22 Eylül 2024 Pazar

KESK İstanbul Şubeler Platformu: Sakarya'daki ırkçı saldırıyı kınıyoruz

KESK İstanbul Şubeler Platformu, Sakarya'da Kürt oldukları için bir baba ve oğula ırkçı saldırıyı kınayarak, "Irkçı ve faşist saldırıların önüne geçmek için Kürt sorunun demokratik ve barışçıl çözümünün sağlanması gerekir" diye belirtti.
KESK İstanbul Şubeler Platformu, Sakarya'da Kürtçe konuştukları için ırkçı saldırıya uğrayan Kadir Sakçı'nın (43) yaşamını yitirmesi ve oğlu Burhan Sakçı'nın (16) yaralamasına yaptığı basın açıklamasıyla kınadı.
 
Eğitim Sen İstanbul 3 No'lu Şube binasında yapılan basın toplantısında konuşan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mesut Meki, ırkçılığın, ayrımcılığın ve nefretin dünyada ve ülkemizde suç olarak tanımlandığını hatırlattı. Meki, "Ancak bu suçların işlenmemesi için başta yürütme olmak üzere yasamaya yargıya sivil topluma ve sendikalara birtakım görevler düşmektedir. Yani bu konuda kararlı tavır sergilenmeli ve buna uygun dil kullanılmalıdır. Örneğin ırkçı saldırılar ve işlenen cinayetler basit birer adli vaka olarak dillendirilmemeli kamuoyu doğru bilgilendirilmelidir" dedi.
 
'VALİLİĞİN GEREKÇELERİ ENDİŞE VERİCİ'
 
Meki, "Yakınları baba ve oğlun Kürtçe konuştukları için silahlı saldırıya uğradıklarını iddia etmelerine karşılık Sakarya Valiliği'nin katilin alkollü olduğu, aralarında küfürleşme olduğu gibi gerekçelerle olayı basit bir adli vaka olarak lanse etmesi endişe vericidir" diye konuştu.
 
Benzer olay ve açıklamaların geçmişte işlenen birçok cinayette de yaşandığını hatırlatan Meki, 15 Aralık 2011'de İzmir'in Aliağa ilçesinde gittiği barda Kürtçe şarkı istediği için öldürülen Gazi Akbayır, 3 Eylül 2014'de Antalya'nın Kaş ilçesinde Kürtçe konuştuğu için öldürülen Mahir Çetin, 6 Eylül 2015'te İstanbul Kağıthane'de telefonda Kürtçe konuştuğu için öldürülen Sedat Akbaş cinayetleri sonrasın da valiliklerin benzer açıklamalar yaptığını hatırlattı. Meki, "Bu cinayetlerin de ırkçılık duygusuyla, faşist saldırılar sonucu işlendiği iddiasına karşılık valilikler basit adli vaka olarak kamuoyuna sunmuştur. Bu tür beyanlar suçluların gerekli cezayı almamalarına neden olduğu gibi ırkçılık, ayrımcılık ve nefret suçlarıyla mücadelede zaafa yol açmaktadır" diye kaydetti.
 
Halklar arasında kin ve düşmanlığa neden olacak söylem ve eylemlerden vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Meki, "Irkçı faşist saldırıların önüne geçmek için Kürt sorunun demokratik ve barışçıl çözümünün sağlanması gerekir'' dedi.
 
'SALDIRIYI PROTESTO EDİYORUZ'
 
Sakarya'da yaşanan cinayetin ve cinayete yaklaşımın kendilerini endişelendirdiğini dile getiren Meki, "Bu tür cinayetlerle ilgili etkin soruşturma-kovuşturma yapılmasını suçun karşılığı olan cezanın verilmesini, ırkçı-faşist saldırıların adeta koruma amaçlı hafife alınmamasını talep ediyoruz. Bu temelde Kadir Sakçı'nın ölümüne Burhan Sakçı'nın yaralanmasına neden olan ırkçı faşist saldırıyı şiddetle protesto ediyoruz. Yetkili kişileri kamuoyunu doğru bilgilendirmeye çağırıyoruz" diye belirtti.