23 Eylül 2024 Pazartesi

KESK: Baskı ve tutuklamalar kadınları mücadeleden yıldıramayacak

KESK, Diyarbakır'da gözaltına alınan 24 kadından aralarında üye ve yöneticilerinin de bulunduğu 11 kadının tutuklanmasına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Açıklamada, kadın özgürlük mücadelesini kriminalize etmeye yönelik saldırılara karşı örgütlü mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Merkez Yürütme (MYK) üyesi kadınlar, Diyarbakır'da gözaltına alınan ve aralarında üye ve yöneticilerinin de bulunduğu 24 kadından 11'inin tutuklanmasına ilişkin Genel Merkez binasında basın toplantısı düzenledi. "Kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesi engellenemez, korkmuyoruz, geri adım atmıyoruz" pankartının asıldığı basın toplantısında açıklamayı Sağlık ve Sosyal Hizmet Sendikası (SES) Kadın sekreteri Gönül Adıbeli okudu.

'İKTİDAR ERKEK ŞİDDETİNİ CESARETLENDİRİYOR'
"Kadınlar her gün evde, işte, okulda, sokakta erkek ve erkek devlet şiddetine maruz kalırken, şiddet tehdidi altında yaşamlarını sürdürürken, siyasal iktidar kadına yönelik şiddeti önlemek ve kadın kazanımlarını geliştirmek yerine, yaşananlara karşı mücadele yürüten kadınlara yönelik baskı, gözaltı ve tutuklamalarla şiddeti kalıcı hale getirmekte, kadına yönelik şiddeti cesaretlendirmektedir" ifadelerini kullanan Adıbeli, iktidara karşı gelen kadınlara yönelik baskı, şiddet, gözaltı ve tutuklama saldırılarının rutin hale getirildiğini belirtti. 

'KADINLAR ÜZERİNDEN TOPLUMA GÖZDAĞI VERİLMEK İSTENİYOR'
Adıbeli, yapılan baskıların kadına yönelik şiddetin politik olduğunu kanıtladığına işaret ederek, kadın katillerinin ise cezasızlık politikalarıyla ödüllendirildiğine dikkat çekti. Kadınlar üzerinden topluma gözdağı verilmek istendiğini dile getiren Adıbeli, saldırı politikalarının korku dalgası yaratmak amacıyla sistematik olarak uygulandığını söyledi.

'BASKI VE TUTUKLAMALAR KADINLARI YILDIRAMAYACAK'
İktidarı uyaran Adıbeli, temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran uygulamalara son verilmesi çağrısı yaptı. Kadınların özgürlüğünün örgütlü mücadeleden geçtiğini vurgulayan Adıbeli, tutuklanan kadınların derhal serbest bırakılmasını istedi. Adıbeli, sözlerine şöyle devam etti: "Bu mücadeleyi yürütürken karşımıza her türden engellemeler çıkacağının da farkındayız. Hakkımız olanı evde, işte, sokakta, kısacası yaşam alanımızın her yerinde mücadeleyi büyüterek kazanacağımızın bilincindeyiz. Kadınların mücadelesini kriminalize etmeye yönelik gözaltılar, tutuklamalar, baskılar kadınları yıldıramayacak, korkutamayacaktır."