23 Eylül 2024 Pazartesi

Kasım ayı enflasyon oranları açıklandı

TÜİK ve ENAG kasım ayı enflasyon oranlarını açıkladı. TÜİK kasım ayı enflasyon oranını 3,28 açıklarken ENAG 5,58 olduğunu duyurdu. Öte yandan DİSK-AR'da yaptığı açıklamada TÜİK'in enflasyon oranları geçmişe nazaran yükselse de gerçek rakamları yansıtmadığını, DİSK'in açtığı davayı kazanmasına rağmen TÜİK'in madde fiyat listesini açıklamadığını vurguladı.  

Kasım ayı enflasyon oranları açıklandı. Kasım ayı verilerinde de Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bağımsız akademisyen ve ekonomistlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) gerisinde kaldı. Enflasyon verilerine ilişkin açıklama yapan DİSK-AR ise TÜİK'in DİSK tarafından açılan ve kazanılan davaya rağmen yargı kararını uygulamadığını ve madde fiyat listesini açıklamadığını kaydetti.

TÜİK verilerine göre, enflasyon kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,28; bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 60,09; bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,98 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 53,40 olarak gerçekleşti. Ekimde yıllık enflasyon yüzde 61,36 seviyesine gerilemişti.

ENAG verilerine göre ise Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) kasım ayında yüzde 5,58 arttı. E-TÜFE'nin son 12 aylık artışı yüzde 129,27 olarak gerçekleşti.

DİSK-AR ise açıklamasında TÜİK'in verilerine göre enflasyon oranı yükselmeye devam etse de halkın yaşadığı enflasyonu yaşatmadığını belirtti. Gıda fiyatları endeksi ile genel endeks arasındaki farkın açıldığı belirtilen açıklamada, "Resmi verilere göre 2003'ten bu yana ortalama fiyatlar 18 kat, gıda fiyatları ise 26 kat arttı" denildi.