29 Eylül 2024 Pazar

Kerestecioğlu: Gazetecilere işkence artarak sürüyor

HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu, basın özgürlüğü alanında artan ihlalleri meclis gündemine taşıyarak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a gazetecilere dönük polis saldırılarını ve BİK ile RTÜK'ün yanlı tutumunu sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Filiz Kerestecioğlu, son dönemde gazetecilere ve basın özgürlüğüne dönük artan saldırıları meclis gündemine taşıdı. Kerestecioğlu, muhalif basın yayın organlarının RTÜK ve BİK tarafından haksızca cezalandırıldığına, muhabirlerin çalışma alanında polisin işkence ve gözaltı saldırısına maruz kaldığına vurgu yaptı.

Evrensel'in resmi ilan ve reklam yayınlama hakkının BİK tarafından iptal edilmesine tepki gösteren Kerestecioğlu, AYM'nin BİK cezalarını ifade özgürlüğü ihlali saydığını hatırlattı ve BİK'in yanlı tutum takındığını dile getirdi.

Öte yandan toplumsal gösteri ve yürüyüşleri haber yapma hakkını polis şiddetiyle engellenen basın emekçilerine dönük bir haftada artan saldırıları hatırlatan Kerestecioğlu, muhabirimiz Elif Bayburt'un 29 Ağustos'ta Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nin (ESP) düzenlediği basın toplantısı öncesi ifade eksikliği gerekçe gösterilerek gözaltına alındığını ve ifadesi alınıp serbest bırakılması gerekirken 24 saatten uzun süre gözaltında tutulduğunu kaydetti. Bayburt'un 3 Ağustos'ta tutsak yakınlarının Kartal Meydanında düzenlediği eylemde tekrar işkenceyle gözaltına alındığını dile getiren Kerestecioğlu, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Kadıköy'de düzenlenen eylemde ise polisin bir kadın gazeteciye cinsel saldırıda bulunduğuna dikkat çekti.

Kerestecioğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a şu soruları yöneltti:
🔹 "Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nin denetimi altında bulunan ve AYM kararlarını uygulamayan Basın İlan Kurumu hakkında soruşturma açacak mısınız?
🔹 Gazetecilerin mesleklerini yerine getirmesini engelleyen Emniyet personeli ve bağlı bulunduğu İçişleri Bakanı hakkında bir işlem yürütecek misiniz?
🔹 Basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye'nin gerilemesini durdurmak ve ilerlemesini sağlamak için adım atacak mısınız?"