29 Eylül 2024 Pazar

'Kayıplarımız için adalet istemekten asla vazgeçmeyeceğiz'

17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası dolayısıyla Sanat Sokağı'nda yapılan eylemde "Kayıplarımız için adalet istemekten asla vazgeçmeyeceğiz" denildi.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası dolayısıyla Sanat Sokağı'nda basın açıklaması yaptı.

"25 yıldır kayıplarımızı arıyoruz. Kayıplan bulunsun sorumlular yargılansın" pankartının açıldığı eylemde Hasan Ocak ve Gülistan Doku'nun fotoğrafları taşındı.

Peri (Akpazar) Belediye Eşbaşkanı Orhan Çelebi'nin de katıldığı eylemde basın açıklamasını Dersim Emek ve Demokrasi Platformu adına İHD dersim Şübe Başkanı Gürbüz Solmaz yaptı. Solmaz, "Türkiye'nin yakın tarihi, katliamlar, kayıplar, ölümler ve faili meçhul bırakılan cinayetler tarihi gibidir. Binlerce insan hâlâ 'kayıp'" dedi. Gözaltında kaybettirmelerin yaygın ve sistematik olmasına rağmen devletin etkin bir soruşturma yürütmediğini söyleyen Solmaz, "Dava dosyaları raflarda bekletilmek suretiyle sürüncemede bırakılmış ve birçoğu da zamanaşımına uğradığı gerekçesiyle kapatılmıştır" diye belirtti. Solmaz, "İlimizde de başta Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri, Serin ve Işık ailelerinin kaybedilmesi olmak üzere pek çok kayıp olayı yaşanmıştır. Akıbetleri hala meçhul bırakılmaktadır" dedi.

Kayıplara karşı mücadelenin esas olarak Hasan Ocak'ın gözaltında kaybedilmesiyle başladığını belirten Solmaz, o günden bugüne kayıplar mücadelesinin sürdüğünü ifade etti.

'GEÇMİŞLE YÜZLEŞME VE HAKİKATLERİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULSUN'
Solmaz, "Devletin ve devlet görevlilerinin karıştıkları suçların soruşturulmaması, soruşturulsa bile etkili bir şekilde kovuşturulmaması, yani cezalandırılmaması cezasızlıktır. Aileler ve insan hakları savunucuları her defasında devlete seslenerek: Her şeyden önce zorla kaybettirilenlerin akıbetleri ortaya çıkarılması ve faili meçhul cinayetler sonucu katledilenlerin faillerinin ortaya çıkarılması için devletin arşivlerini açmasını istedik. Bu topraklarda bir daha benzer acıların yaşanmaması, hakikatlerin ortaya çıkarılması ve toplumsal barışın sağlanması için 'Geçmişle Yüzleşme ve Hakikatleri Araştırma Komisyonu' kurulmasını talep ettik. Bu taleplerimizi bir kez daha yineliyoruz" diye konuştu.

147 gündür kayıp olan Gülistan Doku'ya ilişkin de konuşan Solmaz, "Gülistan'ın akıbetini soranlara yönelik özellikle Amed'te gözaltına alınıp tutuklanan arkadaşlara atfedilen suçlama 'Gülistan'ı niye arıyorsunuz' sorusu olayın hangi boyutta olduğunu göstermektedir. Bu olay sıradan bir kaybolma yada intihar vakası ise devlet görevlilerinin 'Gülistan Doku nerede?' sorusundan rahatsız olmaması gerekiyor" diye kaydetti.

'KAYIPLARIMIZ İÇİN ADALET İSTEMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Solmaz konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:
"Cumartesi Anneleri, kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları 25 yıldır kesintisiz bir şekilde cezasızlığa karşı mücadele ediyor, adalet arıyor. Başta anneler olmak üzere, insan haklarıyla ilgili kuruluş ve örgütlerle duyarlı insanların çalışmaları sayesinde adalet arayışımız devam ediyor. İnsan hakları savunucuları elbette ki bu mücadelede annelerimizi asla yalnız bırakmayacaktır. Sorumlular bulunup, cezalandırılıncaya kadar mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz. Israrla ve hatta nedeniyle bir kez daha belirtiyoruz ki; 'Kayıplarımız için adalet istemekten asla vazgeçmeyeceğiz'."

Yapılan açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.