8 Ekim 2024 Salı

Kastamonu'da Zülfikârlar Holding'e ait HES'in yarattığı katliam gizleniyor

Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde Ezine Çayı üzerine kurulu HES projesi yüzlerce kişinin ölümüne neden oldu. İddialara göre, Kastamonu Devlet Hastanesi'ne binden fazla ceset torbası gönderildi. Sadece İnebolu ilçesindeki morgda 160 kişinin cenazesi olduğu, 1500 kişiden haber alınamadığı dile getiriliyor.

AFAD'a göre, Kastamonu'da 11 Ağustos günü meydana gelen selde 36 kişi yaşamını yitirdi. Gerçekler ise bu sayının, yüzlerce olduğunu söylüyor. Kastamonu Devlet Hastanesi'ne bin ceset torbası gönderildiği, İnebolu'da morgda 160 kişinin cenazesinin bulunduğu ve en az 1500 kişinin kayıp olduğu belirtiliyor.

KATLİAMIN NEDENİ HES
Kastamonu'da Ezine Çayı üzerine kurulu HES projesine ilişkin idare mahkemesinde 2013 yılında yürütmeyi durdurma kararı verilmesine rağmen proje durdurulmadı, çalışmalarına devam etti. Bölgedeki ağaçlar kesilerek eğim arttırıldı, böylece suyun debisi de arttı. Ve yoğun yağışın ardından HES barajı patladı ve büyük bir katliam yaşandı.

BAKAN PAKDEMİRLİ HALKA DEĞİL HES ŞİRKETİNE ÜZÜLDÜ
HES kapağının patlaması sonucu yaşanan katliamın ardından ilk açıklama Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'den geldi. Onu Kastamonu Valisi ve DSİ takip etti.

Orman yangınlarına müdahalesizlik nedeniyle eleştirilen Bakan Pakdemirli, Kastamonu'da yaşamını yitiren halka değil HES'lere üzüldüğünü açıkladı. Pakdemirli, "Burada HES'le alakalı bir problem yok. 'Regülatör kapakları, taşkın esnasında açılıyor, ondan patladı' diyorlar lakin böyle bir durum söz konusu değil. Genelde HES'ler bu işin sebebi yerine genelde bana göre mağduru oluyor. HES'ler taşkınlardan negatif etkileniyor" sözleriyle ölen insanları umursamadı, asıl mağdurun HES projelerini sürdüren sermaye grupları olduğunu belirterek, bir kez daha patronlardan yana olduğunu açıkça beyan etti.

KASTAMONU VALİSİ GERÇEKLERİ GİZLEDİ
Bakanın ardından Kastamonu Valisi bir açıklama yaptı. "Bozkurt ilçesinde aşırı yağışlar nedeniyle ilçedeki HES'in patladığı yönünde sosyal medyada birtakım yanlış bilgiler yer almaktadır" dedi. Haberin doğru olmadığını söyleyerek gerçekleri gizleyen Kastamonu Valisi, "Aşırı yağışa bağlı su taşkınları yaşanmakta ve tüm birimlerimizle müdahale etmektedir" iddiasında bulundu.

Açıklama yapanlar kervanına Devlet Su İşleri (DSİ) de katıldı. DSİ'nin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, yaşananların Ezine Çayı üzerine kurulu Ebru HES ve Aybige HES projeleriyle ilgisi olmadığını savundu, hatta HES'lerin sel taşkınlarını engellediğini iddia etti.

BOZKURT İLÇESİNDE 'UYARI' ANONSU YAPILDI
Devlet yetkililerinin yaptığı açıklamaları ise halk yalandı. HES patlamadan önce ilçede halkın dere kenarındaki araçlarını çekmesi yönünde anons yapıldı. Fakat halk, HES'in patlayarak yaratacağı yıkım konusunda uyarılmadı, bile bile ölüme gönderildi. Selin yaşandığı sırada ilçedeki halı sahada oynayan 20 çocuktan hala haber alınamıyor. Sadece bu çocuklardan değil ilçede yüzlerce, Kastamonu genelinde ise binlerce kişiden haber alınamıyor.

HES'İN ANA FİRMASI ERDOĞAN'IN KAMPANYASINA MİLYON DOLAR AKITTI
Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde patlayan HES projesinin adı Ebru. Tesla Enerji'ye ait Ebru HES, bu şirkete bağlı Berke Elektrik Üretim A.Ş. tarafından işletiliyor.

Tesla Enerji ise Zülfikârlar Holdinge ait. Zülfikârlar Holding sadece enerji sektöründe değil, akaryakıt, kimya ve finans sektöründe de faaliyet yürütüyor. Firmaya 2016 yılının ekim ayında Türkiye Petrolleri 490 milyon TL bedelle satıldı.

Zülfikârlar Holding hakkında 'FETÖ' soruşturması yürütüldüğü, firmanın Tayyip Erdoğan'ın başlattığı 'Milli Dayanışma' kampanyasına verdiği 15 bin aileye yetecek erzak yardımıyla bu soruşturmadan kurtulduğu iddialar arasında.

Selin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan Kastamonu'ya gitti. Bölgede bir de kriz merkezi kuruldu. Kriz merkezine verilen ilk talimatın ise, "barajın patladığının kimseye söylenmemesi ve yaşamını yitirenlere ilişkin gerçek sayının açıklanmaması" olduğu belirtiliyor.

Halk ise gerçekleri duyurmak için çabalıyor. Sel sularının binaların ikinci, üçüncü katlarına kadar yükseldiği, bu evlerde yaşayan insanların tümünün yaşamını yitirdiği gelen bilgiler arasında. İsminin verilmesini isteyen bir kişi, oturduğu apartmandaki ikinci kat komşularından 8 kişinin cesedini gördüğünü anlattı. Halk, sel sularının sürüklediği ve sahile vuran yüzlerce ceset olduğunu söylüyor.