22 Eylül 2024 Pazar

Kerestecioğlu: CİMER'e yapılan başvurular nasıl değerlendiriliyor?

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, CİMER'e yapılan başvuruların nasıl değerlendirildiğini ve ne ölçüde işlevli olduğunu meclis gündemine taşıdı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, CİMER'e (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) yapılan başvuruların nasıl değerlendirildiğini ve ne ölçüde işlevli olduğunu meclis gündemine taşıdı.
 
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Kerestecioğlu, devlet halk arasındaki ilişkinin AKİM (Ak Parti İletişim Merkezi), BİMER (Başbakanlık İletişim Merkezi) ve CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) gibi mekanizmalar aracılığıyla kurulmaya çalışıldığını belirtti.
 
CİMER'in halkın siyasete daha etkin katılması nedneiyle kurulduğunu ancak mevcut durumda halkın hizmet alan müşteri konumuna indirgediğini belirten Kerestecioğlu, CİMER'e bugüne kadar illere, yaş, cinsiyet, gelir grubuna göre kaç başvuru yapıldığını ve hangi konularda yoğunlaşıldığını sordu.
 
"Başvurular nasıl ele alınmaktadır? CİMER'de kaç personel çalışmakta, başvurular Cumhurbaşkanı tarafından incelenmekte midir? Başvuruların kaçı incelenmiş, kaçına yanıt verilmiştir? Başvuruya konu olan kaç sorun çözüme kavuşmuştur? Yurttaşlardan yapılan başvurulara verilen yanıtlarla ilgili geri bildirim alınmakta mıdır? Kaç başvuru sahibi verilen hizmetten memnun kaldığını ifade etmiştir?" diye soran Kerestecioğlu, şu konularda da bilgi istedi:
 
- Bilgi edinme istemi reddedilen veya verilen yanıtın sorununu çözmediğini düşünen yurttaşların kaçı konuyu Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na, idare mahkemelerine ya da Kamu Denetçiliği Kurumu'na taşımıştır?
 
- Şeffaflık ve hesap verebilirlik uyarınca bu bilgilere ilişkin kamuya açık raporlar hazırlanacak mıdır?
 
- CİMER gibi mekanizmalara yönelik, müzakereye dayalı demokrasi ortamını ortadan kaldırdığı ve yurttaş ile devlet arasındaki ilişkiyi müşteri-hizmet veren ilişkisine indirgediği yönündeki eleştiriler hakkındaki görüşünüz nedir?