz, OHAL Komisyonu'nun süresinin bir yıl daha uzatılmasına tepki gösterdi.
 
OHAL Komisyonu'nun karara bağladığı başvurulardan yalnızca yüzde 0.7'lik bir oranın KESK'lilere ait olduğunu söyleyen Yılmaz, "KESK'lilerin başvurularının karara bağlanması bilinçli olarak mı geciktiriliyor" diye sordu. Yılmaz, bu geciktirmenin ikinci bir cezalandırma olduğunu söyledi.
 
Yılmaz, "Buradan açık çağrıda bulunuyoruz; iktidar ihraç gerekçesinden emin ise ihraç işlemlerini iptal ederek ihraç edilenlerin tümü hakkında yargılama süreci başlatsın. Yargı sürecinde kurum idarecileri ve ihbarcılar gelip yargılamanın olmazsa olmaz ilkesi olan yüz yüze kanaatlerini ifade etsinler. Belge ve bilgilerini sunsunlar. Ve yargı kararını versin" dedi.
 
Mahkemelerce beraat ettirilen üyelerinin dahi görevlerine iade edilmediğine dikkat çeken Yılmaz, "OHAL komisyonunun kendisini mahkemelerin yerine koyarak karar vermesi hukuksuzdur ve bu şekilde verilen kararların kabul edilmesi mümkün değildir" dedi. Yılmaz, başvurusu reddedilen üyelerinin komisyon başkan ve üyeleri hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunacağını bildirdi.
 
KESK'lilerin ihraçlarının ana nedeninin sendikal faaliyetler olduğunu, ancak bunun soruşturma gerekçesi dahi yapılamayacağını ifade eden Yılmaz, OHAL komisyonunun derhal lağvedilmesini ve ihraç edilen tüm kamu emekçilerinin görevlerine iade edilmesini istedi.  
 
KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen de OHAL Komisyonu'nu tanımadıklarını söyledi.
 
İSTANBUL
 
KESK İstanbul Şubeler Platformu, Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Mesut Meki okudu. 
 
Meki, ihraç edilen kamu emekçilerinin başvurularını hangi usul ve esasa göre kabul ya da ret ettikleri, yaptıkları soruşturmada hangi kıstasların temel alındığının muğlak olduğunu söyledi.
 
"Bu muğlaklık bilinçli olarak tasarlanmış ve bir politika olarak benimsenmiş olup iktidarın istediği kararların çıkması amaçlanmaktadır. İktidar, düzenleyici yetkisini kullanarak kıyas yoluyla bir suç ve ceza oluşturma yoluna gitmiştir" diyen Meki, KHK'ler ile devlet memurluğundan çıkarma işleminim bir disiplin cezası işlemi olduğunu kaydetti.
"Çünkü söz konusu KHK'lerde ekli listedeki kamu çalışanlarının OHAL İnceleme Komisyonuna başvuran kamu emekçileri ne ile suçlandıklarını bilmemektedir" diyen Meki, Komisyonun kendisinin de kurulduğu ve başvuru almaya başladığı andan itibaren ne sebeple ihraçların gerçekleştiğine ya da başvuruların hangi şartlarda kabul veya ret edildiğine dair bilgisinin olmadığını ifade etti.
 
Meki, "Komisyonun yasal dayanaklar ve emsal kararlara riayet etmeden, tarafsızlık ve adil yargılanma haklarını gözetmeden başvuruları karara bağlaması temel hak ve özgürlüklere aykırılık teşkil etmektedir" dedi.
 
DİYARBAKIR
 
Amed İhraçlar Platformu, OHAL Komisyonu'nun süresinin uzatılması kararını Diyarbakır Ofis semtinde bulunan AZC Plaza önünde protesto etmek istedi. Polisin açıklamaya izin vermemesi üzerine, Sanat Sokağı'nda bir açıklama yapan Amed İhraçlar Platformu'ndan Aziz Turay, ihraçların hukuki olmadığının altını çizdi.
 
