25 Eylül 2024 Çarşamba

Kayyum saldırısına 'diktatör refleksi' diyen Zırığ'a soruşturma

Yerine kayyum atanmasına "Diktatör refleksi" benzetmesi yapan Cizre Belediye Eşbaşkanı Mehmet Zırığ'a "Cumhurbaşkanına hakaret" soruşturması açıldı. Zırığ, soruşturmaya, "Biz buna diktatör refleksi demeyeceğiz de ne diyeceğiz?" sözleriyle tepki gösterdi. Kayyum saldırısı bugün de devam etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) listesinden 31 Mart yerel seçimlerinde Cizre Belediye Eşbaşkanı seçilerek, görevden alınıp yerine kayyum atanan Mehmet Zırığ'a yeni bir soruşturma daha açıldı. Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında Zırığ, Cizre Adliyesi'ne giderek ifade verdi. Soruşturmaya, Zırığ'ın yerine kayyum atanmasının ardından Mezopotamya Ajansı'na (MA) verdiği röportajda kullandığı "Diktatör refleksi" deyimi gerekçe gösterildi. 

Zırığ, ifadesinde "Diktatör refleksi" deyimine dair yerine kayyum atanmasının ardından yapmış olduğu röportajda kullandığını dile getirerek, şunları söyledi: "AKP ve MHP için röportajımda kullandım. İfade özgürlüğü kapsamında tek bir insanın devleti keyfi yönetme uygulamalarından rahatsızlığımı dile getirdim. Hakeza bir partinin seçilmiş belediye eşbaşkanı olarak muhalefet hakkımı kullandım. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum."

Açılan soruşturmaya dair konuşan Zırığ, soruşturmanın açılmasının kendisinin "diktatör refleksi ile yapılmış bir şey" olduğunu ifade etti. "Bu ve benzeri kavramları üzerlerine alıyorlarsa zaten yaptıkları uygulamanın ne anlama geldiğini de biliyorlar" diyen Zırığ, "Kendileri bunun farkındalar. Herhangi bir hareket ortaya çıktığında ne anlama bildikleri için üstlerine alınıyorlar. Yerine kayyum atanan bir belediye eşbaşkanı olarak maruz kaldığım uygulamanın kendisi keyfi bir uygulamadır. Diktatörlük de bildiğiniz üzere keyfi bir yönetim modelidir. Daha dün 6 belediye eşbaşkanımız gözaltına alındı ve bir kayyum atama girişimi söz konusu. Şimdi biz buna diktatör refleksi demeyeceğiz de ne diyeceğiz. Bunu dememizi istemiyorlar ise, uygulamalarını düzeltmeleri gerekiyor. Bunun başka bir yolu yok" diye konuştu. 

HDP'Lİ İKİKÖPRÜ BELDE BELEDİYESİ'NE KAYYUM ATANDI
Bugün sabah saatlerinde, Batman'ın Beşiri ilçesinin Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki İkiköprü Belde Belediyesi'ne, askerler tarafından baskın yapıldı. Belediye binasını ablukaya alan askerler, hizmet binasında arama yaptığı öğrenildi. 

Belediyede arama devam ederken İçişleri Bakanlığı tarafından açıklama yapıldı. Belediye Eşbaşkanı Osman Karabulut hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla Batman 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden dava gerekçe gösterilerek, görevden uzaklaştırıldı. Karabulut'un yerine Beşiri Kaymakamı Sinan Aşcı kayyum olarak atandı.