23 Eylül 2024 Pazartesi

KESK 35. maddenin kaldırılması için eylem

Diyarbakır, Van ve Mersin'de eylem yapan KESK 35. maddenin kaldırılmasını istedi. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), kamuda yapılan ihraçlara gerekçe olarak 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye (KHK) eklenen geçici 35. maddenin kaldırılması talebiyle Diyarbakır, Van ve Mersin'de eylem yaptı. 
 
DİYARBAKIR
KESK Amed Şubeler Platformu, Ofis semtindeki Hazal Park'ta açıklama yaptı. KESK'liler, "KHK'lar gidecek bir kalacağı" pankartının taşındığı açıklamayı Yapı Yol Sendikası Şube Başkanı Sidar Çelik okudu. 

Resmi olarak OHAL kalkmasına rağmen, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin marifeti olan KHK'ler ve torba yasalar ile ülkenin on yıllarca geriye götürdüğü belirten Çelik, "Bir dönem OHAL Komisyonu ile işlenen hukuksuzluklar bakanlılara devredilerek olağanüstü hal korkuları devam ettirilmiştir.375 sayılı KHK'nin geçici 35. Maddesi'yle keyfi olarak kamuda ihraçlar devam ettirilmiştir. Yerel yönetimlerde ve sendikalarda 35. Madde ile yer yer ihraçlar devam ettirilerek korku iklimi süreklileştirilmeye devam etmiştir" diye belirtti.

"Ancak korkunun ecele faydası yok" diyen Çelik,  mevcut iktidarın mutlaka seçimle değişeceğini, iktidar ve ortaklarının bağımsız yargı ve halk önünde hesap vereceğini söyledi. Çelik, "Sizin politikalarınız bizi korkutmadı, yıldıramadı, yıldıramayacak. Bizler emekçiler olarak sürekli olarak sizin kirli politikalarınızı ifşa edeceğiz. Her ne pahasına olursa olsun bundan vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Açıklama, atılan "Bijî berxwedana kêdkaran (Yaşasın işçilerin mücadelesi)", "Direne kazanacağız" sloganlarıyla sona erdi.

VAN
Van'da da "KHK'ler iptal edilsin, OHAL Komisyonu Kapatılsın! KHK ve Kayyum Rejimine Hayır'' şiarıyla açıklama yapıldı. KESK binası önünde yapılana açıklamayı KESK Dönem Sözcüsü İbrahim Çelik okudu.

İktidarın haksızlık, hukuksuzluk ve adaletsizlik üzerine kurulu bir rejim inşa ettiğini belirten Çelik, "2016 Temmuz Darbe girişiminden bu yana, ülkede düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında atılan bir twit bile örgüt propagandası olarak ele alınıp dava konusu haline getiriliyor. Ülkede neredeyse soruşturma, kovuşturma altında olmayan, hapis cezası almayan tek bir yurttaş yok. 5 yıldan fazladır şehrimizde emek örgütleri, sivil toplum kuruluşları kent alanlarını demokratik hakları olan miting ve basın açıklamaları için kullanamamaktayız. İktidar ve yereldeki kamu yönetimi yandaş dernek ve sivil toplum örgütlerine uygulamadığı yasakları OHAL'i kalıcı hale getirerek bizlere karşı uygulamaktadır" dedi.

Açıklama ardından KESK binasında açılan, "Ölmüş iadeler sergisi" ziyaret edildi.

MERSİN
KESK Mersin Şubeler Platformu da aynı taleplerle Özgür Çocuk Parkı'nda açıklama yaptı. "Haksız ve hukuksuz işten atılan KESK üyeleri işlerine iade edilsin" ve "Reddinizi reddediyoruz! KHK'lar gidecek biz kalacağız" pankartının açıldığı açıklamada, "KHK'ler gidecek biz kazanacağız" ve "İşimize geri döneceğiz" sloganı atıldı. KESK Mersin Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Büro Emekçileri Sendikası (BES) Şube Başkanı Murat Doğan, KHK ile yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekerek, OHAL Komisyonu lağvedilmesini istedi. Doğan, "İşçi sınıfının, emekçilerin yüzyıllardır bin bir türlü bedel ödeyerek elde ettiği hak ve özgürlüklerin hangi gerekçeyle olursa olsun ortadan kaldırılmasına yönelik girişimlere karşı fiili ve meşru mücadele hakkımızı sonuna kadar kullanacağız" dedi.