24 Eylül 2024 Salı

Kapitalizmin ekolojik tahribatı bir milyondan fazla insanı öldürdü

Kapitalizmin ekolojik sistem üzerinde yarattığı tahribatın sonucu olarak 49 yılda bir milyondan fazla insan sel ve kuraklıktan yaşamını yitirdi.

Ekolojik sistem üzerinde yaratılan tahribat, 49 yılda bir milyondan fazla insanın ölümüne neden oldu. Kapitalizmin yarattığı tahribatın sonucu yaşanan iklim değişikliği kuraklık ve sele neden oldu.

Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Teşkilatı (WMO) Genel Sekreteri Petteri Taalas, Cenevre'de yaptığı açıklamada, kuraklık, fırtına, sel ve mevsim normalinin üzerinde hava sıcaklıkları nedeniyle dünya genelinde bir milyonun üzerinde kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

YERKÜRE ISINIYOR
Taalas, "Şiddetli yağışlar genellikle iklim değişikliğinin bir işareti. Atmosfer ısınmaya devam ettikçe daha fazla nem birikiyor ve bu da fırtınalarda daha fazla yağış olması ve sel ihtimalinin artması anlamına geliyor" dedi.

Taalas açıklamasında, 1970-2019 yılları arasında dünya genelinde 650 bin kişinin kuraklık nedeniyle öldüğünü söyledi. Fırtınalar nedeniyle 580 bin kişi hayatını kaybederken, sel nedeniyle yaklaşık 59 bin kadın, çocuk ve erkek yaşamını yitirdi. Mevsim normalleri üzerindeki sıcaklıklar da 56 bin kişinin hayatına kaybetmesine neden oldu.

Son yıllarda dünyanın bazı bölgelerinde kuraklık yaşanırken, bazı bölgelerde de sel yaşandı. Geçen hafta Almanya, Çin'in Henan vilayeti ve Türkiye'de Karadeniz bölgesinde yaşanan şiddetli yağışlar nedeniyle yüzlerce kişi yaşamını yitirdi. İran'da ise bu yıl hava sıcaklıkları 50 dereceye yaklaşırken büyük bir kuraklık yaşanıyor.