30 Eylül 2024 Pazartesi

'Katliamı örgütleyenler çok sıkı korunuyor'

Deniz Poyraz'ın katledilmesinin birinci yılında birçok kentte anıldı. Katliamı örgütleyenlerin korunduğuna dikkat çekilen eylem ve etkinliklerde, katliamı gerçekleştirenlerden hesap sorulacağı vurgulandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 17 Haziran 2021'de partinin İzmir il binasına faşist Onur Gencer tarafından gerçekleştirilen saldırıda katledilen Deniz Poyraz için birçok kentte anma etkinliği düzenledi.

MARDİN
Mardin'de HDP Kadın Meclisi öncülüğünde il binası önünde eylem yapıldı. "Me bi berxwedan û tekoşîna xwe hesap pirsî. Hûn nikarin me bêdeng bikin - Biz direnişimizle hesap sorduk. Sesimizi kısamazsınız" yazılı pankartın açıldığı ve Deniz Poyraz'ın fotoğraflarının taşındığı açıklamada, TJA Mardin Sözcüsü Eylem Amak konuştu.

Deniz Poyraz'ın katledilmesinin planlı ve sistematik katliam girişimi olduğunu belirten Amak, Deniz Poyraz için adalet mücadelesinin tüm kadınların mücadelesi olduğunu söyledi. Amak, "Bu mücadeleyi baskılar, tutuklamalar ve katliamlar ile durduramayacaksınız. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz. Bu rejime karşı her alanda direnmeye devam edecek, örgütlü mücadeleye devam edeceğiz. İsyanımızı gün gün daha da büyüteceğiz. Deniz Poyraz'ın hesabını sormaktan vazgeçmeyeceğiz. Biz kadınlar Deniz'in katillerinden mutlaka hesap soracağız" diye konuştu.

ADANA
HDP Adana İl Örgütü, parti binasında yaptığı açıklama ile Deniz Poyraz'ı andı. Anmaya, HDP'lilerin yanı sıra Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Barış Anneleri Adana Meclisi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Bivenş Kültür Merkezi, Demokratik Alevi Derneği (DAD) Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AATUHAY-DER), Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER), Halkevleri yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı.

Anmada konuşan HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, katliamlarla HDP'nin muhalefet sahasının daraltılmak istendiğini söyledi. HDP Seyhan İlçe Eşbaşkanı Şükran Efetürk ise, baskı ve saldırılara boyun eğmeyeceklerini kaydetti.

MERSİN
HDP Mersin Kadın Meclisi, Özgür Çocuk Parkı'nda açıklama yaptı. "Deniz Poyraz ölümsüzdür" pankartının açıldığı açıklamada, Poyraz'ın fotoğrafı ve "Jin jiyan azadi", "Kadın kırımına hayır" dövizleri taşındı. Açıklamaya, HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce, Mimoza Kadın Derneği yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı.

Açıklamada konuşan HDP Mersin İl Eşbaşkanı Bedriye Kuş, Poyraz'ın katilinin sadece Onur Gencer olmadığını vurguladı, "Bu çürümüş mafya iktidarı ne zaman krize girse bu ülkenin demokrasi güçlerine saldırılar meydana gelmektedir. Bu kadın düşmanı, halk düşmanı iktidar ve ortakları kendi kokuşmuş iç krizlerini artık yönetemez hale gelmişlerdir" diye konuştu.

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül ise, Deniz Poyraz'ın katilinin Süleyman Soylu'nun arkadaşı olduğunu belirterek, "Süleyman Soylu ve avenesi kadınlara ve Kürtlere karşı suç işliyor. Bir suç örgütü ile karşı karşıyayız. Deniz'den sonra birçok ilçemize saldırıldı, biz sizi tanıyoruz. Vedat Aydın'dan, Orhan Doğan'dan tanıyoruz. Meydanlara çıkın ırkçı faşistler, suçlusunuz. Haklıyız kazanacağız. Deniz'in, Vedat Aydın ve Ape Musa'nın hesabını soracağız" dedi.

ANKARA
HDP Ankara İl binasında düzenlenen anmada salona "Deniz Poyraz 'bir gider bin geliriz' isyanımızdır", "Unutmadık, unutturmayacağız" yazılı pankartlar asıldı. Deniz'in anısına kadınlar kırmızı karanfiller ile mumlar bıraktı.

