25 Eylül 2024 Çarşamba

KCK'den Süleymaniye saldırısına ilişkin açıklama

Süleymaniye Uluslararası Havaalanına yönelik SİHA saldırısına ilişkin KCK Dış İlişkiler Komitesi, KDP'nin TC devletini haklı gören açıklamalarla yeni saldırılar için cesaretlendirdiğini kaydetti ve tepki gösterdi. KCK, "Türkiye'nin uluslararası hukuku tanımayan ve Kürtleri hedef alan soykırım saldırılarına karşı tutum almaya çağırıyoruz" dedi. Irak'tan bir heyet de saldırıyı yerinde incelemek için Süleymaniye'ye gitti.

Federe Kurdistan Bölgesi'nin Süleymaniye kentinde dün akşam saatlerinde saatlerinde gerçekleşen Süleymaniye Uluslararası Havaalanı'na yönelik SİHA saldırısına ilişkin KCK Dış İlişkiler Komitesi, açıklama yaptı. Saldırıyı araştırmak amacıyla Irak heyeti Süleymaniye'ye gitti. Öte yandan Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir de saldırının derhal araştırılmasını istedi.

KCK: KÜRTLERİ HEDEF ALAN SOYKIRIM SALDIRILARINA KARŞI TUTUM ALIN
Saldırıya ilişkin açıklama yapan KCK Dış İlişkiler Komitesi, Kürt özgürlük mücadelesi açısından önemli bir dönemeçten geçildiğine işaret etti. Açıklamada, "Kürt halkına karşı içine girdiği ihanet durumunu devam ettiren KDP, bu sefer de işgalci TC devletinin Süleymaniye Havaalanı'nı hedef alması ve sivil halkı tehdit eder hale gelmesine sponsor oluyor. Tüm Kürtler bu saldırıları Başur Kurdistan'ın statüsüne dönük bir işgal planı olarak değerlendiriyorken KDP, TC devletini haklı görüp yeni saldırılar için de cesaretlendiriyor" denildi.

KDP'nin saldırıyı meşrulaştıran açıklamasına da tepki gösterilen açıklamada, saldırı ve saldırıyı gizlemeye çalışan KDP de kınandı. Kürt halkının özgürlük ve güvenlik koşullarının sağlanması için Irak başta olmak üzere tüm Kürtleri gereken tutumu almaya çağıran KCK, "Genelde tüm Kürtlerin özelde ise Süleymaniye halkı ve yönetiminin bu sınır tanımaz uluslararası terörizm karşısındaki yurtseverce tutumunu selamlıyoruz. İşgalci sömürgeci güçlere ve onların işbirlikçisi ihanet şebekelerine tüm Başûrê Kurdistan halkımızın gerekli tepkiyi vereceğine ve ulusal birlik çizgisine her koşulda sahip çıkacağına inanıyoruz. Koalisyon başta olmak üzere, uluslararası güçlerin, Türkiye'nin uluslararası hukuku tanımayan ve Kürtleri hedef alan soykırım saldırılarına karşı tutum almaya çağırıyoruz."

IRAK HEYETİ SALDIRIYI YERİNDE İNCELİYOR
Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani'nin kararıyla Süleymaniye Uluslararası Havalimanına yönelik gerçekleştirilen saldırıyı araştırmak amacıyla Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Ereci, Ulusal Asayiş Birimi Başkanı Hamid Elşetri, Irak Anti-Terör Birimi Başkanı Abdulwahab Elsadi ve Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Yardımcısı Elmehêmedawi, Süleymaniye'ye gitti.

Heyet havalimanına indikten hemen sonra saldırının gerçekleştiği yeri ziyaret etti. Heyetin, incelemelerin ardından YNK Genel Başkanı Bafil Talabani ile görüşmesi bekleniyor.

SÜLEYMANİYE VALİSİ EBUBEKİR: SALDIRI ARAŞTIRILMALI
Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir, Süleymaniye Uluslararası Havalimanına yönelik saldırıya dair değerlendirmelerde bulundu. Rojnews'e konuşan Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir, saldırıyı kınadıklarını ve araştırılması konusunda ısrarcı olduklarını ifade etti. Heval Ebubekir, "Bizler resmi bir şekilde saldırıyı kınadık. Bu saldırıların sonlandırılması için ilgili taraflarla diyalog halindeyiz. Süleymaniye Uluslararası Havalimanı, sivil bir kurumdur. Umut ediyoruz ki böyle bir olay bir daha tekrarlanmasın. Konunun incelikli bir şekilde araştırılması gerektiği konusunda Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümetleriyle görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.