30 Eylül 2024 Pazartesi

'Katliamların 7'nci yılında bellek ve iyileşme' sergisi açıldı

Amed, Suruç ve Ankara Gar katliamlarında yaşamını yitirenlerin yakınları, "Katliamların 7'nci yılında bellek ve iyileşme" sergisi ve atölyesi için BEKSAV'da buluştu. Serginin açılışını yapan Suruç yaralısı Cansu Yumuşak, tekrar "Hiçbir düş yarım kalmayacak" demek için bu sergi aracılığıyla bir araya geldiklerini söyledi.

Amed, Suruç ve 10 Ekim Ankara Gar katliamlarında ölümsüzleşenlerin aileleri, "Katliamların 7'nci yılında bellek ve iyileşme" sergisi ve atölyesi için Kadıköy'de bulunan ve "Beraber savunduk, beraber inşa edeceğiz" kampanyası için yola çıkılan Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı'nda (BEKSAV) buluştu. Amed, Suruç ve 10 Ekim Ankara Gar katliamlarında yaralanlar ve katliamlarda yaşamını yitirenlerin aileleri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) Eşbaşkanı Okan Danacı, BEKSAV Eşbaşkanı Ahmet Uçar ve çok sayıda kişinin katıldığı etkinlik, sergi tanıtımı ve sinevizyon gösterimiyle başladı.

'KATLİAMLAR UNUTULMASIN DİYE BİR ARAYA GELDİK'
Katledilenlerin yakınlarının ürettiği sanat eserlerinin sergilendiği etkinliğin açılış konuşmasını Suruç Katliamı yaralılarından Cansu Yumuşak yaptı. Yumuşak, yedi yıldır yaz aylarının kendileri için çok zor geçtiğini belirterek, 5 Haziran'da Diyarbakır'da umut ve barış için bir araya gelen insanların içerisinde bombaların patlamasıyla başlayan sürecin, 20 Temmuz'da Suruç'ta komşusunun yarasına el uzatan gençlerin arasında, son olarak 10 Ekim'de inatla barış, demokrasi ve emek diyenlerin arasında patladığını kaydetti.

O zamandan beri bir korku, acı ve yas halinde olduklarını ifade eden Yumuşak, şöyle devam etti: "Bu korkunun, bu acının, bu yasın dışarıya çıkabilmesi için birden fazla yol var. Bu zaman zaman içimizden öfke olarak çıkıyor, zaman zaman içimizden bir gözyaşı olarak dökülüyor, kimi zaman bir kahkahanın içine saklanıyor. Bunun farklı ortaya konuş biçimlerini araştırmaya çalışırken arkadaşlarım birbirinden güzel eserler çıkardılar ve bugün onların unutulmaması için, yaşadıklarımızın unutulmaması için, düşlerimizin unutulmaması için, 20 Temmuz Suruç Katliamı'nda kaybettiklerimizin anısına, düş yolcularımızın anısına, belki de yeniden 'hiçbir düş yarım kalmayacak' diyerek, ne yapmaya çalıştığımızı hatırlayarak bir araya gelmek için bu sergiyi oluşturduk."

Sergi, yapılan eserlerin tanıtılmasıyla devam etti. Sergiden sonra, 10 Ekim, Suruç ve Amed katliamı aileleri, yas ve hafıza üzerine atölyelerle anma etkinliklerine devam etti.