22 Eylül 2024 Pazar

Kentlerde 6 Şubat anmaları

Çok sayıda kentte sokağa dökülen halk, 6 Şubat depreminde katledilenleri andı. İktidarın politikalarına tepki gösteren halk, "Nereye gitti bizlerden topladığınız vergiler? Topladığınız vergileri depremzedenin yaraları sarmak yerine kime, kimlere verdiniz" dedi.

6 Şubat Maraş merkezli deprem katliamının yıldönümünde çok saıyda kentte halklar sokağa döküldü. Katledilenlerin anıldığı eylemlerde, depremin sorumlularından hesap sorulacağı vurgusu öne çıktı.

MERSİN
Mersin Emek ve Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla Özgecan Aslan Barış Meydanı'nda eylem yapıldı.

Tarsus Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla Halk Eğitim Merkezi önünde bir araya gelenler depremlerin birinci yıldönümü için yürüdü. Basın açıklamasında şunlar söylendi: "Depremlerin, sellerin, doğa olaylarının binlercemizi yaşamdan koparan birer felakete dönüştürüldüğü,  bizim payımıza her seferinde acıların, yıkımların düştüğü, ekmeğimizin her geçen gün küçüldüğü, haklarımızın, özgürlüklerimizin ortadan kaldırıldığı bu bozuk düzen bizim düzenimiz değildir.  Bu bozuk düzende sağlam çark olmaz. İnsana, emeğe, doğaya düşman bu bozuk düzene, köhne sisteme karşı emek ve demokrasi mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz."

İZMİR
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla Bayraklı Deprem Anıtı önünde bir araya gelenler basın açıklaması yaptı. Açıklamaya yüzlerce kişi katıldı. Açıklamada, "6 Şubat depremini unutmadık, unutmayacağız. Sorumlulardan hesap soracağız" pankartı açılırken, sık sık, "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Deprem değil bu bir katliam" sloganları atıldı.

Depremde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşunun ardından açıklamayı, Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Aykut Aydemir okudu. Akdemir, yıkılan her binanın, kaybolan her canın, yetim ve öksüz kalan her çocuğun acısını yüreklerinde hissettiklerini söyledi.

Açıklama sloganlarla son buldu.

ANTALYA
Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla Attalos Meydanı'nda bir araya gelenler depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu.  Okunan basın metninde, "Ama aradan geçen bir yıla rağmen deprem bölgesinde hala tek bir çivinin çakılmadığı, molozların dahi kaldırılmadığı yerler var. İşsizlik, kayıt dışı çalışma, sömürü diz boyu. Milyonlarca insan adeta konteyner kente, çadır kente dönüşmüş şehirlerde kaderine terk edilmiş durumda. Barınma, sağlıklı beslenme ve eğitim sorunları başta olmak üzere, en temel ihtiyaçların karşılanmasında yaşanan sorunlar halen sürüyor. Soruyoruz: Nereye gitti bizlerden topladığınız vergiler? Topladığınız vergileri depremzedenin yaraları sarmak yerine kime, kimlere verdiniz" denildi.

SİVAS
Sivas Kent Meydanı'nda bir araya gelen Sivas Emek ve Demokrasi Güçleri "Unutmayacağız, unutturmayacağız, yıkıntılar arasından yeni bir ülke yaratacağız" yazılı pankartı taşıdı. Sorumluları ve çadır satanları protesto ettiler.

DENİZLİ
Denizli Emek ve Demokrasi Güçleri, Candoğan Parkı'nda bir araya geldi. Açıklamayı emek ve demokrasi güçleri adına Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı Hüseyin Özdemir okudu. Basın açıklamasından sonra oturma eylemi yapıldı. Oturma eylemi alkış ve sloganlarla sona erdi.

Açıklamada, "İnsana, emeğe, doğaya düşman bu bozuk düzene karşı emek ve demokrasi mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz" denildi.

TRABZON
Trabzon Emek ve Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla Trabzon Meydan Park'ta eylem yapıldı.

KOCAELİ
Kocaeli'de 6 Şubat anması için bir araya gelen Emek ve Demokrasi Güçleri, Belediye İşhanı önünden Anıtpark'a yürüyerek basın açıklaması yaptı.

URFA
DEM Parti Urfa İl Örgütü de, katledilenler anısına Karaküprü ilçe Belediyesi Nikah salonunda mevlit okuttu. Mevlit programına DEM Parti Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar'ın yanı sıra bir çok kişi katıldı. Mevlit programı 6 şubat depremini anlatan sinevizyon gösterimi ile başladı. Sinevizyon gösterminin ardından DEM Parti Karaküprü ilçe Eşbaşkanı Rehşan Yazar konuştu. Deprem felaketinin rant siyasetinden kaynaklandığını belirterek, devletin enkazlara geç müdahalesine karşı halkın dayanışmasına dikkati çekti.

ŞENYAŞAR: UNUTTURMAYACAĞIZ
DEM Parti Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, depremlerin önlem alınmadığı için felakete dönüştüğünü kaydetti. Şenyaşar, "İki gündür Semsûr'deyim. Semsûr'de halk bize, ‘Devlet yoktu halk bize yardım etti' dedi.  Depremin vurduğu kentlerden bir diğeri de Hatay'dı. Hatay'da halkın oylarıyla seçilen Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü.  Anayasaya açık bir darbedir. Bu nedenlerden dolayı deprem ve sonrasında iktidar partisinin halka karşı tavırlarını unutmayacağız, unutturmayacağız. Yarında mecliste bu durumu gündeme getireceğim. Bizlerde depremin ilk gününden beri deprem bölgesindeydik. Mecliste de bu mağduriyeti yaşayan insanların sesi olmaya devam edeceğiz" dedi.

Demokratik İslam Kongresi (DİK) üyesi muhterem yıldırım konuştu. Yaşanan depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarının geç başlamasını eleştiren Yıldırım, "Ben Müslümanım diyenler enkaz altında kurtarılmayı bekleyen insanların yardımına gitmedi. Fakat halka yardım götüren siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının yardımlarına el koyarak, halka ulaşmasını engelledi. İnsanlar yıkanmadan kefensiz defin edildi. Bunların dini iki yüzlülüktür" ifadelerini kullandı.

DİK melelerinin okudukları mevlidin ardından yaşamını yitirenler anısına helva dağıtıldı.

ANKARA
Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri Kızılay binasına siyah çelenk bıraktı. Açıklamada konuşan Nihat Karyelioğlu, "Kentleşmeyle, imar aflarıyla, kamusal denetimin olmamasıyla katliamın hazırlandığını biliyoruz" dedi.

ADANA
Adana'da Deprem Dayanışma Derneği'nin çağrısıyla kentteki siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri ile halk, Çukurova ilçesinde bulunan İller Bankası önünde bir araya geldi. Kitle buradan Gençlik Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüşte depremde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ve meşaleler taşınarak, "Affetmek, helalleşmek, unutmak yok", "Hak hukuk adalet, Alpargün'e müebbet" ve "Sesimi duyan var mı" sloganları atıldı. Yürüyüş sonrası kitle Gençlik Meydanı'nda depremde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Adana'da depremde yaşamını yitirenlerin aileleri etkinlikte söz alarak, hukuk mücadelelerine dair bilgi verip, adalet talebinde bulundu.