30 Eylül 2024 Pazartesi

'Kanser hastası Deniz Yıldırım bir an önce serbest bırakılsın'

432. F Oturmasında yapılan açıklamada, hasta tutsak Deniz Yıldırım'ın sağlık durumuna dikkat çekildi ve bir an önce tahliye edilmesi istendi.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 432. F Oturmasında hasta tutsak Deniz Yıldırım'ın sağlık durumuna dikkat çekti.

Bu haftaki basın açıklamasını Meral Nergis Şahin ve Mehmet Acettin okudu. Açıklamada, "Deniz Yıldırım 2015 yılı sonunda tutuklanarak Elazığ Açık Ceza İnfaz Kurumu'na konulmuş, 29 Mart 2016'da ise geçerli bir hukuki gerekçe gösterilmeksizin Elazığ Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na sevk edilmiştir. İki buçuk sene boyunca davasının açılmasını beklemiş sonrasında da kaçma şüphesi olduğu söylenerek duruşmalara götürülmemiş adil yargılanma hakkı ihlal edilmiştir. Bu süreçte sağlığı giderek bozulmuş, 31 Ocak 2020 tarihinde acil olarak hastaneye kaldırılmış ve ileri derecede kalınbağırsak kanseri olduğu tespit edilerek 3 Şubat'ta ameliyat edilmiştir. Bu sureçte ailesi bilgilendirilmemiştir" denildi.

Deniz Yıldırım, ameliyat sonrası özel bakım ve tedavi ihtiyacının hapislik koşullarında karşılanmasının mümkün olamayacağı için serbest bırakılması talebi reddedilerek Elazığ Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na geri götürüldüğü kaydedilen açıklamada, "Kanser sebebiyle kalın bağırsağının bir buçuk metresini kaybeden Deniz Yıldırım şu anda da ince bağırsağı dışarıda bir şekilde hayatını devam ettirmektedir" diye belirtildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Deniz Yıldırım, tüm bunların üzerine, 23 Haziran'da Covid-19 sebebiyle hastaneye kaldırılmış, ancak ailesine yine haber verilmemiştir. Telefonla görüşme günleri olan 24 Haziran günü kendisinden haber alamayan aile kanser hastası olması sebebiyle endişelenmiş ve başka bir mahpusun ailesi aracılığıyla Deniz Yıldırım'a Covid-19 teşhisi konulduğunu öğrenmiştir. Ailenin verdigi bilgiye göre Deniz Yıldırim 1 Temmuz 2020 Çarşamba günü tedavisi yarım bıraktırılarak Elazığ Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na geri götürülmüş, sağlığa erişim hakkı elinden alınmış, yaşama hakkı ağır riske sokulmuştur. Biliyoruz ki; Ağir hasta mahpusların sağlıga ve tedaviye erişimlerinin sağlanması yanında yaşam haklarının korunması için serbest bırakılmaları gerekmektedir."