24 Eylül 2024 Salı

KESK: Güvenlik soruşturması teklifi geri çekilsin

KESK, AKP tarafından Meclis'e getirilen 18 maddelik "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi"ne ilişkin birçok kentte yaptığı basın açıklamalarında teklifin geri çekilmesini istedi.

Meclis'e sunulan kamuya açık personel sınavındaki güvenlik soruşturmasına tepki gösteren KESK, "AKP'lileştirecek kadrolaşmayı hedefleyen, daha çok darbe dönemi uygulamalarındandır" diyerek geri çekilmesini istedi.

DİYARBAKIR
KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, Meclis'e sunulan kamuya açık personel sınavındaki güvenlik soruşturmasına ilişkin Eğitim-Sen Diyarbakır 1 No'lu Şube binasında basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Eğitim-Sen Diyarbakır 2 No'lu Sekreteri Volkan Tuncer, "İnsan Hakları Eylem Planı" açıklandığı günden bu yana anti demokratik uygulamalara ve baskı politikalarına her gün bir yenisi ekleniyor" dedi.

Düzenleme ile kişilerin çalışma hakkına, kamu görevine girme hakkına, "Ceza yargılamasının temel prensiplerinden biri olan suçsuzluk karinesi teklif metni ile açıkça ihlal edilmektedir" diyen Tuncer, OHAL döneminde iktidarın amaç ve hedefleri için adeta bir manivela görevi gören, hukuk dışı işlemlere 'kılıf' olarak kullanılan 'iltisak veya irtibatlı olmak' kavramları ile yasa teklifinde bir kez daha karşılaşmaktayız" diye belirtti.

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının sadece adayı değil, birinci hatta ikinci derece yakınlarını kapsadığına dikkati çeken Tuncer, "Liyakatı değil AKP'ye sadakati esas alan, parti-iktidar ayrımını ortadan kaldırıp devleti tümüyle AKP'lileştirecek kadrolaşmayı hedefleyen, daha çok darbe dönemi uygulamalarındandır. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması içkin olarak fişlemeleri de olağan hale getirdiğinden muhalif olsun ya da olmasın tüm vatandaşlarımızın Kişisel Verilerin Korunması başta olmak üzere temel hak ve özgürlüklerini tehdit etmektedir" şeklinde konuştu.

İktidarın sivil darbe uygulamalarına son vermesini talep eden Tuncer "Yargı kararlarını işine geldiği gibi uygulamaktan ya da uygulamamaktan vazgeçmeli, Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçelerinin gereğini yapmalı, teklifi tümden ve derhal geri çekmelidir" dedi.

ADANA
KESK Adana Şubeler Platformu, Eğitim-Sen Adana Şubesi'nde basın açıklaması yaptı. KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Kaya, teklifin Meclis gündemine getirilmesinin kamu kurumlarının gizlilik dereceli birimlerinde uygulanan güvenlik soruşturması ile arşiv araştırmasının herkese uygulanmasının haksız, hukuksuz bir "fişleme" uygulaması yaratmayı hedeflediğini belirtti.

Kaya, değişikliğin darbe uygulamasına denk düştüğünü, tüm yurttaşların fişleneceğini, anayasada tarif edilen çalışma hakkının iktidarın onayına bağlı hale geleceğini ifade ederek, emek örgütlerinin karşı çıkması sonucu 2019'da AYM kararı ile kaldırıldığını anımsattı. Kaya, teklifin geri çekilmesi çağrısını yineledi.

İSTANBUL
KESK İstanbul Şubeler Platformu Meclis'te kabul edilen kamu görevlerine alınacaklar için güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kanun teklifinin geri çekilmesi için Eğitim-Sen 2 nolu Şube binasında bir araya gelerek basın toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıda konuşan Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Çayan Çalık, anti demokratik uygulamalara ve baskı politikalarına bir yenisinin eklendiğini belirterek, iktidarın bu uygulamalarını yeni saldırıların parolası ve işaret fişeği olarak değerlendirdi. Tayip Erdoğan'ın insan haklarını ve reformdan bahsettiği zaman, emek ve demokrasi güçlerine yönelik saldırıların geliştiğini aktaran Çalık, söz konusu olan uygulamayı "fişleme" olarak adlandırdı.

Çalık, iktidarın sivil darbe uygulamalarına son vermesi gerektiğini ve teklifin derhal geri çekilmesi gerektiğini vurguladı.