Saygı duruşu ile başlayan anmada konuşan HDP Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu, "Bugün günlerden Deniz Poyraz. Bu katliamlar ülkesinde bir katliamın daha yıldönümündeyiz. Ama bizler, bu salonları, sokakları dolduranlar inanıyoruz ki bu ülkeye barışı Denizler getirecek, onların mirasçısı getirecek" dedi.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukat Nuray Özdoğan ise, Deniz Poyraz'ın katilinin yargılandığı davanın hukuki sürecini anlattı. Katliamın en başından örgütlenerek gerçekleştiğinin altını çizen Özdoğan, "Katliamı örgütleyenlerin çok sıkı bir şekilde korunduğunu görüyoruz. Bu sadece HDP'ye ve Deniz'e yönelik bir saldırı değil, ülkedeki demokrasi güçlerine yönelik bir saldırı. Hızlı bir yargılama yapılması dosyanın hemen kapatılmak istendiğini gösteriyor" diye belirtti.

Katil Onur Gencer'in bir şeyleri saklamak gibi bir derdi olmadığının altını çizen Özdoğan, "Ülkü ocaklarıyla bağını, Minbic'le olan bağını saklama derdi yok ve bize bunları göstermek istiyor. Bu kişinin bıraktığı deliller kasıtlı deliller. Türkiye'de ırkçı, faşist saldırılar bir anda gerçekleşmedi. Hiçbir katliam, devletin örgütlemesi ve yönlendirmesi olmadan olmaz. Yargılama ne şu anda hakimlere bırakılacak ne de o salonlara bırakılacak" ifadelerini kullandı.

Anmada kurulan serbest kürsüde söz alanlar katliamı kınayarak, mücadele sözü verdi.

URFA
HDP Urfa İl Örgütü'nün düzenlediği anma için HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, TJA aktivistleri, ÖHD yöneticileri ve çok sayıda kişi parti binası önünde toplandı. Anmanın yapılacağı Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önüne yürüyen kitle "Deniz Poyraz ölümsüzdür" yazılı pankart taşıdı. Yürüyüş esnasında "Şehît namirin" sloganını atan kitle, Deniz Poyraz'ın fotoğraflarını taşıdı.

Anma Deniz Poyraz şahsında demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu ile başladı. Anmada konuşan HDP Urfa İl Eşbaşkanı Çiğdem Karakeçili, iktidarın ayrımcı politikalardan medet umduğunu belirterek, "Biz kadınlar mücadelemizle barışı getireceğiz, özgürlük biz kadınların vereceği mücadele ile bu topraklarda yeşerecek" dedi.

HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü de, halkın katilleri iyi tanıdığını belirterek, "Uzun bir süredir partimiz iktidar tarafından hedef gösteriliyor. Bu hedef göstermelerin sonucunda Deniz arkadaşımız katledildi. Sistem katilleri koruyor. Deniz'e söz veriyoruz özgürlük ve demokrasi gelene kadar mücadelemizi büyüteceğiz" ifadelerini kullandı.

MALATYA
HDP Malatya İl binasında yapılan anmaya HDP gerçekleştirdi. Anmaya, Ezilenlerin Sosyalist Partisi ve demokratik kitle örgütü temsilcileri de katıldı. "Deniz Poyraz ölümsüzdür" pankartı ve Deniz Poyraz'ın fotoğraflarının asıldığı anmaya katılanlar, Deniz Poyraz'ın fotoğrafının önüne karanfiller bıraktı.

Anmada söz alan HDP Malatya İl Eşbaşkanı Perihan Yücekaya, "Katliamın üzerinden bir yıl geçti ancak adalet yerini bulmadı. Adalet yerini bulana kadar, katiller hesap verinceye kadar mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

HDP Yeşilyurt İlçe Yöneticisi Mehmet Keleş de, Deniz Poyraz'ı andı, savaş ve işgal saldırılarına dikkat çekerek, birlikte mücadeleyle bu saldırılara karşı durulacağını vurguladı.

DERSİM
HDP Dersim il binasındaki anma saygı duruşuyla başladı. HDP İl Eşbaşkanı Nazlı Çelik, Deniz Poyraz'ın yaşamı ve mücadelesini anlattı. Katliamlara ve baskılara dikkat çeken Çelik, ölümsüzlere sahip çıkma çağrısı yaptı.

ESKİŞEHİR
Eskişehir'de de HDP il binasında anma etkinliği düzenlendi. Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerinin de katıldığı anmada saygı duruşu yapıldı. Deniz Poyraz'ın katillerinden hesap sorulana kadar mücadeleye devam edileceği vurgulandı.