23 Eylül 2024 Pazartesi

KESK: Merve Demirel'in yanındayız

KESK Kadın Meclisi, Ankara Sakarya caddesinde TAYAD'ın basın açıklamasında gözaltına alınan Merve Demirel'in polisin tacizine uğramasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Meclisleri, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dayanışma Derneği (TAYAD) tarafından 16 Şubat'ta Ankara'da yaptığı eylemde gözaltına alınan ve polisin tacizine mağruz kalan Merve Demirel ile iligli yazılı açıklama yaptı.
 
Yapılan açıklamada kadınların, şiddete ve tacize neredeyse her gün maruz kaldıkları vurgulan açıklamada, "Gerek anayasal hakkını kullanarak açıklama yapmak isteyen kişilere uygulanan hukuksuz müdahaleyi, gerekse gözaltına alınma esnasında cinsel taciz suçu işlenmesini asla kabul etmiyoruz" ifadeleri yer aldı.
 
Polisin gözaltına aldığı kadınlarıtaciz etmesinin kabul edilemez olduğunun vurgulandığı açıklamada, Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan ve cinsel tacizi aklama gerekçesi olarak sunulan 'babası zaten FETÖcü' şeklindeki açıklamanın ve tacizci polisi mağdur göstermeye çalışan yaklaşımının kendisinin ise ayrıca suç unsuru teşkil ettiği ifade edildi.
 
Bugüne kadar devlet tarafından şiddet uygulayan faillerin, kadın katillerinin, tacizcilerin kollandığı pratiklerle sık sık karşılaşıldığı vurgusu yapılan açıklamada, "Yaşanan son olayda tacizin açıktan kurumsal olarak sahiplenilmesini kabul edilemez buluyoruz. Gerekçesi ne olursa olsun, gözaltı işlemi sırasında kolluk tarafından yapılan müdahale ölçülü olmalıdır. Kişilerin vücut dokunulmazlığı ihlal edilmemeli ve konusu suç teşkil edecek davranışlardan özellikle kaçınılmalıdır" denildi.
 
Tacizci polis hakkında gerekli adli ve idari süreçlerin derhal işletilmesi gerektiği aktarıllan açıklamada KESK’li Kadınlar tacize uğrayan Merve Demirel’in yanında olduklarını belirterek, kadın dayanışmasını büyüteceklerini, yeni bir cezasızlık örneğine, erkek-devlet şiddetinin meşru gösterilmesine ve tacizin aklanmasına izin vermeyecekleri belirtildi.