30 Eylül 2024 Pazartesi

Kayıp yakınları Ay ve Koluman'ın akıbetini sordu

Kayıp yakınları ve İHD Diyarbakır ve Batman'da yaptıkları eylemlerde 1997'de beyaz Toros'a bindirildikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Musa Koluman ile Batman'da gözaltında kaybedilen Aydın Ay'ın akıbetini sordu.

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır'da yaptıkları eylemde Musa Koluman'ın, Batman'da yaptıkları eylemde ise Aydın Ay'ın akıbetini sordu.

Diyarbakır Koşuyolu Parkı'nda yapılan "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eyleminin 702'nci haftasında, Temmuz 1997'de Beyaz Toros'a bindirildikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Musa Koluman'ın akıbeti soruldu.

'ANNELERİN SESLERİNE KULAKLAR TIKALI' 
Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Yakup Güven, annelerin yüzlerce haftadır meydanlarda seslerini yükselterek, kayıplarının akıbetlerini sorduklarını, faillerin etkin soruşturmalarla yargılanmalarını ve cezalandırılmalarını istediklerini söyledi. Güven, "Fakat yetkililer ne yazık ki annelerin seslerine kulaklarını tıkıyorlar. Bu annelerin mücadelesi, hak mücadelesi, vicdan meselesidir" dedi.

GÖRGÜ TANIKLARI ANLATTI
Koluman'ın hikayesini anlatan İHD Diyarbakır Şube yöneticisi Fırat Akdeniz, evli ve dört çocuk babası olan Musa Koluman'ın 1967 Bismil doğumlu olduğunu hatırlatarak, "23 Temmuz 1997 tarihinde Musa Koluman'ı en son gören görgü tanıkları; polisler tarafından beyaz Toros marka bir arabaya zorla bindirilerek götürüldüğüne tanık olurlar. O tarihten beri kayıp olan Musa Koluman hakkında herhangi bir bilgiye ulaşılmaz. Ailesi Bismil Cumhuriyet Başsavcılığına dilekçe ile başvuruda bulunur, fakat savcılıktan 'eşinin gözaltına alınmadığı' cevabını alır. Aile, daha sonra devlet kurumları nezdinde çeşitli girişimlerde bulunur fakat bir sonuç elde edemezler" dedi.

ÖLÜMLERDEN DÖNEMİN KOMUTANI İZZET CURAL SORUMLU 
O dönem Bismil Komando Bölük Komutanı'nın İzzet Cural olduğunu belirten Akdeniz, "Onun görev yaptığı dönemde; Üzeyir Kurt, Arap Güven, İsmail Tunç, Şehmus Yüksel, Selahattin Akbulut, Turgut Yenisoy, Mehmet Selim Acar adlı yurttaşlar da kimisi gözaltında kaybettirildi, kimisi de yargısız infaz sonucu yaşamları ellerinden alındı. Ama İzzet Cural işlediği bu suçlardan dolayı hiçbir soruşturmaya tabi tutulmadı, aksine terfi ettirilerek Jandarma Genel Komutanlığı Daire Başkanlığına kadar yükseldi" diye konuştu.

Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylem, oturma eylemi ile son buldu.

9 GÜN EMNİYETE YEMEK GÖTÜRDÜ
Batman'da ise İHD ve kayıp yakınlarının eylemi 538'inci haftasında devam etti. Gülistan Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelen kayıp yakınları ile İHD üyeleri, bir kez daha kayıpların bulunması, faillerin yargılanmasını istedi.

Bu haftaki eylemde, 10 Temmuz 1993'de evinden çıktıktan sonra bir daha kendisinden haber alınmayan Aydın Ay'ın akıbeti soruldu.

İHD Şube Yöneticisi Yunus Bağış yaptığı açıklamada, inşaat işçisi olan Ay'ın, Halkın Emek Partisi (HEP) Batman İl Örgütü üyesi olduğunu hatırlattı. Uzun süre tehdit edilen Ay'ın 10 Temmuz 1993 tarihinde akşam saatlerinde sigara almak için 19 Mayıs Mahallesi'ndeki evinden çıktığını ve geri dönmediğini aktaran Bağış, "Bunun üzerine ailesi Aydın'ı aramaya başladı. Bazı komşuları aileye oğullarının sivil giyimli, silahlı kişiler tarafından darp edilerek bir araca bindirilip götürüldüğünü söyledi. Üç gün sonra anne Raziye Ay, oğlunun evde kalan kimliğini ve yiyecek alarak Batman Emniyet Müdürlüğü'ne gitti. Oğlunun akıbetini sordu ve getirdiklerini görevlilere teslim etti. Anne Raziye Ay dokuz gün boyunca oğlu için emniyete yemek ve giysi götürdü. Görevliler her seferinde götürdüklerini üzerine Aydın Ay'a ait olduğunu belirten bir not iliştirerek teslim aldı. 10. günde yine yemek ve giysi getiren Raziye Ay, bir önceki gün getirdiklerinin masada bekletildiğini, oğluna verilmediğini gördü" diye aktardı.

9 gün boyunca teslim alınan eşyaların Aydın Ay'ın gözaltında tutulduğunun kanıtı olduğunu kaydeden Bağış, annenin 10. gün götürdüğü yiyecek ve eşyalarının "Burada öyle biri yok, bir daha gelmeyin" denilerek alınmadığını söyledi.

O günden sonra Aydın Ay'dan haber alınamadığını kaydeden Bağış, "Ailenin yaptığı tüm yasal girişimler sonuçsuz bırakıldı. Ay ailesi yaklaşık 30 yıldır yapmış olduğu hukuk mücadelesinden herhangi bir sonuç alamadı" dedi.