28 Eylül 2024 Cumartesi

Katledilenler anıldı: Hesap soracağız

Maraş, 19 Aralık ve Roboskî'de katledilenler ile özyönetim direnişinde katledilen, cansız bedeni günlerce sokak ortasında kalan Taybet İnan'ın anıldığı BEKSAV'daki etkinlikte, katledilenleri anmanın mücadelelerini yürütmek olduğu kaydedildi. 19 Aralık direnişçileri de tanıklıklarını dile getirirken, tutsaklarla dayanışmanın önemine dikkat çekti. 

Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı'nda (BEKSAV) Maraş, 19 Aralık ve Roboskî'de katledilenler, özyönetim direnişinde katledilen ve cansız bedeni günlerce sokak ortasında kalan Taybet İnan anıldı.

ŞİRİN: ÖFKEMİZ BİLEYLENİYOR
BEKSAV Yönetim Kurulu üyesi Mine Şirin, katledilenleri anmalarının öfkelerini bileylediğini ve bu nedenle mücadeleyi aralıksız sürdüreceklerini kaydetti.

Şirin'in konuşması ardından devrim şehitleri anısına saygı duruşu yapıldı.

KAPLAN: BU SAYFANIN BİR TARAFI ACIYSA BİR TARAFI DA HESAP SORMA İRADESİ
BEKSAV Eşbaşkanı Canan Kaplan, 19 Aralık'ın Türkiye'nin katliamlar tarihinin dörde ayrıldığı gün olduğunu kaydetti. Kaplan, "Ama biliyoruz ki bu sayfanın bir tarafı bu kadar acıysa bir tarafı da muhakkak sorulacak hesabın ve bilincin de sayfası. O kalemi tutanların elini kuracağımız günler de olacak. Tıpkı HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü'ye 'kalkan eli kıracağız' diyen yoldaşlarımız, dostlarımız gibi hafızamızı tazelemek için buradayız, böyle etkinliklerdeyiz" ifadelerini kullandı.

POLAT: SALT KATLİAM DEĞİL GÜÇLÜ BİR DİRENİŞ YAŞANDI
Katliam tanıklarından Hasan Polat, 24 Ocak kararlarının 12 Eylül'e gerekçe yapıldığı gibi IMF politikalarının hayata geçirilmesi için devrimcilerin engelini ortadan kaldırmak isteyen devletin bu saldırıyı gerçekleştirdiğini hatırlattı. Polat, "Güçlü bir direniş sergilendi. Salt bir katliam gibi algılanmasın karşısında güçlü direnişler oldu. Dolayısıyla o dönemin bir tanığı olarak bütün başından sona yaşadım. Elbette büyük kayıplar yaşadık ama devrimci hareketi sert saldırılar teslim alamadı, çözemedi, geriletemedi" dedi.

OTLU: KADINLARI DİRİ DİRİ YAKTILAR
SKM Genel Sözcüsü Çiçek Otlu, şehit düşen devrimcileri anarak söze başladı. Deneyimlerini aktaran Otlu, ilk kez biber gazıyla hapishanede karşılaştığını ve pet şişelerden yaptıkları gaz maskelerini anlattı. Katliama hazırlıklı olduklarını da belirten Otlu, adım adım her şeyi planladıklarını dile getirdi. Otlu, "Psikolojik olarak hazırlanmanın dışında örgütlü hazırlanmanın ne anlama geldiğini o gün gördük" dedi. Aynı zamanda sinir gazının da kullanıldığını ifade eden Otlu, kimyasal silah kullanımı sonrası gerillaların basına yansıyan görüntülerini hatırlattı ve "Aynı o görüntülerdeki gibiydi arkadaşların durumu" dedi.

Bayrampaşa Hapishanesinde kadınları gerçekten yakıldığının altını çizen Otlu, "Hapishanelerde erkek egemenliğinin en çıplak haliyle karşı karşıya kalıyorsunuz. Kadınları diri diri yaktılar" dedi. Yoldaşlık ilişkisini dile getiren Otlu, herkes kötü olsa bile birbirine yardım etmeye çalıştığını kaydetti. Sosyalistlerin komün yaşamı hapishanelerde uygulandığını söyleyen Otlu, bu nedenle yoldaşlık ilişkisinin kuvvetli olduğunu kaydetti.

Bugün de tecridin yoğun olduğuna dikkat çeken Otlu, hangi davanın tutsağı olduğuna bakmaksızın tutsaklarla dayanışmayı yükseltmek gerektiğinin altını çizdi.

BİLGİLİ: SİPER YOLDAŞLIĞI 19-22 ARALIK'TA KAZANILDI
Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi'nden Tekin Bilgili de deneyimini ve su an yürüttükleri mücadeleye anlattı. Siper yoldaşlığının 19-22 Aralık'ta kazanıldığını kaydeden Bilgili, "Hapishaneler koşulsuz her birimizin girdiği alandır. Devrimci iradeyi kırma aracıdır" dedi. Türkiye devrimci hareketinin çok büyük bir birikimi ve gücü olduğunu kaydeden Bilgili, "Biz devrimciyiz insanca yaşamak istiyoruz onlar da saldırıyor" ifadelerini kullandı.

Anma katılımcıların aldığı sözlerin ardından şiir ve müzik etkinliği ile devam etti. Sahne alan Vardiya Müzik Grubu da ezgilerini devrim şehitlerine adadı.