23 Eylül 2024 Pazartesi

KDF: 8 Mart'ta kadın grevine ses ver

KDF 8 Mart dolayısıyla etkinlik düzenlendi. Kadına yönelik saldırıların tüm dünyada sürdüğüne dikkat çekilen etkinlikte, 8 Mart'ta kadın grevine destek çağrısın yapıldı. Kangal Dernekleri Fedarasyonu (KDF), Şişli Cemil Candaş Kültür Merkezi'nde KDF Kadın Korosu'nun 10. yılı ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla etkinlik düzenledi. Etkinlikte kadınlar kadın grevine çağrı yapmak amacıyla "Sen istersen hayat durur 8 Mart'a hayatı durdur" pankartı açtı.
 
Etkinlikte ilk sözü alan KDF Kadın Komisyonu Başkanı Sevda Yalçınkaya, "Kadınlar birlikte güçlü sözüne yürekten inanıyoruz. Sizlerin desteğini her zaman istiyoruz, tüm kadınlar gibi Kangal'ın kadınları da yürekli, Kangallı kadınları aramızda görmek istiyoruz. Birlikte üretelim, unutma ki sen yoksan bir eksiğiz. KDF Kadın Korosu'nun 10. yılı hepimize kutlu olsun, nice 10 yıllara" dedi.
 
‘KADINLAR İSTERSE HAYAT DURUR'
 
KDF Yönetim Kurulu adına söz alan KDF saymanı Serap Ergül, kadınların artık kendi şarkılarını söyleyeceğini belirtti, KDF Kadın Korosu'nu ve kadın komisyonunu 2009 yılında kurduklarını aktardı. Yaptıkları etkinlikleri aktaran Ergül, "Dönem dönem halk dansları, tiyaro gruplarımız vardı. 10 yıl boyunca etkinliklerimiz oldu. Bu seneki etkinliğimizin ana teması kadın grevi, etkinliklerimizle kadın grevini selamlayacağız. Biz Kangallı kadınlar olarak böyle ses vereceğiz. ‘Kadınlar konuşuyor KDF'de buluşuyor' sloganıyla yola çıktık. Kadınların birlikte olduğunu gördüğümüzde daha güçlü olduk. Kadınlar isterse hayatı durdurur. 8 Mart'ta hayatı durdurmak bu yüzden önemli. Her gün 5 kadın katlediliyor, kadına yönelik saldırılar son bulması için kadın grevi yapmalıyız" diye konuştu.
 
‘SALDIRILAR KARŞISINDA DİRENEYE DEVAM EDİYORUZ'
 
Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) İstanbul Sözcüsü Ezgi Bahçeci ise sözlerine tüm kadınların 8 Mart'ını kutlayarak başladı, kadınların tarih boyunca eşitlik ve özgürlük mücadelesi verdiğini kaydetti. Kadınların hayatın yarısını oluşturmasına rağmen erkeklerle eşit olmadığını belirten Bahçeci, şunların da belirtti: "Cinsimize ve kimliğimize yönelik saldırılar altında yaşıyoruz. Kadınlara tüm dünyada saldırıların artması, kadınların siyasette tanınmaması, ekonomik krizden en çok etkilenen oluyoruz. Erkek egemen bir sistemde yaşıyoruz. Türkiye'de de kadın düşmanlığını iktidarın her günkü uygulamaları ile görüyoruz. Erkeklerin cezasız kaldığı, ne giyeceğimize kadar karışıldığı, hayatımızın her alanına müdahale edildiği bir süreçte yaşıyoruz. Tüm bu saldırılar karşısında direnmeye devam ediyoruz."
 
Türkiye'de ve dünyada yükselen bir kadın hareketinin olduğunu söyleyen Bahçeci, bu hareketin gücün kadın dayanışmasından aldığını kaydetti. 2016'da İspanya'da başlayan kadın grevinin dalgasının büyüyerek devam ettiğine dikkat çeken Bahçeci, kadın grevi tarihinin çok eski olduğuna işaret etti. Türkiye ve dünyada olan birçok kadın grevine örnekler veren Bahçeci, dünyada kadınların kadın grevi dalgasına nasıl başladığını aktardı. 2018'de kadın grevinin uluslararası bir boyut aldığını ifade eden Bahçeci, "Toplamda kadın düşmanı politikalara karşı örgütlenen kadın grevleri çeşitli araç biçimlerinde kendini gösterdi. Birçok ülkede kadın grevi örgütleniyor, bu grev kadın özgürlük mücadelesi bakımından çok önemli. Biz SKM olarak ‘Sen istersen hayat durur, 8 Mart'ta hayatı durdur' diyoruz. Üretimin tamamen durması mümkün olmayabilir ama bir sonraki 8 Martlar'da hayatı durdurduğumuz bir grev olabilir.  Üretimden gelen gücümüzü de tüketimden gelen gücünü kullanmaya çapırıyoruz. Flormar'ı, kadınları reklamlarında cinsiyetçi bir biçimde kullanan firmalardan ürünler almamaya hatta tüm gün kadınları alış- veriş yapmamaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Bahçeci, sözlerini tüm kadınları kadın grevine ses vermeye çağırarak sonlandırdı.