22 Eylül 2024 Pazar

Katledilen Nadira Kadirova dosyasına ilişkin 18 aydır AYM'den bir karar çıkmadı

Nadira Kadirova'nın AKP'li Şirin Ünal'ın evinde şüpheli şekilde yaşamını yitirmesinin üzerinden 2 yıl 2 ay geçmesine rağmen dosyasında bir ilerleme kaydedilmedi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın olayın üstünü kapatmak için takipsizlik verdiği dosya aile avukatı tarafından AYM'ye taşındı. Ancak AYM 18 aydır bir karar vermedi. 

AKP'li Milletvekili Şirin Ünal'ın evinde 23 Eylül 2019 yılında katledilen Özbekistan vatandaşı Nadira Kadirova ile tam 18 aydır AYM bir karar vermedi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma, genç kadının katledilmesinden yaklaşım beş ay sonra 2 Mart 2020'de takipsizlik kararı verilerek kapatılmıştı. Savcılık kararında olayın üstünü örtmek için Kadirova'nın olay öncesinde intihara karar verdiği öne sürülmüştü. 

Ailenin avukatı İlyas Doğan, savcılığın takipsizlik kararı verdiği soruşturma dosyasının 5 Haziran 2020'de Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdı. Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre, tam 18 yadır AYM, Kadirova dosyasına ilişkin bir karar açıklamadı. 

AV. DOĞAN: OLAYDA BİR SİYASİNİN İSMİ GEÇMESİ ETKEN DEĞİLDİR UMARIM
AYM'nin sessizliğine dikkat çeken Doğan, BirGün'e yaptığı açıklamada, "Nadira Kadirova dosyası AYM'de son aşamaya geldi. Çünkü son olarak Adalet Bakanlığı bir savunma yaptı ve ben de bu savunmaya cevap verdim. Şu an itibarıyla AYM'nin atacağı tek adım kararını açıklamaktır. Diğer tüm süreçler tamamlanmış durumda. Ne zaman karar verileceği ve bu kararın ne zaman açıklanacağı da AYM'nin yetki ve takdirinde. Kadirova'nın ölümünün üzerinden iki yıldan fazla zaman geçti, artık kararın gecikmeden verileceğini ümit ediyorum. Olayda bir siyasinin isminin geçmesi, AYM'nin karar vermeyi geciktirmesinde bir etken değildir umarım" dedi.

Yürütülen soruşturmada birçok eksiklik olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Doğan, şöyle devam etti: "Yürütülen soruşturmada toplanmayan deliller ve birçok eksik inceleme var. AYM'nin bu eksiklikleri göreceğini, yeterince incelenme yapılmadığı için bir hak ihlali kararı vereceğini ve davanın yeniden görüleceğini umuyorum. Bizim isteğimiz davanın ülkedeki yargı mekanizmalarıyla çözüme kavuşturulması; lakin eğer beklentimizin tersi bir durum olursa Nadira Kadirova'nın şüpheli ölümünü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) de taşıyacağız."

KADİROVA: ARTIK YETER ADALET YERİNİ BULSUN
Nadira'nın katledilmesinin ardından adalet mücadelesi yürüten abisi Muhammet Ali Kadirova ise isyan etti. Kadirova, "Artık yeter. Kardeşimin ölümünün üzerinden tam 2 yıl 2 ay geçti. Şirin Ünal, milletvekili olduğu için mi böyle oluyor? Söyleyecek söz bulamıyorum. Türkiye halkının bize destek olmasını bekliyoruz. Artık adalet yerini bulsun. Kardeşimin ölümüne neden olanlar hak ettikleri cezayı alsın" diye konuştu.