22 Eylül 2024 Pazar

'Katledilenleri unutmadık, şimdi katledenlerle hesaplaşma zamanı'

Kadıköy'de deprem katliamında katledilenleri anan DEM Parti, unutmamak kadar hesap sormanın da önemli olduğunu kaydetti. Anmada, "Dayanışma ile yaralarımızı sarmaya devam edeceğiz, şimdi hesap sorma zamanı. Şimdi AKP hükümetinden ölümlere göz yumduğu, deprem bölgesinden rant sağladığı, savaş hükümeti olduğu için hesap soracağız" denildi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Kadıköy Halitağa Caddesinde bulunan Kadıköy İlçe Örgütü önünde 6 Şubat Maraş merkezli depremde katledilenleri andı.

Üç dilde "Unutmak yok! Affetmek yok" sloganının yer aldığı pankart açıldı. Eyleme DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki ve DEM Parti Pati Meclisi (PM) üyesi Musa Piroğlu da katıldı.

SAKİ: AKP'DEN HESAP SORACAĞIZ
Saygı duruşunun ardından söz alan Saki, depremin ardından günlerce devletin olmadığını hatırlatıt. Saki, şöyle devam etti: "Geldiklerinde ise yanlış anlaşılmasın; yıkımı, enkazı kaldırma; yaraları sarmak için değil bilfiil dayanışmaya gidenleri kriminalize etmek için vardı. Nitekim bir yıl sonra kendileri de itiraf ediyor. Bilerek, isteyerk ölümlere göz yumduk diye. Hep  söylüyoruz AKP hükümeti savaş hükümetidir, AKP hükümeti afetlerden rant çıkaran bir hükümettir. Bizim elimizde dayanışma var. Dayanışma ile yaralarımızı sarmaya devam edeceğiz, şimdi hesap sorma zamanı. Şimdi AKP hükümetinden ölümlere göz yumduğu, deprem bölgesinden rant sağladığı, savaş hükümeti olduğu için hesap soracağız."

PİROĞLU: HESAPLAŞMAZSAK İSTANBUL DEPREMİ HEPİMİZİ YIKACAK
Ardından konuşan Piroğlu, iktidarın bir yılın ardından açık hem deprem bölgesindeki halkı hem de diğer kentlerdeki halkı oy üzerinden tehdit ettiğini kaydetti. "Diyorlar ki açık açık sizi biz ölüme götürdük, yardıma gelebilirdik ama gelmedik çünkü siz bize oy vermediniz. Ve bize diyorlar ki oyunuzu vermezseniz sonunuz Hatay gibi, Elbistan gibi, Adıyaman gibi olacak ve sayınız yüzbin değil milyonu bulacak" diyen Piroğlu, iktidarın düşman politikalarını unutmamak kadar hesap sormanın da önemli olduğunu kaydetti. Piroğlu, şu çağrıyı yapt: "Devlet sustu, insanlar enkaz altında, soğuğun altında yağmur altında ölüme terk edildi. Ama biz sadece destekle, yardımla yetindik. Bunun sorumlularıyla yüzleşmeyi göze alamadık. Bu yüzden katliamın sorumlusu nasıl hükümeti yönetenlerse onlara seyirci kalan bizim de payımız var. Hesaplaşılması gerek, hesaplaşılmadığı sürece bu İstanbul'u bekleyen deprem hepimizi yıkacak."