30 Eylül 2024 Pazartesi

Kararaburun'da RES mücadelesi sürüyor

Karaburun RES Projesi'nin kapasite artışı yapan şirkete karşı AYM'ye dava açıldı. Davaya ilişkin bilgi veren Karaburun Kent Konseyi Genel Sekreteri Uçar, beş yıldır hukuk mücadelesi yürüttüklerini ve son durak olarak AYM'ye başvuru hakkını kullanacaklarını belirtti.

Karaburun'da Rüzgar Enerji Santralleri (RES) için tahsis edilen proje sahaları, yarımada yüzölçümünün yüzde 71'ine karşılık gelirken, ilçedeki demokratik kitle örgütleri, mevcut santrallerine ek kapasite artışı yapan şirkete karşı Anayasa Mahkemesi'ne dava açıyor.

Karaburun Yurttaş Davacıları ve Karaburun Kent Konseyi'nin, Karaburun Cumhuriyet Meydanında düzenlediği eylemde, Yayla Köyünde Lodos Elektrik Üretim A.Ş. Tarafından inşa edilen "Karaburun RES Projesi'nin kapasite artışı ile ilgili olarak açılan dava hakkında bilgi verildi.

'SON DURAĞIMIZ AYM'
"Karaburun'a iyi bak, kulak ver, yaşat" ve "Bunun adı temiz enerji değil talan" pankartlarının açıldığı eylemde Karaburun Kent Konseyi Genel Sektereti Aykut Uçar, Özel Çevre Koruma Bölgesi olan yarımadadaki RES projelerinin lisansları ve ÇED Olumlu kararlarının defalarca iptal edimesine rağmen her seferinde ilgili bakanlıkları izni ile faaliyetlerin devam ettiğini belirtti. Uçar, "Son olarak Kent Konseyimiz ve Karaburun Yurttaş Davacıları'nın açtığı dava, Danıştay 6. Dairesi tarafından ‘karar düzeltme yolu kapalı olarak' reddedilmiştir. Bu karar, yarımadada yaşayan halkımızın yargıya olan güvenini zedelemiştir. Beş yıldır bu hukuk mücadelesini sürdürüyoruz. Şimdilik iç hukuk yolundaki son durağımız olan Anayasa Mahkemesi'ne başvuru hakkımızı kullanacağız" dedi.