23 Eylül 2024 Pazartesi

Kayıp yakınları Şirin Bayram'ın akıbetini sordu

İHD Amed Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 771'inci haftasında 27 yıl önce gözaltında kaybettirilen M. Şirin Bayram'ın akıbetini sordu.

 İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganıyla gerçekleştirdikleri eylemin 771'inci haftasında Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde buluştu. Kayıplar fotoğraflarının yer aldığı pankart ve kaybedilen, katledilen yakınlarının fotoğraflarını taşıyan aileler, bu hafta Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 2 Kasım 1996'da gözaltında kaybedilen M. Şirin Bayram'ın akıbeti sordu.

Eylemde söz alan Şirin Bayram'ın ablası Halime Bayram, 771 haftadır faillerin yargılanma için eylem yaptıklarını hatırlattı, "90'lardan bu yana iktidar aygıtları Cumartesi Anneleri üzerinde politikalarını yürütmeye devam etmiştir. Biz bir an önce faillerin yargılanmalarını istiyoruz" dedi.

Ardından M. Şirin Bayram'ın kaybedildiği sürece ilişkin bilgilerin içerildiği basın açıklamasını okuyan İHD Yönetim Kurulu üyesi Baver Çindemir, Bayram'ın doğduğu Kulp ilçesinin Demirli köyünde devletin halka korucu olma dayatmasında bulunduğunu ancak halkın bu dayatmalara boyun eğmediğini anlattı. Koruculuğu kabul etmedikleri için köyün yakıldığını ve halkın göçe zorlandığını söyleyen Çindemir, M. Şirin Bayram'ın baskılara rağmen köyde kalan amcasını ziyarete gitti 1996 yılı Kasım ayında kaldığı evin basılması sonucu Ramazan Tekin ile birlikte gözaltına alındığını aktardı.

Kulp Karakoluna giden amca İhsan Bayram'ın tanıdığı korucular Hüseyin ve Mustafa Bulut'tan bilgi istediğini söyleyen Çindemir, "Mustafa Bulut İhsan Bayram'a ertesi gün öğlen saatlerinde ulaşarak Şirin Bayram'ın Kulp Karakolu'nda olduğunu, onu gördüğünü, onunla konuştuğunu ve Şirin'in gözlerinin bağlı olduğunu söyler" bilgilerini paylaştı.

M. Şirin Bayram'ı Kulp Karakolu'nda gördüğünü söylememesi için tehdit edilen korucubaşı Mustafa Bulut'un amca İhsan Bayram'ın yanına giderek Şirin Bayram'ı hiç görmediğini ve Kulp Karakolu'na hiç gitmediğini söylediğini belirten Çindemir, "Ailenin tüm resmi kurumlara yapmış olduğu başvuru ve arama çabalarına rağmen 18 yaşında gözaltında kaybettirilen Şirin Bayram'dan bir daha haber alınamaz" diye konuştu.

Eylem, 1 dakikalık oturma eylemiyle sona erdi.