24 Eylül 2024 Salı

Kerestecioğlu: 4.500 kişi işsiz kaldığında sorumluluk alacak mısınız?

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Ulaştırma Bakanı Turhan'a "Hükümetin Atatürk Havalimanı'nda 4 bin 500 kişi işsiz kaldığında Bakanlık olarak sorumluluk alacak mısınız?" diye sordu.
Halkların Demokratik Partisi Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Atatürk Havalimanı'nın kapatılması sonucunda 4.500 çalışanın işsiz kalması ve doğan kamu zararlarına ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın yanıtlaması talebiyle sor önergesi verdi.
 
Kerestecioğlu, Atatürk Havalimanı'nın işletme hakkının Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'nün gerçekleştirdiği ihaleyle, 2 Ocak 2021'e kadar 2 Milyar 950 milyon dolara, Tepe-Akfen Vie Yatırım, Yapım ve İşletme A.Ş.'ye (TAV) verildiğini hatırlattı.
 
İstanbul Havalimanı'nın açılmasıyla, aynı hava sahasını kullanmanın zor olacağı gerekçe gösterilerek, 6 Nisan'da ihale süresinin dolmasından yaklaşık bir buçuk yıl önce havalimanını uçuşlara kapatıldığı, bunun sonucunda da ilgili şirkete DHMİ'nin zararları karşılığında tazminat ödeme zorunluluğunun ortaya çıktığı kaydedildi.
 
Kerestecioğlu, İktidarın aksi yöndeki açıklamalarına rağmen, havalimanında çalışan 4 bin 500 kişinin işten çıkarılacağı ve toplamda 204 milyon TL ödeme yapılacağının açıklandığını hatırlattı.
 
3. havalimanın inşası sırasında Kuzey Ormanları'nın tahrip edildiğini, iş cinayetlerinin yaşandığını belirten Kerestecioğlu, bir kez daha kamunun zarara uğratıldığını, borç altına sokulduğunu, çalışanların işsiz, güvencesiz yaşam koşullarına makum edileceğini ifade etti.
 
Kerestecioğlu Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın şu soruları yanıtlamasını istedi:
 
-Atatürk Havalimanı'nın ihale süresi dolmadan kapatılması sonucunda ortaya çıkan kamu zararı ne kadardır?
 
-Atatürk Havalimanı'nın taşınması planlanırken DHMİ tarafından Atatürk Havalimanı çalışanlarının işsiz kalmalarını önlemek amacıyla herhangi bir planlama yapılmış mıdır?
 
-Hükümet yetkililerinin geçtiğimiz aylarda taşınma sonucunda Atatürk Havalimanı'nda çalışan kimsenin işini kaybetmeyeceği yönünde yaptığı açıklamalara rağmen 4 bin 500 kişinin işsiz kalması sonucunda Bakanlık olarak sorumluluk alacak mısınız?"