30 Eylül 2024 Pazartesi

'Kanser hastası Yakşi'nin tedavisi derhal başlasın'

Ankara Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, kanser hastası tutsak Yusuf Yakşi'nin tedavisinin yapılmadığını ve ölüme terk edildiğini belirtti, hızla tedaviye başlanması için çağrı yaptı.

Ankara Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, kanser hastası tutsak Yusuf Yakşi'nin sağlık durumuna dikkat çekti.
 
Eylemlerinin 305'inci haftasında İHD Şubesi'nde yapılan açıklamada konuşan İHD MYK Üyesi Nuray Çevirmen, binlerce hasta mahpusun hapishanelerde adeta yaşam savaşı verdiğini, sağlıksız koşullarda yaşamaya çalıştığını, tedavi edilmedikleri için yaşamlarını yitirdiğini söyledi. 

Çevirmen, Sincan 1 Nolu L Tipi Kapalı Hapishanesinde bulunan kanser hastası tutsak Yusuf Yakşi'nin sağlık durumuna dikkati çekerek, "30 yaşındaki Yakşi tutuklu olarak kaldığı Erzurum H Tipi Kapalı Hapishanesinde kaldığı günlerde rahatsızlıkları başlamış; yapılan tahlil, tetkikler ve MR sonucunda 14 Ağustos 2019 tarihinde boğazında bir kitle olduğuna dair teşhis konulmuştur" dedi.

Yapılan tahlil ve tetkikler sonucunda Yakşi'ye gırtlak kanseri teşhisi konduğunu aktaran Çevirmen, "Erzurum'da iken yapılan bir operasyonla gırtlağına delik açılmış ve oraya takılan metal bir hortumla yaşamak durumundadır. Bu operasyonda ve sonrasında jandarma refakatinde ve elleri kelepçeli olarak tedavi uygulanmıştır. Bu da hastanın psikolojisini oldukça etkilemiştir"şeklinde konuştu.

Yakşi'ye şu an hiçbir tedavi uygulanmadığına dikkat çeken Çevirmen, sadece günlük olarak boğazına açılmış olan deliğin pansumanının revirde yapıldığını bildirdi. Çevirmen, "Ağustos ayı başında tomografi çekilip, Eylül ayı başında ameliyat edileceği kendisine söylenmiştir. Kalabalık bir koğuşta kaldığını ve hapishane şartlarında hiçbir özel ihtiyacını yalnız başına karşılayamadığını, ayrıca tomografi dönüşü pandemi karantinasında kişisel ihtiyaçlarını karşılayamayacağı için zorluk çekeceğinden endişeli olduğunu ifade etmektedir" dedi.

Hasta tutsak Yakşi'nin riskli ve tehlikeli bir hastalığı olduğunu ifade eden Çevirmen, bir an önce tedavinin başlatılması için çağrı yaptı. İnfaz ertelenmesi için de başvurular yapıldığını aktaran Çevirmen, "Vakit kaybedilmeden infazın ertelenmesi yönünde karar verilmeli. Tedavisini dışarıda sağlıklı koşullarda yapılması için ilgili kurumlar işlemleri biran önce başlatmalıdır" diye kaydetti.