29 Eylül 2024 Pazar

Kayıp yakını Menekşe Aydınlar: 25 yıldır gelecek diye bekliyorum

"25 yıldır acı çekiyorum, gelecek diye bekliyorum" diyen gözaltında kaybedilen Cüneyt Aydınlar'ın annesi Menekşe Aydınlar, bir kez daha sorumluların cezalandırılmasını istedi. 

1994'te gözaltına alınarak kaybedilen Cüneyt Aydınlar'ın annesi Menekşe Aydınlar, 26 yıldır oğlunun akıbetinin açıklanmasını ve katillerin yargılanmasını istiyor. 

17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası dolayısıyla ETHA'ya konuşan anne Menekşe Aydınlar, faillerin cezalandırılmasını istedi.

ÖNCE 'GÖZALTINDA YOK' DENİLDİ, SONRA KAYITLARA GEÇİLDİ
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencisi Cüneyt Aydınlar, 20 Şubat 1994'te Bakırköy İncirli'de TMŞ polisleri tarafından gözaltına alındı, Gayrettepe'deki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Yedi gün boyunca gözaltına alındığı inkar edildi. Ailenin ve avukatlarının ısrarla yaptığı başvurular sonucunda, 27 Şubat 1994'de gözaltında olduğu kayıtlara geçirilerek kabul edildi.

Ancak birlikte gözaltında oldukları 14 kişi savcılığa çıkarıldığında aralarında Cüneyt Aydınlar yoktu. Bu kişiler, 17 Mart 1994'te avukatları aracılığıyla kamuoyuna açıklama yaparak; Cüneyt Aydınlar'ın 20 Şubat 1994 tarihinde gözaltına alındığını ve 2 Mart 1994 tarihine kadar birlikte gözaltında tutulduklarını, ağır işkence gören Cüneyt'in başına geleceklerden Gayrettepe Terörle Mücadele Şubesi'nin sorumlu olduğunu söyledi.

Cüneyt Aydınların'ın ağır işkence yapıldığına, yürüyemez ve hareket edemez halde olduğuna dair çok sayıda tanık olmasına rağmen İstanbul Emniyet Müdürlüğü onu soran ailesine 28 Şubat 1994'te "yer göstermek" için götürdükleri Beyoğlu Çukurcuma'da "dur" ihtarına uymayarak kaçtığını iddia etti.

Ailenin başvurusunun ardından araştırma yapan İHD İstanbul Şubesi, 25 Mart 1994'te bir basın açıklaması yaparak Terörle Mücadele Şubesi'nin gözaltına aldığını kabul ettiği Cüneyt Aydınlar'ı kaybettiğini kamuoyuna duyurdu.

Ailenin tüm başvuruları sonuçsuz kaldı. Cüneyt Aydınlar'ın gözaltında kaybedilmesi ile ilgili etkin idari ve adli bir süreç işletilmedi.

DOSYA ZAMANAŞIMI İLE KAPATILDI
Ailenin başvurduğu tüm yetkili merciler, elleri kelepçeli, ayakkabıları bağcıksız, görgü tanıklarının beyanına göre desteksiz ayakta duramayan birinin 30 kadar polisin elinden nasıl kaçabileceğini sorgulamadı. Cüneyt Aydınlar dosyası zaman aşımı gerekçe gösterilerek kapatıldı.

MENEKŞE AYDINLAR: 25 YILDIR GELECEK DİYE BEKLİYORUM
Anne Menekşe Aydınlar, "25 yıldır acı çekiyorum. Ölüm olsa, mezarına gidersin. Ama kayıp çok daha zor bir şey. Her gün bekliyorsun, hiç bir türlü inanamıyorsun. Rüyada geldiğini görüyorum, gündüz geleceğini düşünüyorum. Hayaliyle yaşıyorum, bu yıllarda öyle geçti."

Oğlu kaybedildiğinde bir çok yere başvuru yaptıklarını ama sonuçsuz kaldığını söyleyen Aydınlar, "Bir kaç kez polis geldi, sordu. 'ben size soracağıma siz bana soruyorsunuz' dedim, gittiler. Bize kaçtığını söylediler. Nereye kaçtı, 25 yıldır nereye gitti. Sadece faillerin bulunmasını ve cezalandırılmasını istiyorum. Tüm kayıplar için adalet istiyorum" dedi. 

Dersim'de kayıp olan Gülistan Doku için de kaygılarını dile getiren anne Menekşe Aydınlar, Doku'nun da bir an önce bulunmasını ve sorumluların yargılanmasını istedi.