22 Eylül 2024 Pazar

KESK: İnsanca yaşayacak bir ücret istiyoruz

KESK'e üye kamu emekçileri TÜİK'in açıkladığı sahte enflasyon rakamlarıyla ücretlerinin belirlenmesine tepki göstererek "İnsanca yaşayacak bir ücret" çağrısında bulundu.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) ve çok sayıda sendika üyeleri pek çok kentte düzenledikleri eylemlerle açıklanan enflasyon rakamlarına tepki göstererek, "İnsanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz" talebini yükseltti.

İSTANBUL
BES İstanbul Şubeleri, Vatan Maliye Kompleksi'nde basın açıklaması düzenledi. "Kaşıkla verdiğiniz yetmezmiş gibi çarşı ve pazara ateş pahası zam yaptınız" pankartı açılan eylemde BES İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Zeynep Kışlak Yıldırım söz aldı.

İktidar "İşçiyi, memuru, emekliyi enflasyona ezdirmedik" dese de ücretlerin hızla buharlaştığını ifade eden Yıldırım, işçilerin, emekçilerin ücret artışlarında TÜİK'in sahte rakamlarının temel alınmasına tepki gösterdi.

Hayat pahalılığı ile TÜİK'in sanal enflasyonu arasındaki makasın büyüdüğünü, satın alma gücünün her geçen gün düştüğünü belirten Yıldırım, şöyle devam etti: "Her yıl aynı oyun sahneleniyor. Sadece son üç yıl üzerinden baktığımızda bile maaşlarımızın-ücretlerimizin nasıl iç edildiğini görüyoruz. Yeni yıla girdik. Ama değişen bir şey yok. Zam yağmuru temel tüketim maddelerinden, gıda ürünlerine, akaryakıt ürünlerinden tekel ürünlerine kadar iğneden ipliğe sürüyor. Bu koşularda Ocak 2024 itibari ile altı aylık enflasyon farkı  (yüzde 29,78) artı toplu sözleşme artışı (yüzde 15) ile maaşlarımızın toplamda yüzde 49,25 artacak olması büyük bir müjde gibi sunuluyor. Oysa bu 'müjde' koskoca bir yalandan ibarettir. Çünkü ücretlerde enflasyon oranında artış demek dünyanın her yerinde sıfır zam demektir."

Eylem boyunca "Ücretsiz sağlık, ücretsiz eğitim", "Mezarda emekliliğe hayır", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.

BURSA
KESK Bursa Şubeler Platformu, SGK Bursa İl Müdürlüğü önünde kamu emekçilerine yapılan zammı protesto etti. SGK Bursa İl Müdürlüğü önünde yapılan açıklamayı BES Kadın Sekreteri Dr. Yeşim İpekboyayan okudu.

2024 yılı bütçesinde iktidarın yandaş şirketlere ve büyük sermaye gruplarına kaynak aktardığını, ekonomik krizin faturasının ise yoksullara kesildiğini belirten İpekboyayan, uygulanan ekonomi politikalarıyla krizin giderek derinleştiğinin altını çizdi.

İpekboyayan, "KESK olarak, BES olarak her alanda söyledik, yine söylüyoruz; bizlere dayatılan ekonomik model sermayenin istediği, sarayın istediği modeldir. İşçiye, emekliye kamu emekçilerine sefaletten başka bir şey getirmiyor. Temel kazanımlarımız her geçen gün yok oluyor. Vergi adaletsizliği derinleşiyor. Bütçenin aslan payı sermayeye, patronlara, savunma ve güvenlik adı altında çatışma ve savaşa ayrılıyor. Güvencesiz istihdam ve gelir adaletsizliği her geçen gün daha fazla dayatılıyor" ifadelerini kullandı.

ADANA
KESK Adana Şubeler Platformu üyeleri, Adana Garı önünde yaptıkları basın açıklaması ile yüzde 50 diye ifade edilen memur zammının aldatmaca olduğunu belirterek yoksulluk sınırının üzerinde maaşların belirlenmesi için kamu emekçilerini birlikte mücadeleye çağırdı.

TÜİK rakamları ile yapılan zamlara tepkilerini bordro yakarak gösteren emekçiler, bazı bordroları da uçan balonlarla gökyüzüne bıraktılar.

KESK üyeleri Antalya, Mersin, Ankara, Eskişehir, Diyarbakır, Zonguldak, Malatya, Balıkesir, Antep ve İzmir'de de eylemdeydi.

TALEPLER
Yapılan eylemlerde sıralanan ortak talepler şu şekilde:
🔹"Öncelikle tüm kamu emekçilerine bugün için brüt 12 bin 147 TL olarak verilen ilave seyyanen ödeneğin taban aylık katsayısına dahil edilmesini istiyoruz. 
🔹Ardından en düşük kamu emekçisi maaşının eş, çocuk, kira ve ulaşım gibi yardım kalemleri ile bugün 50 bin TL'yi aşan üstünde olan yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını istiyoruz. 
🔹Bu rakamın her üç ayda bir yoksulluk sınırında yaşanan artışa göre güncellenmesini, üzerine her çeyrekte yaşanan büyüme rakamlarının refah payı olarak eklenmesini istiyoruz. 
🔹En düşük emekli aylığının 16 yıl önceki seviyeye yani asgari ücretin yüzde 110'una çıkarılarak net 18 bin 700 TL'ye çıkarılmasını istiyoruz.
🔹Gelir vergisi birinci dilim oranının yüzde 15'ten yüzde 10'a düşürülmesini, yoksulluk sınırına kadar olan ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesini istiyoruz. 
🔹Tüm kamu emekçilerine ücretsiz öğlen yemeği istiyoruz. İş yerinde yemek çıkmayan kamu emekçilerine aylık 4 bin TL yemek yardımı verilmesini istiyoruz."