23 Eylül 2024 Pazartesi

Kars Belediye Eşbaşkanları: Halkın iradesi gasp edilmeye çalışılıyor

Kars Belediye Eşbaşkanları Şevin Alaca ve Ayhan Bilgen, düzenledikleri basın toplantısında, MHP'nin Kars'ta seçimin iptal edilmesine ilişkin yaptığı başvuruya tepki göstererek, halkının iradesinin gasp edilmeye çalışıldığına dikkat çekti.
Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kazandığı Kars'ta seçim sonuçlarına karşı, itirazlarına rağmen değişmeyen oy oranlarına ilişkin MHP bu kez de seçimlerin iptal edilmesine yönelik başvuruda bulundu.
 
Resmi olmayan sonuçlara göre Kars Belediyesi eşbaşkanlığına seçilen Şevin Alaca ve Ayhan Bilgen, konuyla ilgili basın açıklaması yaptı. HDP Kars İl binasında yapılan açıklamada konuşan Şevin,  "Kars'ta seçimlerin iptal edilmesine yönelik başvuru sadece HDP seçmenini değil bütün Kars halkını rahatsız etmektedir. Seçim gayet sakin ve sıkıntısız geçti, sandık başkanları görev başındaydı güvenlikle ilgili bir şikayet gelmedi. MHP'nin bu gerekçelerle itiraz etmesi aklımıza başka şeyler getiriyor" diye belirtti.
 
Şevin Alaca konuşmasının devamında şunları dile getirdi:
 
"Partimiz, birçok yerde hayali seçmen olduğunu tespit etmiş ve gerekli itirazlar yapmıştı. Ancak bu itirazlarımız YSK tarafından reddedilmişti. YSK Başkanı yaptığı açıklamada hayali seçmen olmadığını mükerrer seçmen olmadığını ifade etti. Dolayısıyla kendi açıklamaları ile çelişmektedirler. Tabi ki itiraz demokratik bir hak ama bu hakkın bütün siyasi patilerin lehine kullanılması gerekiyor. Ancak şu dönemde görüyoruz ki bu hak Cumhur İttifakı lehine kullandırılıyor.
 
"Partimizin bir yerde yaptığı itirazlar hiçbir şekilde görüşülmeden reddedildi. Muş ve Malazgirt örnekleri çok açık bir şekilde karşımızda duruyor. Kars'ta ve Iğdır'da tekrar sayım yapılmasına rağmen seçimlerin iptal edilmesine yönelik itiraz kabul ediliyor. YSK seçimlerin güvenli bir şekilde yapılması ve sonuçların da adil bir şekilde açıklanması konusunda yükümlüdür ve gereğini yerine getirmelidir." 
 
'KARS HALKI İRADESİNE SAHİP ÇIKMALI'
 
İl ve ilçe seçim kurullarının hukuksuzlukları izlediğini ve HDP'nin başvurularını reddettiğini söyleyen Alaca, "Dolayısıyla burada bir çiftte standart meydana gelmiştir. Biz YSK'yı sorumluluğunu yerine getirmeye çağırıyoruz. Kars halkının iradesi gasp edilmeye çalışılmaktadır. Bizler Kars halkını iradesine sahip çıkmaya davet ediyoruz. Kars'ta seçime giren diğer partilerinde sorumluluğunu yerine getirmesini bekliyoruz. Bu durumda başka bir parti olsaydı bizler haksızlığın karşısında dururduk" diye belirtti.
 
Kars'ta seçimlerin iptal edilmesine yönelik başvurunun sadece HDP seçmenini değil bütün Kars halkını rahatsız ettiğini vurgulayan Alaca, "Seçim gayet sakin ve sıkıntısız geçti, sandık başkanları görev başındaydı güvenlikle ilgili bir şikayet gelmedi. MHP'nin bu gerekçelerle itiraz etmesi aklımıza başka şeyler getiriyor. Belediyenin bir takım temizlik işlerine giriştiğine yönelik duyumlar almaktayız hatta bize deliller ulaştırılıyor. YSK'yı Kars halkının iradesine sahip çıkmaya seçim sonuçlarını bir anca açıklamaya davet ediyoruz" diye konuştu.
 
'MÜFETTİŞLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ'
 
MHP adına itirazda bulunan avukatların Kars Belediyesi'ne ait binaların icra işlerini yürüttüğünü ifade eden Ayhan Bilgen ise "Seçimin böyle geçmesine katkıda bulunan sandık görevlilerine, kamu görevlilerine güvenlik görevlilerine teşekkür ediyoruz. Bütün halkımıza ayrıca teşekkür ederiz. Seçim kampanyası ve seçim nasıl olgunlukla gerçekleştiyse sonuçların ilanı ve bu iradenin tanınması da aynı olgunluk içinde olmalıdır. İtiraz yasal haktır. Aslında bu itirazların zaman kaybı parti olarak bize kaybettirmiyor. Bu itirazlara dair delil üreten gerekçe üreten kimi avukatlar Kars'taki bazı belediye binalarının satışı ile ilgili haciz işlemlerini yürüten avukatlar. Bu bir tesadüf mü? Kars'ta hiç avukat kalmamış aynı kişiler bir taraftan sandıklara seçime itiraz ediyorlar diğer taraftan da belediye binalarının satışı ile ilgili işleri takip ediyorlar Mazbata bize verildikten sonra görevimizin başına geçtiğimiz anda savcılığın müfettişlerini göreve çağırırız. Ayın 13'üne kadar yasal hakları var bu kadar bekledik yine bekleriz" dedi.