Turay, OHAL Komisyonu'nun 2 yıllık görev bitmesi gerekirken tekrardan bir yıl uzatılmasına tepki göstererek "Darbeden sonra hukuki süreci tıkamak için planlar yapılırken AİHM'in kendi üzerinde oluşacak baskıyı azaltmak için önerdiği komisyon iktidar için bir can simidi oldu. OHAL işlemlerini incelemek ve yaşanan hukuksuzlukları ortadan kaldırmak için hukuksal bir temeli olmadan kurulan OHAL komisyonunun kendisi bugün en büyük hukuksuzlukların kaynağı haline gelmiştir" dedi.
 
Turay hukuksuz şekilde ihraç edilen on binlerce OHAL mağdurunun görevlerine iade edilmesi gerektiğini dile getirdi. 
 
ZONGULDAK
 
KESK Zonguldak Şubeler Platformu da OHAL Komisyonunun kuruluşunun ikinci yılında yapılan basın açıklamasında komisyonun lağvedilmesini istedi. Platform dönem sözcüsü Hayri Anıl Çetin hukuksal süreci geciktiren, savunma almadan ve kendisini yargı yerine koyarak karar veren OHAL Komisyonunun lağvedilerek, haklarında herhangi bir yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlilerinin bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmesi gerektiğini söyledi.
 
ADANA
 
KESK Adana Şubeler Platformu, Eğitim-Sen Şube binasında basın toplantısı düzenledi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da basın toplantısına katıldı.
Basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü Ahmet Aydoğan, okudu. Aydoğan, OHAL KHK'leri ile 135 bini aşkın kişinin fişleme, müdür/kurum kanaati, sosyal medya paylaşımları, sosyal çevre soruşturması, sendika üyeliği, banka hesabı vb. gibi gerekçelerle kamudan ihraç edildiğini hatırlattı. Aydoğan, OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu'nun üçüncü yılına girmek üzere olmasına rağmen Komisyon kendisine yapılan 131 bin 922 başvurudan ancak 50 bin 300 dosyayı incelediğini bunların da 3 bin 700'ünün kabul, 46 bin 600'ünün ret olduğunu hatırlattı.
 
Komisyonun incelediği başvuruların yüzde 93'ünü red ettiğini vurgulayan Aydoğan, kararların geçiktirilerek ikinci bir cezalandırma yoluna gidildiğini söyledi.
 
MALATYA
 
KESK Malatya Şubeler Platformu, Merkez Postane önünde basın açıklaması yaparak 2 yıl önce işlerinden atılan kamu emekçilerinin işlemlerini incelemek üzere kurulan OHAL İnceleme Komisyonu'nun lağvedilmesini istedi.
 
Birleşik Taşımacılık Sendikası Şube Başkanı (BTS) ve KESK Dönem Sözcüsü Hasan Akdemir, "Komisyon derhal lağvedilmeli ve haklarında herhangi bir yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmedir. Bu gerçekleşinceye ve hukuksuz ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilinceye kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Yine kendisini yargı üstü gören, anayasa ve yasalara aykırı hareket eden Komisyon üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmaya devam edeceğiz" dedi.
 
URFA
 
KESK Urfa Şubeler Platformu da 2 yıl önce kurulan OHAL İncele Komisyonu'nun lağvedilmesi için basın toplantısı düzenledi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES ) Urfa Şubesi'nde yapılan toplantıda konuşan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü SES şube Eşbaşkanı Eylem Salar, idari bir komisyonun kendisini anayasanın üzerinde gördüğünü belirtti. "AKP iktidarının son yıllarda anayasayı askıya alması karşısında komisyonun keyfiliğine şaşırmıyoruz" diyen Salar, şöyle noktaladı: "Ancak bizim şaşırmamamız komisyonun anayasal suç işlediği gerçeğini değiştirmiyor. Bu nedenle önümüzdeki günlerden itibaren başvurusu hukuksuz şekilde reddedilen üyelerimiz savcılıklara Komisyon başkanı ve üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacaklardır. "Yasalara göre suç işledikleri" iddiası ile ihraç edilen üyelerimizin başvurularını yasaları hiçe sayarak ret eden komisyon üyeleri yargı önünde er ya da geç bunun hesabını vereceklerdir. Hukuksuz ihraç edilen tüm kamu emekçiler görevlerine iade edilinceye kadar mücadele edeceğiz. Yine kendisini yargı üstü gören, anayasa ve yasalara aykırı hareket eden Komisyon üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacağız."