25 Eylül 2024 Çarşamba

Kayıp yakınları: Akıbetlerini her meydanda soracağız

AYM kararının ardından yaptıkları eylemin engellenmesine tepki gösteren kayıp yakınları, engelin arkasındaki devlete işaret etti. AYM'nin kendilerine tanıdığı hakkı çiğnetmeyeceklerini söyleyen Cumartesi Anneleri, eylemleriyle dayanışmaya çağırdı.

Kayıp yakınları, AİHM kararı sonrası Galatasaray Meydanında yapmak istedikleri açıklamaya yönelik polis engeli ve gözaltı saldırısına ilişkin İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesinde (İHD) basın toplantısı düzenledi.

KESKİN: İKTİDAR KAYBETME POLİTİKASININ KENDİSİ OLDU
Yıllardır kaybedilen yakınlarının akıbetinin açıklanması ve faillerin yargılanması için mücadele yürüten Cumartesi Anneleri ve kayıpların avukatlığını üstlenen KESK Genel Başkanı Eren Keskin katıldı. Söz alan Keskin, Erdoğa'ın kayıp yakınlarına verdiği sözü hatırlattı ve "Biz hep aynı yerdeyiz değişen kendileri" dedi. İktidarın kaybetme politikasıyla anlaştığını hatta kaybetme politikasının kendisi olduğunu belirten Keskin, polisin en yüksek hukuk mercinin aldığı kararı tanımamasının en büyük göstergesi olduğunu kaydetti. Keskin, eylemi büyütme çağrısı yaptı.

YILDIZ: ÇOCUĞUMUN ADINI HER YERDE ANACAĞIM
Hanife Yıldız, tek evladını adalete güvenerek kendi eliyle karakola teslim ettiğini, bunca yıldır bu acıyla yaşadığını söyledi. "Evladımın akıbetini öğrenmeden ölmek ve diğer anneler gibi gözüm açık gitmek istemediğim için her daim çocuğumun her yerde adını anacağım, her meydanda konuşma hakım var. Anayasa bana bu hakkı tanımış kimseye çiğnetmem" diyen Yıldız, kararı tanımayanları tanımayacağını kaydederek herkesi dayanışmaya, Galatasaray Meydanında yapılacak eylemleri güçlendirmeye çağırdı.

OCAK: ENGELLEMENİN ARKASINDA DEVLETİN EGEMEN KLİĞİ VAR
Ali Ocak da söz konusu engellemenin bir polisin kararı olmadığına dikkat çekti. Polise ellerindeki kararı gösterdiklerini bunun üzerine polisin bir yerlerle yaptığı telefon görüşmesi sonrası "engelliyoruz" dediğini aktaran Ocak, devletin egemen kliğinin bu hukuksuzluğun arkasında olduğu gerçeğinin görülmesinin altını çizdi. Seçim sürecinin yaklaştığını belirten Ocak, siyasi partilerin kayıp yakınlarının mücadelesine ilişkin nasıl tutum alacaklarını merak edeceklerini dile getirdi.

YOLERİ: KAYIPLARIMIZLA BULUŞMA MEKANIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ
Gözaltında kaybedilenleri yakınlarının katıldığı basın toplantısının metnini İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri okudu. Cumartesi buluşmalarının  süreceğinin bildirildiği başvuru sonrasında 8 Nisan 2023 tarihinde 941. hafta buluşması için gittikleri Galatasaray Meydanında AYM kararını hatırlatmalarına rağmen gözaltına alındıklarını söyledi. Yoleri, "941. buluşmamıza yapılan bu hukuka aykırı müdahaleye karşı savcılığa yaptığımız suç duyurusunda, müdahale emrini veren ve bu kanunsuz emre uyarak  engelleme ve gözaltı işlemini gerçekleştiren kolluk görevlilerinin tespit edilerek haklarında TCK'nın 94, 109 ve 257. Maddelerinde tanımlanan suçlardan kamu davası açılması talep edilmiştir. Bugün buradan bir daha sesleniyoruz; kayıplarımızı aramaya, adaleti istemeye, hakikati söylemeye devam edeceğiz. Kayıplarımızla buluşma mekanımız Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz! Hukuka ve Anayasa Mahkemesi kararına uyun, keyfi yasağınıza son verin ve Galatasaray Meydanındaki ablukayı kaldırın" dedi.