25 Eylül 2024 Çarşamba

Kayıp yakınları: Bir mezar taşımız olsun

Diyarbakır'da 26 yıldır haber alınamayan Hüseyin Taşkaya'nın akıbetini soran kardeşi Faik Taşkaya, "Bir mezar taşımız olsun" dedi.

Kayıp yakınları, gözaltına kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerinin açığa çıkarılması talebiyle Diyarbakır ve Batman'da "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" şiarıyla her hafta düzenledikleri eylemlerini bu hafta da sürdürdü.

DİYARBAKIR
Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, oturma eyleminin 565'incisini dernek binası önünde gerçekleştirdi. Eylemde, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" yazılı pankart açıldı, kayıpların fotoğrafları taşındı. Eyleme kayıp yakınları, insan hakları savunucuları, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık ve ESP yöneticileri katıldı.

Eylemde konuşan İHD Kayıp Komisyonu üyesi avukat Hasan Yalçın, kayıp yakınlarının yıllardır mezar hasretiyle her hafta bir araya geldiklerini belirterek, "Biz insan hakları savunucuları olarak talebimiz şudur: Kayıp dosyalarında cezasızlık politikalarından vazgeçin ve kayıplarımızın bulunması için net bir tutum ortaya koyun. Yine Birleşmiş Milletler (BM) Zorla Kaybedilmesine Karşı Korunma Sözleşmesi'ni imzalayın. Çünkü zorla kaybedilme vakaları insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur ve kesinlikle zaman aşımına uğramaz. Kayıp vakalarının üzerinden bir asır geçse bile, bu failler yine yargılanacaktır" ifadelerini kullandı.

1990'lı yıllardan bu yana birçok zorla kaybedilme vakasının yaşandığını ve yargıya yapılan tüm başvuruların sonuçsuz kaldığını ifade eden Yalçın, kayıpların bulunması, hakikatlerin ortaya çıkartılması ve geçmişle yüzleşilmesini talep etti.

Eylemde, 6 Aralık 1993'te asker, polis ve Bucak aşiretine mensup korucular tarafından Siverek'in Bağlar Mahallesi'ndeki amcası Mehmet Taşkaya'nın evine yapılan baskın sırasında gözaltına alınan ve 26 yıldır haber alınamayan Hüseyin Taşkaya'nın akıbeti soruldu.

BATMAN
Batman'da ise İHD Şubesi'nde bir gelen kayıp yakınları, 471'inci hafta oturumunu gerçekleştirdi. Eylemde, Kars'ta 23 Aralık 1980'de "Maraş katliamının hesabı sorulacaktır" yazılı pankart asarken gözaltına alınan ve katledilen Mahmut Kaya'nın faillerinin yargılanması istendi.

Eylemde konuşan İHD Şube yöneticisi Abdurrezzak Katmaz, 471 haftadır kayıpların unutulmaması, akıbetlerinin açıklanması, faillerinin yargılanması ve gözaltında kaybedilenlerin sesi olmak için burada olduklarını söyledi.