25 Eylül 2024 Çarşamba

'Kefensiz toprağa düşenlerimiz hala vicdanımızdır'

Seyid Rıza ve 6 arkadaşının idam edilişlerinin yıl dönümü anma etkinliğinde konuşan Ankara Dersimliler Derneği Başkanı Yaşar Kılavuz, "Dersim Katliamı 82. yılına girerken kefensiz toprağa düşenlerimiz hala vicdanımızdır. Onların hesabı sorulmadan bizler için bu hesap kapanmayacak" dedi.

Ankara Dersimliler Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Dersim 37/38 Ortak Bellek Platformu, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri 15 Kasım 1938'de idam edilen Seyit Rıza ve yol arkadaşlarını andı. Tüm Bel-Sen Genel Merkezi'nde yapılan anmaya siyasi parti ve kurum temsilcileri, Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) katıldı.

Anma, Alevi Dede Cemal Şahin'in çıra yakması ve verdiği Gülbeng ile başlandı. Seyit Rıza ve yol arkadaşları ile Dersim Katliamı'nda yaşamını yitirenler için Dar (saygı) duruşunda bulunuldu.

'UNUTMAK MÜMKÜN MÜ?'
Alevi dernekleri adına hazırlanan ortak basın açıklamasını Ankara Dersimliler Derneği Başkanı Yaşar Kılavuz okudu. Kılavuz, "Egemenlerin, yok edilmesi gereken 'çıbanbaşı' olarak gördükleri ve cumhuriyet yönetimince barbarca bir zulme tabi tutulan Dersim katliamını unutmak mümkün müdür? On binlerce insanımızın katledildiği bu soykırımda analarının rahminde süngülenen bebeler, uçurumlardan atlayarak vahşetten kurtulmaya çalışan kadınlarımız, toplu kurşuna dizilen insanlarımız, geçmişin acıları olarak yüreklerimizi kanatmaya devam ediyor" diye belirtti.

'MUAVİYE ZİHNİYETİ VARLIĞINI DEVAM ETTİRİYOR'
Kerbela'dan günümüze Muaviye zihniyetinin sürdürdüğünü söyleyen Kılavuz, "Kürt halkı üzerinde sürdürülen zulüm politikaları, seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınarak yerine kayyumların atanması bunun bir göstergesidir" dedi.

'KEFENSİZ TOPRAĞA DÜŞENLERİMİZ HALA VİCDANIMIZ'
Kimse Alevilerin acılarının üzerinden siyaset yapmaması gerektiğinin altını çizen Kılavuz, "Dersim Katliamı 82. yılına girerken kefensiz toprağa düşenlerimiz hala vicdanımızdır. Toprağa kefensiz düşenlerimizin hesabı sorulmadan da bizler için bu hesap kapanmayacaktır" diye konuştu.

Etkinlik lokma dağıtılması ardından sona erdi.