16 Eylül 2024 Pazartesi

Katledilen Pınar'ın evinin önünde açıklama: Kadınlar özsavunmasını sağlamalı

İmam nikahıyla evli olduğu Ziya Ecer tarafından katledilen Pınar Bayrak'ın ailesine taziye ziyaretinden sonra açıklama yapan DEM Parti milletvekili Alan, "Artık hiçbir kadını bu sisteme kurban etmeyeceğiz. Hiçbir kadını erkek egemen aile sistemine kurban etmeyeceğiz" dedi. 

Tevgera Jinên Azad (TJA), Mersin'de imam nikahıyla evli olduğu Ziya Ecer tarafından katledilen Pınar Bayrak'ın Şırnak'taki ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şırnak Milletvekilli Newroz Uysal Aslan'ın da aralarında bulunduğu kadınlar, ziyaret sonrası, Bayrak'ın katledilmeden önce yaşadığı evin önünde açıklama yaptı. Kadınlar "Kadın cinayetleri politiktir", "Jin jiyan azadi" , "Jin ne bi tenê ne" dövizleri taşıdı. Açıklamada sık sık "Jin, jiyan, azadî" sloganı atıldı. 

'SEVDİĞİNDEN DEĞİL KORKUDAN GİDİYORDU'
Pınar Bayrak'ın yengesi Neslihan Bayrak, "Evlendiği günden beri şiddete maruz kalıyor. Kaç kere elini kırdılar. Kadınlara yönelik şiddet yetti artık. Kaç kere 'Pınar gitme' dedim. 'Gitmezsem öldürürler beni' diyordu. Sevdiğinden değil, korkudan gidiyordu. 'Beni tehdit ediyorlar' diyordu. 3 aydır 'Beni öldürecekler' diyordu. Kaç kere kaçtı ama yine kurtulamadı" dedi.

'NE AİLE NE DE ERKEĞE MECBURUZ'
DEM Parti Milletvekili Newroz Aslan ise, "Türkiye'de 2024 yılında 2 bin 20 kadın katledilmiş. Pınar Bayrak gibi birçok kadın katledildi. Biliyoruz ki bu katliamlar tesadüf değil. Erkek egemen aile yapısı ve erkek aklı ile devletin cezasızlık politikaları kadın katliamlarının önünü açıyor. Kadınlar olarak yalnız değiliz. Çaresiz değiliz. Ne aile ne de erkeğe mecburuz" dedi.

'ADALET SAĞLANANA KADAR TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'
Pınar Bayrak'ın evlendiği günden beri erkek şiddetine maruz kaldığını aktaran Aslan, Pınar Bayrak'ın hikayesinin binlerce kadının hikayesi olduğunu söyledi. Aslan, "Buradan bir kez daha söylüyoruz. Artık hiçbir kadını bu sisteme kurban etmeyeceğiz. Hiçbir kadını erkek egemen aile sistemine kurban etmeyeceğiz. Kadınlar, şiddete uğrayan her kadına ve kendilerine sahip çıkmalı. Buna karşı özsavunmalarını sağlasınlar. Adalet sağlanana kadar takipçisi olacağız" dedi.

Açıklama, "Kadın cinayetleri politiktir" sloganıyla son buldu.